20.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecial„Schimbare de gardă“ în traficul de droguri

„Schimbare de gardă“ în traficul de droguri

În Mexic a luat sfârşit o eră odată cu capturarea lui Omar Treviño Morales, alias Z-42, liderul afişat din 2013 al sângerosului cartel Zetas din Nuevo León, în nord-estul ţării. Căderea lui marchează dispariţia unei pieţe dominată de mari nume din lumea drogurilor. Odată cu prinderea lui Treviño, fratele legendarului Z-40, intervenită la cinci zile după cea a altui mare traficant de droguri, Servando Gómez, alias „La Tuta”, şeful cartelului Cavalerilor Templieri, din statul Michoacán, lista criminalilor care făceau să tremure structurile statului este practic goală. Succese majore pentru guvern în lupta contra crimei organizate.

Autorităţile au reuşit în doar câteva zile distanţă capturarea a doi mari traficanţi de droguri, căpetenii de carteluri care au terorizat populaţia şi structurile puterii. Dar teroarea domină încă vaste zone din ţară. Cu marile organizaţii criminale bazate pe violenţă, cum o arată fiecare zi în Michoacán, Guerrero şi Tamaulipas, s-a produs atomizarea facţiunilor, aproape imposibil de controlat. Acum, experţii estimează că urmează o nouă eră a traficului de droguri în care legende ca Joaquin Guzmán, alias El Chapo sau Nazario Moreno, El Chayo, au devenit istorie. Schimbarea îşi are rădăcinile în lupta feroce contra criminalităţii lansată de preşedintele Felipe Calderon (2006-2012), contra structurilor frontale ale traficanţilor de droguri el lansând peste 50.000 de soldaţi.

Spirala violenţei a lăsat în urmă 75.000 de morţi şi 23.000 de dispăruţi, o societate epuizată. Venirea la preşedinţie a lui Enrique Peña Nieto la finele anului 2012 a marcat o schimbare. Fără să renunţe la forţa militară, noua putere a folosit mai mult serviciile secrete. Rezultatul s-a văzut după şase luni, când a căzut Miguel Angel Treviño, Z-40, cel mai sângeros traficant, omul care a decapitat un număr impresionant de mexicani şi în acele orgii sângeroase mânca inimile victimelor. Pe capul lui, autorităţile puseseră o recompensă de 30 milioane de pesos (1,8 milioane euro) şi alte 5 milioane de dolari de către Agenţia americană anti-drog (DEA). În februarie 2014, poliţia a obţinut cel mai mare trofeu. Într-un hotel ieftin la Pacific, l-au surprins pe şeful cartelului Sinaloa, El Chapo, cel mai căutat criminal din lume, aflat pe lista Forbes a miliardarilor. Nu după mult timp a venit rândul lui Nazario Moreno, El Chayo, şeful narco-sectei Templierilor.

Lotul s-a încheiat zilele trecute cu „La Tuta“ şi Z-42, capturat fără a fi lansat vreun foc de armă într-o casă din San Pedro Garza, cea mai bogată comună din Mexic, practic o periferie a oraşului Monterrey. Impactul politic al acestor arestări intervine într-un moment în care guvernul se află în criză profundă de încredere.

Există încă traficanţi importanţi în libertate, dar nici greutatea lor şi nici impactul nu este de acelaşi calibru ca al celor arestaţi recent. Experţii estimează că Mexicul asistă acum la emergenţa unor mici grupuri zonale, structurate în aşa fel încât pot evita hărţuielile poliţiei. Formează un univers fragmentat de asasini, fără să dea mare atenţie traficului internaţional de droguri, căutând profitul rapid din răpiri, furt calificat şi extorsiune de fonduri. Sau se oferă să comită asasinate la comandă.

Zetas, „franciza criminală“

Ricardo Ravelo, autorul cărţii „Zetas, franciza criminală”, a declarat că guvernul mexican elimină capete, dar nu atacă businessul cartelurilor.

Zetas erau angajaţi de ani de zile într-un conflict cu cartelul din Golf pentru controlul Tamaulipas. În acest context, arestarea lui Z-42 devine importantă, mai ales că acest personaj a trăit în umbra fratelui său de la care a moştenit cartelul, dar care este în declin. Formată de dezertori din forţele speciale în 1997, organizaţia Los Zetas s-a născut ca un braţ armat al cartelului din Golf pentru a face faţă rivalilor acestora din urmă, devenind asasini feroce. De un sadism extrem, îşi supun inamicii la torturi extreme, mutilări şi decapitări. Când vor să se debaraseze de cadavre, elimină pista arzându-le cu carburant sau cu acid. În 2010, devenind puternici şi nebuni, au rupt cu cartelul din Golf şi au început o expansiune teribilă de ani de zile, presărând teritoriul Mexicului cu cadavre dezmembrate. În afara traficului cu droguri, cartelul şi-a extins activităţile la racket, piraterie, extorsiuni, furt de carburant şi răpiri de imigranţi clandestini. Z-42 ar fi fost implicat în masacrul a 72 de migranţi din America Centrală, ale căror corpuri au fost descoperite în august 2010 într-un ranch din San Fernando, în statul Tamaulipas.

La apogeu, au fost prezenţi în circa 20 de state din cele 31 de state mexicane şi forţa lor extraordinară i-a transformat în ţinte pentru forţele de securitate. Intervenţia constantă a armatei, căderea succesivă a liderilor lor şi propria incapacitate de a regla paşnic diferendele din teritoriu au condus la declinul cartelului. Dar nu la eliminare, Los Zetas fiind în continuare sinonim cu moartea.   

Cele mai citite

Acțiune masivă împotriva contrabandei și evaziunii fiscale. Aproape 100 de percheziții în toată țara

O operațiune masivă, cu 91 de percheziții și 25 de mandate de aducere, se derulează pe întreg teritoriul României, în scopul combaterii contrabandei, a...

Acțiune masivă împotriva contrabandei și evaziunii fiscale. Aproape 100 de percheziții în toată țara

O operațiune masivă, cu 91 de percheziții și 25 de mandate de aducere, se derulează pe întreg teritoriul României, în scopul combaterii contrabandei, a...

Ciolacu știe mai bine decât ambasadoarea SUA când vom scăpa de vize. Ambasadoarea vorbea de anul 2025, Ciolacu e sigur de anul 2024. Tot...

Premierul Marcel Ciolacu are o versiune mai optimistă decât ambasadoarea SUA cu privire la momentul în care cetățenii României vor fi scutiți de vizele...
Ultima oră
Pe aceeași temă