23.4 C
București
luni, 8 iulie 2024
AcasăSpecialScandal pe Amazon

Scandal pe Amazon

Popularul site, acuzat de dublu standard fiindca a ascuns pe listele sale autori ca Vidal sau E.M. Foster.

In incercarea de a face site-ul inofensiv pentru minori, amazon.com a decis sa excluda de pe lista bestseller-urilor cartile explicit erotice. Aceasta masura a afectat preponderent cartile cu subiect gay, compania fiind acuzata de folosirea unui dublu standard. Compania a declarat ca problema s-a datorat unei defectiuni de sistem si ca se lucreaza la remedierea ei.
Cel mai mare magazin online de carti, Amazon.com, a intrat in centrul unui scandal, dupa ce a decis sa ascunda un numar de asa-zise carti pentru adulti de pe lista sa online, informeaza "The Guardian". Peste weekend, mii de carti si-au pierdut punctajul de vanzare – o cifra pe care Amazon o foloseste pentru a arata cat de bine se vinde un titlu in comparatie cu altul –, intrucat compania incearca sa faca lista sa de bestseller-uri mai "family-friendly"/"pentru intreaga familie."

 

"Luand in considerare opiniile intregii noastre baze de clienti, am facut ca textele cu continut pentru adulti sa nu mai apara in unele cautari sau liste de bestseller-uri. Pentru ca aceste liste sunt generate folosind punctaje de vanzare, cartile «peste 18» trebuie excluse de la aceste punctaje", a explicat reprezentantul Amazon. Scandalul a izbucnit cand s-a descoperit ca doar o parte mica din textele care au fost "retrogradate" au subiecte heterosexuale ("Amantul doamnei Chatterley" sau "The New Joy of sex"), titlurile gay precumpanind.
Aceasta noua regula nu a afectat doar un numar de scriitori gay de "raftul 1" ca Annie Prouls, E.M. Foster sau Jeanette Winterson, ci si alte mii de titluri homoerotice care si-au pierdut deodata punctajul de vanzare, facandu-le astfel sa dispara din unele cautari si de pe lista bestseller-urilor. Punctajul afecteaza scriitorii pentru ca el face ca o carte sa apara in cautarile de pe site – astfel, cu cat punctajul e mai mare, cu atat creste probabilitatea sa apara in cautari.

 

Or, ieri dimineata, "Orasul si stalpul", al lui Gore Vidal, si "Oranges are not the only fruit"/"Portocalele nu sunt singurele fructe", de Jeanette Winterson, si-au pierdut punctajul. Dintre numele mari au mai disparut "Maurice", a lui E.M. Foster (o carte despre prima iubire homosexuala a unui tanar), si un roman premiat in 2004 cu Booker Prize – "The line of beauty"/"Linia frumusetii", de Alan Hollynghurst. O petitie care acuza dublul standard al editurii a fost lansata online. Contactat de "The Guardian", reprezentantul Amazon a declarat ca "a fost o defectiune in sistem la a carei remediere se lucreaza". Compania a refuzat insa sa explice ce criterii automate de filtrare a cartilor care au fost excluse au fost aplicate.

Cele mai citite

Mai multe curse aeriene TAROM, anulate pe Aeroportul Otopeni. Piloții nu s-au prezentat la muncă

Mai multe curse au fost anulate brusc pe Aeroportul Henri Coandă din Otopeni din cauza absenței neașteptate a unor piloți. Aceștia au invocat probleme...

România se pregătește de o nouă minivacanță: câte zile libere urmează?

Românii se vor bucura, în doar câteva săptămâni, de o nouă minivacanță în care se pot relaxa Românii vor avea încă o minivacanță luna viitoare,...

Numărul investitorilor români din piața imobiliară din Dubai, în creștere cu 40%, în ultimii trei ani

Dubai, cunoscut pentru cea mai înaltă clădire din lume, dar și pentru construcțiile sale grandioase și cosmopolite, era, până nu de mult, o destinție...
Ultima oră
Pe aceeași temă