17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialRomânii dau mită din reflex

Românii dau mită din reflex

93 la sută din românii intervievaţi consideră corupţia „o problemă majoră în ţară. În România, mita a ajuns la valoare de monedă de schimb. „Plătim lucruri şi servicii din obişnuinţă, nici măcar nu trebuie să ni se mai ceară”, consideră socio­logul Vasile Dâncu. Pe de al­tă parte, un studiu al Insti­tutului Român de Evalua­re şi Strategie, condus de Va­si­le Dâncu, relevă că ro­mâ­nii îşi dau seama de cât de co­ruptă este ţara lor, pentru că din punctul de vedere al percepţiei populaţiei ne situăm puţin deasupra ţărilor africane.

Potrivit studiului, 93 la sută din români consideră co­rupţia „o problemă majoră în ţară”, iar trei sferturi din populaţie consideră că poliţiştii, magistraţii şi funcţionarii publici îşi fo­lo­sesc puterea pentru ob­ţinerea unui câştig personal. Cei mai mulţi români declară însă că li s-a cerut sau s-au aş­teptat să li se ceară mită de către cei care lucrează în domeniul sanitar, aşa că me­dicii reprezintă categoria socială percepută drept cea mai coruptibilă, alături de politicieni.

 

Şpagă reciprocă

„Corupţia a intrat în peisajul reciprocităţii, a devenit o me­­todă şi o formă de schimb social: oamenii plătesc servi­cii sociale suplimentar, fără să li se ceară, s-a creat deja o cutumă a corupţiei”, a afirmat Vasile Dâncu. Acesta explică că România nu se află chiar pe cel mai prost loc în Indicele de Percepţie a Corupţiei (CPI), alături de ţări din Africa, dar că se situează totuşi la coada Europei.

„Corupţia este dezintegra­toa­re pentru identitatea so­cială şi naţională, acuitatea percepţiei ei arată că dispare solidaritatea colectivă într-un mercantilism al schimbului social. Dacă ne uităm doar la percepţia socială, atunci nu suntem Land of Choice, ci Land of Corruption”, a de­clarat Vasile Dâncu. Cerce­ta­rea a fost realizată pe un eşantion de 1.769 de indivizi de peste 18 ani. Chestionarul a fost aplicat în perioada 22-25 februarie 2010. 

 

Percepţie proastă

Românii au plasat pe primul loc în topul corupţiei Parlamentul (cu o medie de 7,21 pe o scară de la 1 la 10), urmat de Guvern (7,03), Justiţie (6,53), Administraţie publică (6,27), Poliţie (6,17), Sănătate (6,01), preşedinte (5,71), premier (5,35), mass-media (5,29), SRI (5,24), Educaţie (4,93), FMI (3,94), Biserică (3,88), Armată (3,81), guvernatorul BNR (3,67) şi UE (3,45).

Cele mai citite

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...

Zeljko Kopic, încrezător înaintea barajului cu Csikszereda: „Dinamo este favorită”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că formaţia sa este favorită în barajul cu divizionara secundă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Suntem într-o formă bună, ne-am...
Ultima oră
Pe aceeași temă