28.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialRomânia şi Republica Moldova în cadrul aceloraşi graniţe, ale Uniunii Europene

România şi Republica Moldova în cadrul aceloraşi graniţe, ale Uniunii Europene

Republica Moldova vrea să se integreze în Uniunea Europeană şi cere sprijinul României în procesul de integrare.

Ambasadorul moldovean la Bucureşti, Iurie Reniţă, a discutat în emsiunea Dezbaterile RL cu Sabina Fati despre cele mai fierbinţi subiecte ale momentului din relaţia Bucureşti-Chişinău.

Întrebat dacă în viitor România şi Republica Moldova s-ar putea regăsi în aceleaşi graniţe, ambasadorul a răspuns diplomat că „Republica Molova îşi doreşte să se regăsească în cadrul Uniunii Europene”.

Ambasadorul a mai declarat că pe agenda bilaterală a celor două state nu există niciun subiect legat de semnarea unui tratat de prietenie. România a semnat tratate bilaterale cu toţi vecinii, inclusiv Rusia.

“Republica Moldova are în prezent obiective mai importante. Tratatul de prietenie între România şi Moldova este o chestiune depăşită. În schimb, în cadrul vizitelor recente în România ale preşedintelui interimar Marian Lupu, s-a discutat despre oportunitatea iniţierii unui tratat pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, în care am putea să îmbinăm atât elemente bilaterale, cât şi internaţionale”, a declarat Reniţă.

Cel mai important obiectiv al Republicii Moldova este, potrivit ambasadorului, integrarea europeană.

Preşedintele Traian Băsescu le-a propus autorităţilor de la Chişinău ca Moldova să treacă din parteneriatul estic în lotul Balcanilor de Vest pentru integrarea europeană.

„Republica Moldova face parte din parteneriatul estic şi activitatea noastră este una performantă. Deopotrivă, vom valorifica filiera Balcanilor de Vest deoarece această regiune are o clară perspectivă europeană. Este important să valorificăm ambele posibilităţi”, a spus ambasadorul.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Negocierile de aderare la UE ale Ucrainei și Republicii Moldova încep la 25 iunie

Negocierile pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE încep la data de 25 iunie 2024, a anunțat Cristina Gherasimov, vicepremier al Republicii Moldova...

Un român a fost ucis în Congo iar alți doi sunt răniți

Un cetățean român a fost ucis în Congo iar alți doi români sunt răniți, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României în ziua...

Europarlamentarul Eugen Tomac despre alegerile din România: “Un milion de voturi anulate și mii de procese verbale măsluite”

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, susține că la alegerile din 9 iunie 2024, în România s-au consemnat "un milion de voturi anulate și mii...
Ultima oră
Pe aceeași temă