12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialScoţia nu intenţionează să ceară extrădarea autorului atacului de la Lockerbie

Scoţia nu intenţionează să ceară extrădarea autorului atacului de la Lockerbie

Scoţia nu intenţionează să solicite extrădarea libianului Abdelbaset al-Megrahi, condamnat pentru atacul de la Lockerbie şi aflat în prezent în comă la Tripoli, anunţă premierul scoţian Alex Salmond, citat de AFP, potrivit Mediafax.

“Nu am avut niciodată şi nu avem nici acum intenţia de a cere extrădarea lui Megrahi”, a declarat Alex Salmond pentru Sky News.

“Singurele persoane care au autoritate pentru acest lucru sunt Guvernul scoţian şi noul Consiliu Naţional de Tranziţie, care este noua autoritate legală din Libia. Este clar că CNT nu a avut niciodată intenţia de a accepta o astfel de extrădare, iar, în acest caz, opiniile senatorilor americani, avocaţilor americani, cea a ministrului britanic de Externe sau a vicepremierului nu sunt pertinente în această chestiune”, a spus el.

Premierul scoţian a exclus posibilitatea unei noi interogări a lui Megrahi pe tema atentatului, precizând scurt: “Aţi văzut imaginile de la CNN, la fel ca şi mine”.

CNN a prezentat imagini în care Megrahi se putea vedea ca fiind în comă, având mască de oxigen pe faţă.

Megrahi, care suferă de cancer în fază terminală, “intră şi iese frecvent în şi din comă”, susţine fratele său, Abdel Nasser.

Premierul Scoţiei a reamintit că ancheta pe tema atentatului care a vizat un avion american la Lockerbie rămâne deschisă şi că justiţia scoţiană a comunicat că “dacă vor apărea probe noi” vor fi analizate.

Abdelbaset al-Megrahi a fost condamnat în 2001 la închisoare pe viaţă pentru implicarea în atentatul din 1988 comis deasupra localităţii scoţiene Lockerbie. Atacul s-a soldat cu 270 de morţi. Al-Megrahi a fost eliberat în urmă cu doi ani, după ce medicii l-au diagnosticat cu cancer în fază terminală, estimând că mai avea trei luni de trăit.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă