Traficul de migranศi din ศara noastrฤ se aflฤ la cote alarmante, centrul Europol plasând România pe locul ศapte din 100 de ศฤri implicate în traficul de refugiaศi din UE.
Noul raport anual al Centrului European impotriva Contrabandei cu Migranti, din cadrul Europol, a fost publicat vineri si releva ca "traficul de persoane este segmentul criminal in cea mai rapida crestere“. Directorul Europol, Rob Wainright, afirma ca "peste 90% dintre migrantii care ajung in Europa au apelat la servicii ale retelelor de traficanti".
Centrul isi concentreaza atentia asupra "geografiei hotspot-urilor criminale" si a crearii de metode imbunatatite, pentru combaterea lor la nivel european.
Expertii ESMC au putut identifica 17.400 de traficanti de persoane activi. In top zece al tarilor de origine se afla Bulgaria, Ungaria, Irak, (Kosovo), Pakistan, Polonia, Romania, Serbia, Siria, Suedia si Turcia. Aproape toate retelele de contrabandisti sunt multinationale.
Nu doar numarul acestora este impresionant, ci si dotarea lor. Numarul de ambarcatiuni folosite in scopul transportului de refugiati peste mare a crescut la 500, uneori folosindu-se nave vechi si improprii navigatiei. Pe uscat se folsesc camioane amenajate special in acest scop, dar si trenuri de marfa sau de calatori.
Cea mai frecventa cale de comunicare folosita de traficantii de persoane este prin intermediul platformelor sociale, se spune in Raport. Daca in 2015 au fost identificate 148 de conturi suspecte, un an mai tarziu numarul lor a crescut la 1.150.