32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialRusia pregăteşte un nou embargou pentru vinurile moldoveneşti

Rusia pregăteşte un nou embargou pentru vinurile moldoveneşti

Serviciul sanitar rus intenţionează să interzică mai multor întreprinderi din Republica Moldova să exporte vinuri pe piaţa Federaţiei Ruse, anunţă biroul de presă al Rospotrebnadzor, potrivit NewsIn.

Conform RIA Novosti, este vorba despre companiile vinicole Sălcuţa, Basvinex şi Vinăria Bostovan. “În perioada 26 iunie-15 iulie 2010 au fost depistate 91 de loturi de vin şi materiale vinicole venite din Republica Moldova cu conţinut ridicat de dibutilftalat, iar în trei loturi s-a găsit metalaxil. În total, 544.884 de sticle de vin nu corepund normelor de calitate, cu un total de 960.290 de litri”, menţionează comunicatul dat publicităţii de Rospotrebnadzor.

Şeful serviciului santitar rus, Ghennadi Onişcenko, a anunţat anterior că Rusia va aplica interdicţii la importul de vinuri moldoveneşti, dacă Republica Moldova nu va rezolva, în următoarele două săptămâni, problema calităţii vinurilor.

În total 44 de întreprinderi vinicole din Republica Moldova au obţinut avizul sanitar-epidemiologic pentru reluarea livrărilor de vin în Rusia, după embargoul impus din 2006.

Recent, Rusia a început să impună din nou interdicţii vinurilor moldoveneşti şi a întors produsele la vamă, pe motiv că acestea conţin substanţe toxice.

Pierderile înregistrate în 2006 de vinificatorii din R. Moldova au fost estimate la 180 milioane de dolari.

Comisarul european pentru agrucultură, Dacian Cioloş, a declarat marţi, într-o întrevedere la Bruxelles cu premierul Vlad Filat, că vinul moldovenesc îşi va dubla cota pe piaţa UE.

 

 

Cele mai citite

Două persoane arestate pentru trafic de minori

Pe data de 16 iunie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Botoșani au reținut...

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa serviciilor de citire a contoarelor de energie electrică din România

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibile trucări ale unor licitaţii publice organizate de unele autorităţi/entităţi contractante pentru atribuirea contractelor de servicii de...

Cele nouă puteri nucleare își dezvoltă arsenalul, avertizează SIPRI

Cele nouă țări recunoscute ca fiind puteri nucleare își dezvoltă arsenalul, avertizează Institutul Internațional de la Stockholm pentru Cercetări în domeniul Păcii (Stockholm International...
Ultima oră
Pe aceeași temă