17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialRomânia şi SUA au negociat din nou despre scutul antirachetă

România şi SUA au negociat din nou despre scutul antirachetă

Cea de a treia rundă de negocieri pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă al SUA a avut loc la vineri la Bucureşti, informează Ministerul Afacerilor Externe, citat de NewsIn.

Cele două părţi au continuat discuţiile asupra cadrului juridic care va reglementa cooperarea bilaterală în domeniul apărării antirachetă.

Pe baza rezultatelor pozitive înregistrate, mentioneaza MAE, discuţiile vor fi continuate cu ocazia viitoarei runde de negocieri, care va avea loc în perioada următoare.

De asemenea, în pregătirea rundei, la 16 septembrie 2010 a avut loc o reuniune a grupului de lucru mixt româno-american pentru analiza locaţiilor posibile pentru instalarea componentelor sistemului de apărare antirachetă care vor fi amplasate pe teritoriul României.

Şefii celor două delegaţii, Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE român, şi Frank Rose, adjunctul asistentului Secretarului de stat al SUA, au avut o întrevedere bilaterală în timpul căreia au fost discutate aspecte de securitate de interes reciproc, inclusiv cooperarea în perspectiva Summit-ului NATO de la Lisabona, care va avea loc în această toamnă.

La 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de Preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la dezvoltarea abordării adaptive în etape a  sistemului de apărare antirachetă din Europa.

Procesul de negociere a fost precedat de două runde de consultări, la 4 februarie şi 11 mai 2010.

Negocierile au fost declanşate oficial la 17 iunie 2010, odată cu vizita la Bucureşti a unei delegaţii conduse de doamna Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională.

Cele mai citite

Blinken spune că Israelul are nevoie de un plan clar și concret pentru viitorul Gaza

Israelul are nevoie de un plan clar și concret pentru viitorul din Gaza, unde se confruntă cu potențialul unui vid de putere care ar...

Cum alegi un Volvo XC 60 de vânzare, în leasing, de la o agenție cu experiență

Experiența de cumpărare a unei noi mașini poate fi foarte interesantă, deoarece oferte sunt pretutindeni. Piața de profil este suprasaturată de oferte și...

Ajutorul pentru Ucraina produce divergențe între România și SUA. Președintele Iohannis ar ceda un sistem Patriot dar vrea ceva “în schimb”

Președintele României, șeful Senatului, șeful Guvernului și ministrul Apărării au opinii divergente cu privire la cererea formulată de Statele Unite ca România să cedeze...
Ultima oră
Pe aceeași temă