32.1 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialSezonul contractelor de munca ilegale

Sezonul contractelor de munca ilegale

Zeci de SRL-uri incearca, in fiecare vara, sa fenteze vigilenta autoritatilor, folosind mana de lucru ieftina, fara respectarea normelor legale.

Tinerii sunt obligati sa semneze contracte simulate, salariul pe care il primesc fiind mult mai mic decat cel din acordul incheiat.
desi sezonul estival a fost deschis oficial pe data de 1 mai, statiunile de pe litoralul Marii Negre sunt in continuare pustii. Majoritatea contractelor cu agentiile de turism din tara si strainatate au fost incheiate incepand cu data de 1 iunie, astfel ca pana atunci, agentii economici din judet nu au altceva de facut decat sa se pregateasca.  Zilele acestea, ne aflam in plin "sezon" de angajari, toate firmele de pe litoral, de la societati respectabile si cu traditie in domeniul turismului si pana la SRL-uri obscure, fiind implicate in activitatea de racolare a fortei de munca. Se angajeaza masiv, toate anunturile firmelor interesate promitand "salarii avantajoase" si alte avantaje deosebite. De cautat se cauta in special personal pentru posturi de barman si ospatar sau ajutoare fara experienta, toate ofertele de munca fiind evident, doar pe timpul verii. Terasele si barurile din statiuni au fost deja luate cu asalt iar la o parte dintre locatii, efecti-vele au fost deja completate. "Racolarea" continua in acest final de luna mai, peste 80% dintre cei angajati fiind tineri de pana in 25 de ani. Un procent de aproape 20% este format din adolescenti intre 16 si 18 ani, multi fiind la prima experienta in campul muncii. Din nefericire, practica ultimilor ani a demonstrat ca in timpul sezonului estival, prevederile Codului Muncii sunt ignorate de numerosi agenti economici. Profitand de ignoranta populatiei si de o legislatie confuza, multe firme isi impun propriile reguli, care nu au nici o legatura cu principiul democratiei. Tinerii angajati sunt siliti sa se supuna unor anume cerinte, in caz contrar fiind concediati fara prea multe discutii. Acest lucru se intampla bineinteles, daca au apucat cumva sa semneze vreun contract pentru ca in foarte multe dintre cazuri, tinerii muncesc "la negru". Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM Constanta), Florentina Visan, a declarat ca in vara anului 2006, in statiunile de pe litoral au fost depistate peste 500 de persoane angajate fara forme legale. Amenzile aplicate de ITM angajatorilor au fost de minimum 15 milioane pentru fiecare "muncitor" ilegal. A existat chiar un caz in care un agent economic a fost depistat avand 80 de angajati fara forme legale, motiv pentru care a primit amenzi de peste 1 miliard de lei vechi. Anul acesta se estimeaza ca numarul celor angajati ilegal va depasi cateva mii, multi dintre tineri fiind veniti din tara.

Contractele
simulate
Reprezentantii ITM au declarat ca multi dintre angajatori, incercand sa evite primirea unor amenzi ustu-ratoare, au inlocuit munca la negru cu o varianta semi-legala. Legea este respectata doar aparent, in sensul ca se incheie un contract, dar acesta este mai mult unul de ochii lumii. Salariatului i se spune de la bun inceput ca pe hartie este incadrat cu minimul prevazut de lege (440 RON pentru necalificati, 528 RON pentru calificati), dar ca va primi mai putin. Tinerii sunt convinsi sa isi dea acordul, intrucat li se promite ca "vor scoate" mult mai mult, in sensul ca vor primi bacsisuri. Multi semneaza contracte in alb, pe care patronul completeaza ulterior data incheierii contractului, salariul fixat sau durata angajarii. Astfel de contracte se inregistreaza la ITM, dar verificarile din teren au relevat faptul ca este vorba despre acorduri simulate. Un alt contract simulat este cel cu tineri de pana in 18 ani, care pot munci doar in anumite conditii. Trebuie sa existe neaparat acordul parintilor iar in contract o clauza va prevede ca subiectul nu poate munci mai mult de sase ore. In realitate, adolescentii lucreaza adesea in ture de 12 ore si de foarte multe ori, noaptea, ceea ce de asemenea este interzis in Codul Muncii.  O alta problema este cea a perioadei de proba. Multi patroni "ruleaza" in timpul verii zeci de angajati la o singura terasa, fara contracte de munca si doar in baza asa-zisei perioade de proba. Dupa doua saptamani, tinerii sunt dati afara fara sa primeasca vreun ban si spunandu-li-se ca nu corespund cerintelor. Este o actiune ilegala, intrucat noua legislatie a muncii prevede clar ca perioada de proba se plateste si este inclusa in contractul de munca (acord care trebuie semnat inca din prima zi de lucru). Patronii au la dispozitie 20 de zile sa inregistreze un contract de munca la ITM, in caz contrar riscand amenzi usturatoare.
Un fel de furt
Salariile ridicole pe care le primesc de la patroni ii fac pe unii tineri sa isi rotunjeasca veniturile pe cai nu tocmai legale. Din pacate, "umflarea" notei de plata de catre ospatari a devenit in ultimul timp pe litoralul constantean o practica larg uzitata. Ospatarii sunt nemultumiti de reticenta clientului roman in ceea ce priveste oferirea de "tipsuri" (bacsisuri), asa ca adesea isi adauga ei "procentul" dorit. Este vorba categoric despre o imfractiune de furt ,dar acest obicei a devenit atat de comun incat autoritatile nu se vor deranja niciodata sa ia masuri de sanctionare. Oricum, faptul ca acesti tineri primesc salarii mizerabile nu reprezinta o circumstanta atenuanta.
Semnal de alarma
"Tinerii care vor sa se angajeze trebuie sa nu accepte conditiile impuse de patron si care nu sunt in conformitate cu legislatia din domeniu. Ei trebuie sa refuze semnarea unui contract in alb, sau a unuia pe care nu sunt mentionate data, perioada angajarii sau salariul. De asemenea, tinerii nu trebuie sa fie de acord cu o perioada de proba de cateva saptamani, care sa nu fie platita. Contractul cu angajatorul se semneaza inca din prima zi iar perioada de proba este inclusa in acord si se plateste. In timpul acestei perioade sau la finalul ei, angajatorul are dreptul sa renunte la serviciile salariatului, daca considera ca acesta nu face fata cerintelor impuse de fisa postului"
Florentina Visan, purtator de cuvant ITM

Cele mai citite

Maia Sandu, mesaj după finala “Românii au talent”. “Aţi făcut Moldova mândră!”

Ediția din acest e show-ului "Românii au talent" a fost câștigată de Cristian Ciaușu, tânărul cu naiul. Următoarele locuri au fost ocupate de Ana...

Un bărbat de 45 de ani din Republica Moldova a produs o evaziune fiscală de peste 500000 de euro din vânzarea de bere

Un bărbat de 45 de ani din Republica Moldova este cercetat de poliţişti pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de 2,6 milioane de lei....

Alegeri istorice în Mexic. O femeie ar putea ocupa pentru prima dată funcția de președinte

Pe 2 iunie, mexicanii își vor alege viitorul președinte într-o cursă istorică în care o femeie ar putea ocupa pentru prima dată funcția supremă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă