14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialShrek şi Elena din Troia, imortalizaţi în ceară

Shrek şi Elena din Troia, imortalizaţi în ceară

La Muzeul Naţional de Geologie s-a deschis expoziţia temporară „Mit, ficţiune şi realitate”, ce cuprinde 37 de figurine din ceară în mărime naturală cu personaje faimoase din istorie, artă şi mitologie.

 

Acestea provin din Muzeul Figurinelor de Ceară din Sankt Petersburg, al doilea ca mărime după faimosul „Madame Tussaud”,  care are cartierul general la Londra.

Printre personajele expoziţiei se numără Michelangelo, Shakespeare, Leonardo da Vinci dar şi Gioconda, Shrek, Harry Potter, Afrodita, Elena din Troia, Minotaurul, Cerber sau Zeus.

Muzeul Figurinelor de Ceară din Sankt Petersburg are o istorie de jumătate de secol. Situat chiar în inima vechii capitale imperiale, pe celebra arteră Nevski Prospekt, a fost deschis în anii ’80.  Acum are mai multe filiale în marile oraşe din fosta URSS. Realizarea figurinelor de ceară este o întreprindere extrem de laborioasă. Pentru crearea completă a unui singur model sunt necesare de la trei luni, la un an de muncă.

Mai întâi este ales personajul, după care urmează un amplu program de documentare pentru a găsi acele date biografice, istorice şi culturale care pot exprima cel mai bine respectiva persoană. Foarte importantă este „poza” sau postura în care personajul cu pricina urmează să fie imortalizat. Urmează apoi munca sculptorilor, iar muzeul din Sankt Petersbug colaborează cu adevăraţi maeştri, membri ai Alianţei Artiştilor Plastici din Rusia. Figurina este realizată mai întâi în argilă. Fiecărei părţi a corpului i se ia apoi un model ghipsat  care este umplut cu ceară caldă făcută după o reţetă secretă. Când ceara din interiorul formei se răceşte, ghipsul este înlăturat.

În etapa următoare, corpul este recompus realizându-se o copie perfectă în ceară a modelului iniţial, din argilă. Pentru ca personajul să pară cât mai viu, se utilizează proteze dentare şi oculare reale şi păr natural. Modelul este tuns şi coafat de un stilist şi îmbrăcat de designeri de la mari case de modă. Figurinele de ceară pot rezista la temperaturi extreme, de la minus 40 de grade, la plus 40 de grade Celsius.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 8 februarie. Preţul unui bilet de intrare este  de 15 lei pentru adulţi şi de 7 lei pentru copii.  

Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă