32.1 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialScandal si la televiziunea publica din Italia

Scandal si la televiziunea publica din Italia

– RAI, postul public din Italia, se afla in centrul unui scandal legat de salariile vedetelor si de costurile Festivalului de la Sanremo.
– Si in Romania TVR-ul a fost acuzat, de-a lungul timpului ca plateste sporuri de vedeta exagerate si ca banii publici se scurg spre festivaluri prafuite.

Televiziunea nationala italiana, RAI, are peste 40 de angajati care primesc anual peste 250 de mii de euro, limita maxima stabilita de legea pe 2007 a finantarilor pentru institutiile publice. Informatia a fost facuta publica de catre directorul general al postului public de televiziune italian, Claudio Cappon, comisiei de supervizori ai RAI. "Norma stabilita de legea finantarilor in ceea ce priveste salariile ii priveste nu numai pe organizatorii Festivalului de la Sanremo, ci pe toti angajatii televiziunii", a declarat Claudio Cappon pentru cotidianul "Corriere della Sera". Cappon a explicat ca "pentru Festivalul de la Sanremo, numai pentru vip-urile internationale este prevazuta o depasire a limitei de finantare a prestatiei; in realitate sunt 40-50 de persoane care depasesc in fiecare an limita orientativa, care este de 250 de mii de euro".
Directorul RAI a citat numele catorva dintre cele mai cunoscute figuri ale postului public aflate in aceasta situatie: Bruno Vespa, realizator al uneia dintre cele mai populare emisiuni-dezbatere italiene – "Porta a porta"; Piero Angela,  realizatorul unor monografii istorice si stiintifice; jurnalistul Enzo Biagi ("L’Espresso") si moderatorii Simona Ventura si Carlo Conti. Conform lui Cappon, "este normal ca atunci cand se fixeaza niste reguli generale sa se tina cont si de consecintele pe care aceste reguli le aduc. Pe de alta parte, in conditiile in care RAI trebuie sa respecte regulile industriei spectacolului, aceste reguli pot avea efecte care pot afecta programele sale".  
Claudio Cappon a anuntat ca televiziunea a inceput deja reducerea cheltuielilor si a dat exemplul Festivalului de la Sanremo, unde costurile au ajuns, anul acesta, la doar 944 de mii de euro, reusind sa atraga publicitate in valoare de 20 de milioane de euro. Regulile n-au functionat pentru prezentatorii festivalului, Pippo Baudo si Michelle Hunzinker, care apucasera sa semneze contractul inainte de aparitia legii finantarilor pentru institutiile publice.
Alte doua scandaluri, de data asta fara implicatii financiare, tulbura apele la RAI: pe de o parte, concedierea realizatorului unei emisiuni care a avut ca subiect homosexualitatea (subiect tabu pentru partidele apropiate Bisericii Catolice din Italia), Michele Santoro, si pe de alta parte acuzatiile aduse de presedintele RAI, Claudio Petruccioli, realizatoarei unei emisiuni de la RAI Tre (post apropiat stangii italiene), Lucia Annunziata, acuzata de parti-pris-uri politice.

Cele mai citite

Sfatul de campanie al lui Bode pentru candidații PNL din Giurgiu

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, i-a îndemnat pe candidaţii partidului la alegerile locale în Giurgiu să vorbească în campania electorală despre proiectele de...

Maia Sandu, mesaj după finala “Românii au talent”. “Aţi făcut Moldova mândră!”

Ediția din acest e show-ului "Românii au talent" a fost câștigată de Cristian Ciaușu, tânărul cu naiul. Următoarele locuri au fost ocupate de Ana...

Greco-catolicii din București celebrează duminică zece ani de la întemeierea episcopiei

Duminică, 2 iunie 2024, de la orele 10, la Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” (str. Polonă 50), Eparhia Greco-Catolică de București celebrează zece...
Ultima oră
Pe aceeași temă