18.9 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialScandalul bentiţei tricolore. Diriginta elevei Sabina Elena, sancţionată de CNCD cu 400...

Scandalul bentiţei tricolore. Diriginta elevei Sabina Elena, sancţionată de CNCD cu 400 lei

Diriginta elevei Sabina Elena şi directorul şcolii “Korosi Csoma Sandor” din Covasna au fost sancţionaţi de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu amenzi de câte 400 lei, pentru că au pus-o pe fată să-şi scoată bentiţa tricoloră, conform unui comunicat al instituţiei, remis redacţiei. Sabina Elena a provocat un scandal în luna martie, după ce a mers la şcoală cu o bentiţă tricoloră de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Diriginta Mihaela Bajkuj, de la Grupul Şcolar „Korosi Csoma Sandor”, a încălcat dreptul la demnitate al elevei, când a obligat-o să-şi scoată bentiţa de pe cap, arată CNCD. Totodată, şi directorul şcolii, Simon Istva, este vinovat de discriminare, pentru că nu a reacţionat la gestul dirigintei.

Citeşte şi: Consiliul Naţional al Elevilor: Discriminare şi abuz în cazul elevei cu bentiţă tricoloră

“Fapta dirigintei de clasa de a solicita elevei Sabina Elena sa nu mai poarte o bentita tricolora in incinta unitatii de invatamant, respectiv fapta de a deposeda eleva de bentita, constituie discriminare prin incalcarea dreptului la demnitate, pe criteriul convingeri, potrivit art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. 137/2000, modificata si republicata. Se aplica reclamatei amenda contraventionala in cuantum de 400 lei. Vot: in unanimitate a celor prezenti. De asemenea, prin aceasi hotarare s-a decis ca directorul scolii a savarsit prin comportamentul sau pasiv, respectiv neadecvat o fapta de discriminare, constand in tratamentul injust la care a fost supusa petenta (art. 2 alin. 4 coroborat cu art. 15 din O.G. 137/2000). Se aplica reclamatului amenda contraventionala in cuantum de 400 lei. Vot: in unanimitate a celor prezenti”, se arată în comunicat.

În 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, o elevă de clasa a IX-a de la liceul “Korosi Csoma Sandor” a fost dată afară de la ore şi obligată să-şi dea jos bentiţa tricoloră cu care venise la şcoală. Fata ar fi primit şi ameninţări cu moartea pe Facebook în urma gestului său.

Ulterior, sute de persoane au ieşit în stradă în semn de solidaritate cu eleva din Covasna. Directoarea Inspectoratului Judeţean Covasna, Irma Keresztely, a apreciat gestul tinerei drept un act de teribilism şi “un incident copilăresc”.

Citeşte şi: MITING de susţinere a Sabinei Elena în PIAŢA UNIVERSITĂŢII

La sfârşitul lunii martie, parlamentarul Lucian Obreja, din Covasna, a depus la CNCD o petiţie în care i-a reclamat pe şefa ISJ Covasna, directorul liceului şi diriginta fetei pentru discriminare etnică. 

Cele mai citite

Prin comasarea alegerilor, AUR pierde jumătate din numărul europarlamentarilor

Ultimul sondaj INSCOP ne confirmă predicțiile preelectorale: 1 + 1 nu fac 2 pe tabla rezultatelor celor două scrutinuri din 9 iunie 2024. Dar...

Exigență în ipocrizia învățământului superior românesc

Suntem din nou la coada Uniunii Europene, în ceea ce privește educația populației, după cum relevă ultimele date publicate de Eurostat, dar acest lucru,...

Israelul justifică acțiunea militară de la Rafah împotriva Hamas prin existența unor tuneluri sub frontiera egipteană

Israelul afirmă că există tuneluri sub frontiera egipteană cu Fâşia Gaza pentru a justifica ofensiva sa la Rafah împotriva Hamas, a acuzat miercuri "o...
Ultima oră
Pe aceeași temă