16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSiguranţa tunelurilor rutiere din Elveţia, contestată după accidentul soldat cu 28 de...

Siguranţa tunelurilor rutiere din Elveţia, contestată după accidentul soldat cu 28 de victime

Experţii ridică semne de întrebare asupra normelor actuale de construcţie a pereţilor tunelurilor rutiere din Elveţia, în timp ce unii evocă o eventuală eroare umană în accidentul care a provocat moartea a 28 de persoane, dintre care 22 de copii, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Autocarul implicat în accident a intrat în tunelul din Sierre, în care viteza este limitată la 100 de kilometri pe oră, şi, din motive încă necunoscute, s-a lovit de bordura dreaptă a şoselei, după care a intrat frontal în peretele de beton al benzii de urgenţă.

Construit în 1999, tunelul, format din două părţi cu câte două benzi fiecare, are o lungime de 2.500 de metri şi dispune de un trotuar înălţat care le permite şoferilor ale căror vehicule se defectează să se deplaseze pe jos către unul dintre cele două refugii de securitate construite, normele elveţiene impunând o nişă la fiecare 600-900 de metri.

Nişa, paralelă cu şoseaua, măsoară 41 de metri lungime, trei metri adâncime şi puţin peste cinci metri înălţime (la fel ca tunelul), potrivit Oficiului federal al drumurilor (Ofrou). Peretele de trei metri lăţime care delimitează această nişă şi de care s-a izbit autocarul, este perpendicular pe sensul de circulaţie.

“Doar din cauza acestui perete (în unghi drept, n.red.) s-a putut produce o coliziune frontală”, a acuzat cotidianul din Zurich Tages-Anzeiger.

Tunelul, construit în 1999, respectă totuşi “normele cele mai recente” în materie de ventilaţie, ieşiri de ugenţă, semnalizare şi alimentare cu energie, ca şi nişele de siguranţă, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ofrou, Antonello Laveglia.

Dar “având în vedere ceea ce s-a întâmplat nu este exclus ca unele lucruri să fie repuse în discuţie sau schimbate”, recunoaşte el.

Autocarul a plecat din Val d’Anniviers, în cantonul Valais, marţi în jurul orei 21.00 (22.00 ora României) pentru a se întoarce în Belgia. Acesta a intrat pe autostrada A9 în jurul orei 21.15, îndreptându-se către Lausanne.

Miercuri s-a speculat că accidentul s-ar fi produs din cauza vitezei prea mari a autocarului, dar ancheta urmează să stabilească exact cauzele acestuia.

Potrivit lui Jean-Marc Thévenaz, şeful serviciilor de siguranţă rutieră al Touring Club Suisse (TCS), cel mai mare club auto elveţian, este clar că “nişele au fost construite în conformitate cu normele actuale”. El a declarat pentru AFP că TCS a considerat “bune” rezultatele unui test de securitate efectuat în 2005 în acest tunel.

“Nimeni nu poate spune în prezent, (…) ce s-ar fi întâmplat dacă ungiul peretelui ar fi fost diferit sau dacă ar fi fost amplasată o barieră în acest loc”, explică el.

Unii experţi apreciază că un alt unghi sau o barieră ar fi putut conduce la răsturnarea autocarului, provocând, şi în acest caz, numeroase victime.

În Elveţia, comisia privind tunelurile a Societăţii elveţiene a inginerilor şi arhitecţilor (Sia), desemnată să stabilească standardele de construcţie, intenţionează să se reuneasc la 20 aprilie.

“Avem patru norme în privinţa tunelurilor” dintre care una priveşte nişele, a explicat pentru AFP inginerul responsabil de Norme şi reglementări în cadrul Sia, Markus Gehri.

“Vom discuta pentru a vedea dacă trebuie schimbate aceste norme”, a declarat el. Dar “schimbarea normelor” poate dura între “unul şi doi ani”, a adăugat Gehri.

Cele mai citite

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...
Ultima oră
Pe aceeași temă