30 C
București
vineri, 5 iulie 2024
AcasăSpecialSchwarzenegger taie 5% din salariile bugetarilor

Schwarzenegger taie 5% din salariile bugetarilor

Guvernatorul Arnold Schwarzenegger cere reducerea salariilor bugetarilor din California cu 5%, in incercarea de a acoperi o gaura de 24,3 miliarde din bugetul statului.

Reducerea ar afecta 235.000 de angajati ai statului care deja au fost trimisi in concediu fara plata, potrivit LA Times monitorizat de ziare.com.

Aceste masuri cumulate vor genera o scadere de 15% a salariilor, per total, pastrand astfel in vistieria Californiei 470 de milioane de dolari.

Potrivit unui purtator de cuvant, angajatii din sistemul legislativ nu vor fi afectati de aceasta masura.

Guvernatorul a prezentat vineri un plan mai amplu de masuri economice ce are ca scop economisirea a 3 miliarde de dolari.

Planul include si imprumutarea a 2 miliarde de dolari din bugetele oraselor si comitatelor californiene, bani ce vor fi returnati in trei ani, cu dobanda.

Schwarzenegger vrea sa ia aproape 700 de milioane de dolari de la orase si alte 330 de milioane de la mai multe districte speciale.

Comitatele californiene vor pierde si ele 1 miliard de dolari din bugetele locale.

"Isi vor primi banii inapoi cu dobanda. Nu mai e ca pe vremuri, cand statul lua banii si fugea cu ei", spune Schwarzenegger.

Reprezentantii autoritatilor locale se tem ca aceste masuri ii vor lasa fara bani pentru politie, pompieri si spitale, vor inchide librariile si vor declansa o cascada de alte probleme.

In acelasi timp, o propunere de eliminare a programelor medicale pentru saraci, sustinute de stat, ar putea genera un val de pacienti la portile spitalelor generale.

De asemenea, Schwarzenegger vrea sa elimine si bursele scolare ce ar urma sa fie primite de 118.000 de studenti din primul an si sa anuleze cresterea promisa altor 82.000.

Decizia ar transforma California in primul stat american care elimina ajutorul financiar pentru studenti, in conditiile in care taxele pentru facultate sunt in crestere.

Cele mai citite

Descoperire arheologică în Bulgaria: o statuie a lui Hermes

Pentru prima dată, arheologii bulgari au descoperit o statuie antică complet conservată. Aceasta are o înălțime peste doi metri înălțime și probabil este întruchiparea...

Macron s-a umflat prea tare la categoria Cocoș galic și își dă cu stânga-n extrema dreaptă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, care și-a umflat mușchii la categoria Cocoș galic, pentru a-l impresiona pe liderul de la Kremlin,...

Rusia – Ucraina, ziua 863: Un copil ucis și cinci adulți răniți, în Krasnodar

Cinci persoane au fost rănite şi un copil a fost ucis într-un atac ucrainean cu drone asupra regiunii ruse Krasnodar, a anunţat vineri guvernatorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă