21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSarkozy, atacat din doua parti

Sarkozy, atacat din doua parti

Prezidentialele din Franta intra in linia dreapta, cu clarificari care mai mult incurca din partea finalistilor si cu atacuri tot mai dure.
Candidatul dreptei, Nicolas Sarkozy, s-a vazut atacat si de liderul de centru, FranIois Bayrou (al treilea clasat dupa primul tur de scrutin), si de Liga pentru Drepturile Omului. Dupa ce a declarat ca nu il va sustine in al doilea tur de scrutin pe nici unul dintre finalisti, indemnandu-i pe cei care l-au votat in primul tur sa voteze dupa cum le dicteaza constiinta, Bayrou l-a criticat dur pe Sarkozy, acuzandu-l ca, "prin proximitatea sa fata de mediul de afaceri si puterile mediatice, prin gustul sau pentru intimidare si amenintare, va concentra puterile asa cum nu s-a mai intamplat niciodata pana acum". si, ca si cum asta nu ar fi fost de ajuns, a continuat: "Prin temperamentul sau si prin temele pe care a ales sa le abordeze, risca sa agraveze fisurile din tesutul social".
In schimb, Bayrou a fost mult mai bland, chiar apreciativ, cu candidata socialista Ségolène Royal, despre care a spus ca are mai multa consideratie fata de democratie si este mult mai atenta la aspectele sociale. Singura "contradictie grava" intre Bayrou si Royal se refera la programul acesteia de amplificare a interventionismului statului. Nu este de mirare ca socialistii au interpretat discursul lui Bayrou drept un mesaj de sustinere pentru Ségolène Royal, "subliminal", dar "clar", dupa cum a declarat Pierre Moscovici.
Pe de alta parte, Liga pentru Drepturile Omului l-a acuzat pe Sarkozy, fost ministru de Interne, ca ar fi raspunzator pentru "un regres continuu al libertatilor". In editia din 2007 a raportului sau, Liga pentru Drepturile Omului sustine ca, prin legea care inaspreste conditiile de sedere in Franta, Sarkozy a declansat o adevarata "vanatoare" a imigrantilor ilegali si chiar o "vanatoare de copii".
Cei doi candidati si-au clarificat si unele pozitii in politica externa, Ségolène Royal declansand un adevarat scandal cu propunerea de boicotare a Jocurilor Olimpice de la Beijing din cauza crizei din Darfour, iar Nicolas Sarkozy anuntand ca una dintre prioritatile sale o constituie eliberarea infirmierelor bulgare condamnate la moarte in Libia sub acuzatia ca ar fi infestat voit copii cu virusul HIV.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...
Ultima oră
Pe aceeași temă