14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialSecretarul general al ONU, la Moscova şi Kiev

Secretarul general al ONU, la Moscova şi Kiev

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon va efectua joi o vizită la Moscova, unde se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, după care va efectua o vizită la Kiev, vineri, a anunţat ONU miercuri, relatează AFP. Această vizită-surpriză “face parte din eforturile diplomatice de încurajare a tuturor părţilor să soluţioneze criza actuală în mod paşnic”, anunţă ONU într-un comunicat, conform Mediafax.

La Moscova, Ban Ki-moon se va întâlni şi cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. La Kiev, se va întâlni cu preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov şi premierul Arseni Iaţeniuk, dar şi cu “reprezentanţi ai societăţii civile”.

“Secretarul general a îndemnat în mod constant la o soluţie care să fie ghidată de principiile Cartei ONU”, şi anume suveranitatea şi integritatea teritorială a statelor, a adăugat ONU.

Reacţionând faţă de lovitura în forţă a lui Putin care a decretat alipirea Crimeei la Rusia în urma unui referendum în peninsulă, Ban Ki-moon a apărat integritatea teritorială a Ucrainei, dar fără să condamne în mod clar această alipire şi fără să spună dacă acest referendum este legitim.

Un purtător de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a declarat marţi că ONU crede în continuare în diplomaţie în vederea soluţionării acestei crize, în pofida faptului împlinit şi intransigenţei Kremlinului.

Ban Ki-moon “cere ferm tuturor părţilor vizate să reia un dialog constructiv pentru soluţionarea acestei crize”, spunea purtătorul de cuvânt.

De la începutul crizei, Ban Ki-moon a trimis în Ucraina un emisar, pe Robert Serry, dar şi pe adjunctul său Jan Eliasson şi pe însărcinatul cu Drepturile Omului Ivan Simonovici.

Însă niciunul dintre ei nu au putut să convingă Moscova şi Kievul să înceapă un dialog, iar Serry a fost nevoit să părăsească Crimeea sub ameninţarea unor persoane înarmate. Simonovici a renunţat, ulterior, să efectueze o vizită în Crimeea, din motive logistice şi de securitate potrivit ONU.

Treisprezece dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au susţinut sâmbătă dimineaţa un proiect american de rezoluţie care condamna fără echivoc referendumul privind alipirea Crimeei la Rusia. Moscova i-a opus un vot de veto, blocând adoptarea textului, iar China s-a abţinut.

De la începutul crizei ucrainene, ambasadorii celor 15 state membre ale Consiliului au participat la şapte reuniuni, transformate într-un dialog al surzilor între Moscova şi Occident, iar a opta reuniune este prevăzută miercuri după-amiaza la New York.

Cele mai citite

Accident la Pietriș în care au fost implicați șase copii

Marți seara, un grav accident rutier a avut loc în localitatea Petriș, din județul Bistrița-Năsăud, în care au fost implicate opt persoane, conform primelor...

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...

INCREDIBIL. 35.000.000 de euro un kilometru de autostradă București-Brașov

La propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, Guvernul a adoptat recent o investiție exorbitantă pentru „ciotul” de 5,18 km ai tronsonului Cristian-Codlea...
Ultima oră
Pe aceeași temă