23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialRuj de buze cu iz de vitriol

Ruj de buze cu iz de vitriol

Principalul jurnal al postului american de televiziune CBS  incepea marti cu o concluzie trista. Este cea mai amara campanie electorala din Statele Unite, spunea, cu o voce grava, prezentatoarea jurnalului, Catie Kouric. Saptamana comemorarii victimelor atentatelor de la 11 septembrie a fost umbrita de atacurile extrem de dure pe care candidatul democratilor, Barack Obama, le-a lansat la adresa taberei republicane.
Pentru urechile fine, cuvintele tanarului si cosmopolitului posibil viitor ocupant al biroului oval nu sunt recomandabile, cu atat mai mult cu cat tinta lor a fost o femeie. E drept, rivala politica. Poti sa pui ruj de buze pe ratul unui porc, tot porc ramane, a spus Obama, facand aluzie la declaratiile guvernatoarei de Alaska, Sarah Palin, cea pe care republicanii si-au ales-o drept vicepresedinta in cazul unei victorii a lui John McCain.

Acum o saptamana, alocutiunea lui Sarah Palin la conventia republicanilor facea inconjurul lumii. Dintr-un singur motiv. O simpla comparatie, care avea sa-i aduca doamnei Palin notorietate mondiala .
Ea se asemana cu un pitbull, atribuindu-si totusi o diferenta fata de patruped – rujul de buze. Republicanii cred ca nu e deloc anodin faptul ca in timpul unui miting electoral la Lebanon, in Virginia, Barack Obama a evocat, chiar si aluziv, aceasta comparatie, vorbind despre tentativele lui John McCain de a schimba sistemul de sanatate, politica fiscala si afacerile externe ca despre o incercare inutila de a da cu ruj pe ratul unui porc. O ocazie de neratat pentru  sustinatorii lui John McCain, care
 l-au acuzat pe Obama de sexism, profitand de tirul de replici otravite pentru a lansa un nou slogan electoral: "Este Obama gata sa conduca? Nu! Este gata sa insulte? Da!".

Dincolo de accentele ei de frivolitate, metafora rujului de buze care diferentiaza o mama protectoare de un pitbull pare inocenta pe langa imaginea aproape grotesca a unui porc dat cu ruj. Auzit din Europa, limbajul vehiculat in ultimele saptamani de oamenii care aspira la cele mai importante demnitati in cea mai puternica tara din lume suna revoltator.
Au secat temele de campanie intr-o saptamana in care Statele Unite si-au comemorat cele aproape 3.000 de victime ucise in atentatele de acum 7 ani. Sustinatorii lui Obama se apara cu argumentul ca expresia "you can put lipstick on a pig, it’s still a pig" este una familiara. Un fel de "aceeasi Marie cu alta palarie". Indiferent de simpatiile lor politice, afisate sau ascunse, comentatorii americani sunt de acord ca Obama n-a ales cel mai potrivit proverb. Asocierea dintre Sarah Palin si rujul de buze e aproape o fatalitate in aceste zile, iar evocarea porcului in acest tablou s-a dovedit  neinspirata pentru candidatul democratilor. Alegerea acestui proverb ar putea sa-i aduca lui Obama un val de nepopularitate, intr-un moment in care sondajele il plaseaza cu doua, pana la trei procente in urma lui John McCain.

In schimb, pe Sarah Palin statutul de victima a sexismului o propulseaza in sondaje. Daca americanii ar avea de ales intre ea si Joe Biden, pretendentul democrat la functia de vicepresedinte, 53 la suta ar vota pentru doamna Palin si doar 44 la suta pentru Biden.
In plus, o papusa facuta dupa chipul guvernatoarei de Alaska se vinde in mii de exemplare pe internet. Evident, papusa e intens rujata. Creatorul ei se lauda ca numarul de papusi vandute in urma cu opt ani, cand George W. Bush a obtinut primul mandat, i-au permis sa stie cine va fi presedintele Statelor Unite.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...

Descoperă aromele delicioase ale bucătăriei: Rețete senzaționale cu Pui și Creveți pentru când ai nevoie de ceva ușor

Bucătăria este un loc magic în care se întâlnesc aromele, texturile și gusturile pentru a crea experiențe culinare de neuitat. Două ingrediente versatile și...
Ultima oră
Pe aceeași temă