24.8 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialSCANDALUL CONTINUĂ la CSM: Consiliul ar putea RĂMÂNE fără 4 judecători. Vezi...

SCANDALUL CONTINUĂ la CSM: Consiliul ar putea RĂMÂNE fără 4 judecători. Vezi despre cine este vorba

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar putea rămâne fără patru judecători: doi pentru că au apărat indepenţa Justiţiei, dar au fost revocaţi de multe instanţe, şi alţi doi pentru că sunt acuzaţi de conflict de interese.

Acţiunea de contestarea a alegerilor de la CSM a fost declaşată chiar în sedinţa de alegeri din 4 ianuarie, imediat dupa ce s-a aflat rezultatul votului pentru funcţia de presedinte.

Citeşte şi Ponta: Pivniceru va declanşa o nouă procedură privind selecţia pentru şefia DNA şi a Parchetului General

Acţiunea de contestarea a alegerilor de la CSM a fost declaşată chiar în sedinţa de alegeri din 4 ianuarie, imediat dupa ce s-a aflat rezultatul votului pentru funcţia de presedinte.

Cei mai vocali în a contesta alegerile au fost  de trei judecători – Horaţiu Dumbravă, Adrian Neacşu şi Alexandru Serban – susţinuţi agresiv  de ministrul  Pivniceru, la care s-au adăugat alţi patru membri ai Secţiei de judecători din CSM, care au boicotat pană acum alegerea vicepreşedintelui, pentru care îşi depuseseră candidatura judecătorii Alina Ghica şi Cristi Dănileţ, deşi secţia de judecători hotarase ca nici un judecator să nu-şi depună canidatura , condiţie pentru ca , pe cale administrativă, să fie înlăturat preşedintele nou ales.

Ulterior boicotului, după cum Romania Liberă a relatat, drept pedeapsă, cei doi judecători  (Alina Ghica şi Cristi Dănileţ) au fost revocaţi din CSM de mai multe instanţe din ţară, cu o campanie dură, dusă de două organizaţii profesionale ai căror preşedinţi – respectiv Natalia Roman (Uniunea Naţională a Judecătorilor din Romania) şi Viorica Costiniu (preşedinte de onoarea al Asociaţiei Magistraţilor din Romania) – sunt bune prietene cu ministrul Mona Pivniceru ( susţinută în special de PC şi PNLdin alianţa USL).

In plus, alături de cele două organizaţii profesionale au făcut presiuni pentru revocarea incomozilor Alina Ghica şi Cristi Dănileţ şi baronii locali ai USL, care au dovedit că au mare influenţă asupra instanţelor din teritoriu, spun surse de la instanţele din tară, respectiv de la Craiova, Constanţa, Vrancea, Cluj, Mures, Arges, Iasi, Ploiesti. După cum evoluează revocările, e posibil ca baronii locali să aibă succes.

Insă, mai sunt doi judecători care riscă să fie obligaţi spă părăsească CSM. E vorba de doi dintre cei mai vocali judecatori care au blocat alegerea vicepreşedintelui CSM alături de ministrul Pivniceru, respectiv Horaţiu Dumbravă şi Adrian Neacşu, care sunt cercetaţi de Agenţia Naţională de Integritate pentru conflict de interese.

In cazul lui Adrian Neacşu, procurorii anticorupţie au declanşat deja ancheta preliminară, fiind sesizată probabil de ANI incă de anul trecut, spun surse neconfirmate oficial. Ar fi vorba de faptul că judecătorul, după ce a devenit membru CSM, şi-a votat dreptul de a încasa bani pentru programul Jurindex. Ar fi vorba  un program lansat de Tribunalul Vrancea (unde Neacşu era preşedinte) în colaborare cu persoane asociate într-un SRL. După ce a ajuns  membru CSM, Neacşu şi-a votat să primească, drepturi de autor alături de colaboratorii săi asociaţi într-un SRL, faptă care îl plasează în conflict de interese. In plus, faptul că apare ca şi colaborator al unui SRL, îl plasează şi în  poziţia de nerespectare a legii magistraţilor, ceea ce atrage excluderea din magistratura.

In cazul lui Horaţiu Dumbravă, acesta e acuzat că, în calitate de judecător la Curtea de Apel Tg Mureş, a dat o hotărare judecătorească în favoarea superiorului său de la Facultatea de Drept, plasandu-se astfel in situaţie de conflict de interese. Potrivit legii, în astfel de situaţii un judecător trebuie să se abţină, pentru ca doarul să fie judecat de alt magistrat.

Citeşte şi USL dă asaltul asupra CSM. Jos Hăineală şi Danileţ!

Miercuri este programată o nouă şedinţă a plenului CSM, care are pe ordinea de zi şi alegerea vicepreşedintelui. Vor boicota din nou şedinţa cei şapte judecări CSM, în frunte cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, şi cu cei doi vocali şi controversaţi judecători, Adrian Neacşu şi Horaţiu Dumbravă? Sau vor merge la şedinţă pentru a contesta candidaturile celor doi judecători -Alina Ghica şi Cristi Dănileţ -, pe motiv că au revocaţi de multe instaţe din ţară? In mod similar, ceilalţi membri CSM le pot reproşa li Dumbravă şi Neacşu faptul că nu au autoritatea morală să susţină elinarea candidaturilor celor doi deoarece sunt suspectaţi de conflict de interese.

Din cauza acestor conflicte între majoritatea secţiei de judecători ( şapte, la care se adauga ministrul Justiţiei) cu restul de 10  membri CSM, nu este exclusă o nouă amanare  pană la clarificarea situaţiei celor patru membri CSM, care fac parte din grupări opuse, respectiv  doi în curs de revocare (Ghica şi Dănileţ) , doi suspectaţi de conflicte de interese (Dumbravă şi Neacşu).

Ziua de maine va fi şi un test pentru USL: dacă Mona Pivniceru (susţinută în principal de PNL şi PC)  se va duce la şedinţa plenului CSM , poate însemna că are de gand să respecte promisiunile premierului Ponta (PSD), făcute marţi procurorilor din CSM, de a le respecta independenţa şi statutul de magistraţi.

Cele mai citite

Jador și Oana Ciocan vor merge pe drumuri separate. “Da, m-am despărțit”

Despărțire șoc în showbiz-ul românesc. Artistul Jador și Oana Ciocan s-au despărțit, potrivit spuselor cântărețului. În lumea showbiz-ului românesc, Jador și Oana Ciocan au fost...

Europarlamentarul Eugen Tomac despre alegerile din România: “Un milion de voturi anulate și mii de procese verbale măsluite”

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, susține că la alegerile din 9 iunie 2024, în România s-au consemnat "un milion de voturi anulate și mii...

Elena Lasconi își anunță candidatura la șefia USR

Elena Lasconi, primarul reales din Câmpulung, și-a anunțat candidatura la șefia USR, după ce în prealabil a spus că vrea să se asigure că...
Ultima oră
Pe aceeași temă