22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Sindicaliștii din învățământ pichetează sediul Guvernului

UPDATE: Sindicaliștii din învățământ pichetează sediul Guvernului

UPDATE 15.20: A început protestul sindicaliștilor din învățământ, nemulțumiți de de actualul sistem de salarizare, modul de stabilire a costului standard per antepreșcolar/preșcolar/ elev, nedecontarea cheltuielilor pentru navetă.

————-

Peste 800 de sindicaliștii din învățământ vor picheta, luni, sediul Guvernului, între orele 15.00 și 17.00, în semn de nemulțumire față de actualul sistem de salarizare, modul de stabilire a costului standard per antepreșcolar/preșcolar/ elev, nedecontarea cheltuielilor pentru navetă.

Potrivit unui comunicat remis redacției, una dintre nemulțumirile sindicaliștilor este legată de „neaprobarea, de către Guvernul României, a proiectului Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, elaborat pe baza Memorandumului aprobat de Prim-ministrul Dacian Cioloș în data de 12.01.2016”, potrivit unui comunicat de presă al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, remis redacției.

O altă nemulțumire vizează actualul sistem de salarizare, care este „complet nemotivant, nu încurajează performanța profesională și nu atrage, către acest sector vital, tinerii  cu vocație pentru meseria de dascăl”.

Totodată, sindicaliștii denunță „modul incorect de stabilire a costului standard per antepreșcolar/preșcolar/ elev”, precizând că „se pleacă de la un „dat” al Ministerului Finanțelor Publice și nu de la nevoile reale de finanțare ale unităților de învățământ”.

Mai mult, o problemă cu care se confruntă personalul din învățământ este legată de „nedecontarea, în integralitate a cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă”.

FSLI atrage atenția și asupra „creșterii alarmate a numărului de agresiuni fizice și verbale asupra personalului didactic”, pe care elevii și reprezentanții lor legali le săvârșesc. Astfel, sursa citată precizează că principala cauză a acestor acțiuni este legată de „inexistența unor dispoziții legale prin care personalul didactic să fie protejat împotriva unor astfel de acțiuni”.

Potrivit sursei citate, o altă nemulțumire a protestatarilor este legată de „neadoptarea unor măsuri legislative care să conducă la depolitizarea funcțiilor de conducere din învățământ”. 

Mai mult de atât, sindicaliștii sunt nemulțumiți că profesorii cu o vechime de cel puțin 34 de ani nu se pot pensiona la cerere, cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.

Cele mai citite

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...
Ultima oră
Pe aceeași temă