15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialScandal cu împuşcături şi „dat la moacă", la Chişinău

Scandal cu împuşcături şi „dat la moacă”, la Chişinău

Parlamentul moldovean a pus ieri capăt unei istorii nebuloase în care procurorul general Valeriu Zubco, acuzat că a împuşcat un tânăr la vânătoare, a fost îndepărtat din funcţie, dar votul a declanşat o reacţie violentă din partea preşedintelui Legislativului, care a denunţat o complicitate între liberal-democraţii premierului Vlad Filat şi comuniştii lui Voronin.

În spatele afacerii, omul de afaceri Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al Parlamentului, eminenţa cenuşie din spatele lui Lupu şi duşman declarat al lui Filat.

Povestea începe în ajunul Crăciunului, pe 23 decembrie, cu o vânătoare în Pădurea Domnească, la care au mai participat, printre alţii, preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, şi vicepreşedintele Curţii, Gheorghe Creţu. Potrivit primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă (Partidul Liberal), la „Vânătoarea domnească” ar fi participat mai mulţi miniştri şi deputaţi, informaţie dezminţită de Creţu; alte surse au acuzat reprezentanţi ai PL, iar Filat însuşi a declarat că nu se ştie exact cine a participat. Iureşul legat de cine a participat sau nu la respectiva vânătoare este legat de faptul că unul dintre participanţi l-a împuşcat mortal pe Sorin Paciu, 35 de ani.

Preşedintele asociaţiei antimafia, Sergiu Mocanu, l-a acuzat pe Valeriu Zubco că ar fi fost cel care a tras glonţul fatal şi, pentru a adânci misterul, reprezentanţii Ministerului de Interne au declarat că nu ştiu nimic despre incident şi că oricum au aflat de partida de vânătoare mult mai târziu, iar arma cu care a tras Zubco este de negăsit. Ca urmare a acuzaţiilor lui Mocanu, Zubco şi-a prezentat demisia şi lucrurile ar fi intrat în normal dacă Valeriu Zubco nu ar fi fost un apropiat – unii spun o marionetă – al lui Vlad Plahotniuc, om de afaceri controversat, mâna dreaptă şi principalul finanţator al Partidului Democrat al preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu. Între Plahotniuc şi Filat există o rivalitate veche, care nu se rezumă numai la lupta politică (deşi cei doi fac parte din Alianţa pentru Integrare Europeană), ci se extinde şi la interesele de afaceri. Drept pentru care PLDM-ul lui Filat a îmbrăţişat cu entuziasm iniţiativa comuniştilor de a-l demite pe Zubco din Parlament şi au lăsat să se înţeleagă că nu s-ar opune nici demiterii lui Plahotniuc evocată de Voronin.

Ca atare, ieri, Lupu a luat foc. El a convocat o conferinţă de presă în care a declarat că „AIE nu mai este funcţională”, a evocat posibilitatea alegerilor anticipate şi l-a acuzat pe Filat că este „obsedat” de Plahotniuc. În acest context, el a relatat o şedinţă a AIE în care a pretins că Filat „era mai să şi-o ia la moacă” de la Plahotniuc. Subiectul scandalului care l-a înfuriat pe Filat? Numiri în sistemul de justiţie ale unor „oameni din Opoziţie” în numele „depolitizării”. Ulterior, reprezentanţii PLDM au declarat că „nu vor sacrifica interesele Moldovei de dragul intereselor lui Plahotniuc”, iar preşedintele PL, Mihai Ghimpu, le-a reamintit celor două tabere în conflict că „Alianţa pentru Integrare Europeană nu este perfectă, însă o alternativă mai bună deocamdată nu există”. În opinia lui Ghimpu, „Alianţa este succesul nostru – cu toate problemele, cu toată contrabanda, cu toată corupţia, cu toate hoţiile, mârşăveniile, manipulările, minciunile. Noi mergem încet, dar înainte”. Despre interesele Moldovei în tensiune cu cele ale membrilor Alianţei i-am solicitat o opinie profesorului Dan Dungaciu, cunoscător în profunzime al situaţiei din Moldova.

În acest moment răbufnesc pe scenă tensiunile interne din AIE

Republica Moldova se află acum tensionată din două puncte de vedere. Pe de-o parte, tensiunea externă, respectiv bătălia de 22 de ani între Est (Rusia în toate formele ei – Uniune vamală, Proiectul Eurasiatic) şi Vest (apropierea şi integrarea europeană). Prima tendinţă e reprezentată de PCRM, a doua de AIE. Deocamdată, politic vorbind, RM este orientată spre Vest. A doua tensiune este internă, respectiv tensiunea constitutivă a AIE dintre două partide ale alianţei, respectiv PLDM şi PD, mai degrabă între cei doi lideri ai acestora, Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc. În această bătălie internă, premierul Vlad Filat a avut o şansă unică prin accidentul tragic din Pădurea Domnească, pe care nu avea cum să nu îl fructifice politic şi personal, pentru că cei implicaţi acolo au greşit grav, inclusiv omul PD, procurorul general Valeriu Zubco, care trebuia să plece. Beneficiind şi de sprijinul tacit al reprezentantului UE în RM, ambasadorul Dirk Schuebel, Vlad Filat profită de moment – şi oricine în locul lui făcea la fel – şi încearcă să scoată cât mai multe dividende din acest episode nefericit. În concluzie, tensiunea internă va creşte până la cota de fierbere, dar nu într-atât încât să devină tensiune externă, adică să încline balanţa RM spre Est. AIE nu se va rupe – pentru că cel sau cei care vor face asta îşi vor încheia cariera politică – Vlad Filat va obţine cât mai mult, inclusiv demisia procurorului general, PD va contabiliza o înfrângere de etapă, iar PL rămâne cel mai câştigat din acest duel interaliat. Oricum , direcţia Vest trebuie să continue, AIE să meargă mai departe, pentru că Rusia nu are în acest moment pârghiile necesare să modifice orientarea RM.  (Dan Dungaciu)

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 779: Kremlinul spune că declarațiile lui Macron sunt parte a unei tendințe periculoase

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris astăzi comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...
Ultima oră
Pe aceeași temă