10.1 C
București
miercuri, 22 martie 2023
AcasăSpecialRusia: Ierusalimul de Vest este capitala Israelului, iar Ierusalimul de Est să...

Rusia: Ierusalimul de Vest este capitala Israelului, iar Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului stat palestinian

Ministerul de Externe al Rusiei este preocupat de stagnarea procesului de pace israelo-palestinian, reiterează susţinerea pentru soluţia coexistenţei a două state, recunoaşte Ierusalimului de Vest drept capitală a Israelului şi propune Ierusalimul de Est drept capitală a viitorului stat palestinian, informează Mediafax.

"Moscova este profund preocupată de situaţia conflictului israelo-palestinian. Palestinienii şi Israelul nu au mai efectuat negocieri politice de aproape trei ani, iar situaţia pe teren a continuat să se deterioreze. (…) Rusia reafirmă susţinerea pentru soluţia coexistenţei a două state ca varianta cea mai bună, care să întrunească interesele naţionale ale popoarelor palestinian şi israelian, cu care noi avem relaţii de prietenie", anunţă Ministerul rus de Externe într-un comunicat postat joi pe site-ul instituţiei.

"Reiterăm angajamentul nostru pentru principiile enunţate de ONU în privinţa soluţionării conflictului palestiniano-israelian, principii care includ statutul Ierusalimului de Est ca fiind capitală a viitorului stat palestinian. În acelaşi timp, trebuie să afirmăm că, în acest context, noi considerăm Ierusalimul de Vest ca fiind capitala Israelului", precizează Ministerul rus de Externe.

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa "unică şi indivizibilă", dar partea de est a oraşului este revendicată de Autoritatea Palestiniană, care speră să obţină un acord pentru crearea unui stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est. Toate ambasadele ţărilor în Israel sunt în Tel Aviv.

În februarie, Donald Trump, preşedintele SUA, l-a îndemnat pe Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, să limiteze activităţile de colonizare în Cisiordania. "Aş vrea să văd limitarea puţin a colonizării", a subliniat liderul de la Casa Albă. Întrebat dacă preferă soluţia coexistenţei a două state, israelian şi palestinian, sau dacă are în vedere alte opţiuni, Trump a răspuns: "Sunt mulţumit cu cea care le place lor cel mai mult". Referindu-se la controversata iniţiativă de mutare a ambasadei americane din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, Donald Trump s-a declarat favorabil, însă a precizat: "Analizăm ideea cu multă grijă".

La rândul său, Benjamin Netanyahu a declarat atunci că se concentrează pe "conţinut", "nu pe etichete" în privinţa soluţiei de pace prin coexistenţa a două state, israelian şi palestinian. "În loc de un acord cu etichete, mai bine unul cu substanţă. Există două condiţii pentru pace. În primul rând, palestinienii trebuie să recunoască statul evreu… Apoi, în orice acord de pace, Israelul trebuie să menţină controlul asupra securităţii asupra întregii zone situate la vest de Râul Iordan", practic în Cisiordania, a explicat Benjamin Netanyahu după întrevederea cu Donald Trump.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fostul superstar al lui Arsenal și Real Madrid, Mesut Ozil, își anunță retragerea din activitate

Fostul superstar al lui Arsenal și Real Madrid, Mesut Ozil, și-a confirmat retragerea din fotbalul profesionist. Jucătorul de 34 de ani a părăsit clubul din...

Un elev român, participant la programul Erasmus, a fost trimis urgent acasă, după ce a fost prins cu droguri

Un elev român, care se afla în Macedonia de Nord în calitate de participant la programul Erasmus, a fost trimis urgent în România. Programul...

Fostul superstar al lui Arsenal și Real Madrid, Mesut Ozil, își anunță retragerea din activitate

Fostul superstar al lui Arsenal și Real Madrid, Mesut Ozil, și-a confirmat retragerea din fotbalul profesionist. Jucătorul de 34 de ani a părăsit clubul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă