4.2 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialȘefii Inspectoratelor Școlare Oradea și Prahova, DEMIȘI, în urma transferurilor ilegale

Șefii Inspectoratelor Școlare Oradea și Prahova, DEMIȘI, în urma transferurilor ilegale

Șefii inspectoratelor şcolare Bihor şi Prahova au fost demişi, joi, de Ministerul Educației, după ce în cele două judeţe au fost găsite 332 de cazuri de transfer nejustificat în clasa a IX-a, relatează Mediafax.

Până la numirea unui nou inspector, atribuţiile de inspector general au fost preluate temporar de inspectorul școlar general adjunct, Codruţa Bogdan.

Citește și: 300 de transferuri ilegale, aprobate de Inspectoratul Şcolar Suceava

Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că, în urma controlului făcut la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, s-a stabilit că din cele 236 de cereri de transfer în clasa a IX-a, 191 au fost aprobate, iar dintre acestea, 124 sunt nejustificate, elevii având medii mai mici decât mediile ultimilor admişi la acele şcoli.

Cîmpeanu a precizat că, în judeţul Bihor, membrii Comisiei judeţene de admitere au găsit şi o nouă accepţiune a noţiunii de “gemeni”, pentru că au aprobat solicitări pe acest criteriu, deşi elevii erau fraţi născuţi în ani diferiţi.

În ce priveşte controlul făcut la ISJ Prahova, Cîmpeanu a spus că din cele 264 de cereri de transfer, au fost aprobate 253, însă 208 dintre acestea erau nejustificate, pentru că nu au respectat criteriul mediei de admitere.

În urma acestor concluzii, ministrul Educaţiei a dispus anularea transferurilor aprobate cu încălcarea prevederilor legale în cele două judeţe şi cercetarea disciplinară a membrilor comisiilor de admitere.

De asemenea, s-a dispus demiterea din funcţie a inspectorilor generali şcolari din cele două judeţe, iar pentru posibile infracţiuni de abuz în serviciu privind transferurile elevilor, au fost sesizate organele de anchetă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Bihor, Claudiu Damian, ministrul Educației a semnat, joi, ordinul de încetare a detașării pe funcția de inspector școlar general a lui Nicolae Ioan Avram. În ordin nu se precizează niciun motiv pentru decizia ministrului.

El a precizat că, în județul Bihor, din cele nouă transferuri făcute în cazuri de gemeni, s-a constatat că în trei cazuri era vorba de frați care au învățat în aceeași clasă, dar erau născuți în ani diferiți.

Cazuri de transferuri nejustificate în clasa a IX-a, după repartizarea computerizată, au fost găsite şi în judeţul Suceava.

Ministrul Educaţiei anunţa, în 17 august, că 332 de transferuri în clasa a IX-a au fost anulate în judeţul Suceava, membrii comisiei de admitere a ISJ vor fi cercetaţi disciplinar şi există suspiciuni de abuz în serviciu, fiind făcută sesizare penală.

“Din documentele verificate, s-a constatat că, dintr-un total de 523 de cereri de transfer depuse, dintre care 7 în afara termenului stabilit, au fost aprobate 386 de cereri. Dintre cele 386 de cereri aprobate, pentru 332 de elevi transferul s-a realizat fără respectarea prevederilor legale prevăzute de Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat”, a spus ministrul Educaţiei.

Echipa de control a mai constatat că, la nivelul ISJ Suceava, nu a fost elaborată o procedură proprie de aprobare a acestor cereri de transfer, criteriile suplimentare de departajare fiind cuprinse într-un proces-verbal din 27 mai 2015.

“Comisia Judeţeană de Admitere nu a putut prezenta motivaţii temeinice, susţinute legal, în privinţa criteriilor proprii, pentru care nu a solicitat aprobarea Comisiei Naţionale de Admitere. De asemenea, echipa de control a constatat că cererile aprobate nu sunt însoţite de documente care să justifice situaţiile speciale invocate. Comisia Judeţeană de Admitere a fost condusă de doamna Cristina Teodorovici, inspector şcolar general adjunct, şi a fost constituită din 10 membri (şapte inspectori şcolari din cadrul inspectoratului şcolar, un cadru didactic şi doi informaticieni)”, a precizat Ministerul Educaţiei.

Controalele la inspectoratele şcolare Judeţene au vizat verificarea soluţiilor în cazul situaţiilor speciale apărute după repartizarea computerizată. Metodologia stabileşte că “situaţii speciale” sunt acele cazuri medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi.

Inspectorii Corpului de control al MECS au făcut verificări în judeţele Suceava, Brăila, Bihor, Prahovaşi Neamţ, după ce au existat informaţii că sunt sute de transferuri nejustificate în clasa a IX-a, după repartizarea computerizată.

În prima etapă de admitere în unităţile de învăţământ liceal a absolvenţilor de clasa a VIII-a, dintre cei 128.685 de elevi care au completat fişele de înscriere au fost repartizaţi computerizat 124.805 (98,5%).

Media de admitere a elevilor se calculează ca medie ponderată între media de la Evaluarea Naţională, care are pondere de 75% şi media celor patru ani de gimnaziu, cu pondere de 25%. Elevii care au avut medii de admitere sub 5 au participat şi ei la repartizarea computerizată.

 

Cele mai citite

Îngrijorări tot mai mari legate de Papa Francisc care nu mai merge la COP28 privind clima de la Dubai

Papa Francisc și-a anulat călătoria planificată la reuniunea COP28 privind clima de la Dubai din cauza efectelor gripei și a unei inflamații pulmonare, a...

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, la Avdiivka

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, anunță ucrainenii. Aceștia spun că rușii încearcă să ocupe orașul Avdiivka și avansează din toate părțile, a...

Judecătorii CCR au dispus că anularea pensiilor parlamentarilor nu se aplică celor cu cel puțin un mandat complet înainte de intrarea în vigoare a...

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis, marți, cu unanimitate de voturi, că anularea pensiilor parlamentarilor nu se aplică celor cu cel puțin...
Ultima oră
Pe aceeași temă