20.5 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialRomânia ar putea să fie amendată de Curtea Europeană de Justiție din...

România ar putea să fie amendată de Curtea Europeană de Justiție din cauza gropilor de gunoi neconforme

România ar putea să fie amendată cu suma de 124.000 de euro pe zi din cauza faptului că autorităţile nu au reuşit să închidă depozitele municipale de deşeuri neconforme. 

Pentru a se ajunge la acest demers, Comisia Europeană (CE) ar trebui să sesizeze, în perioada următoare, Curtea Europeană de Justiție (CEJ), iar forul de la Bruxelles să invoce faptul că închiderea gropilor de gunoi neconforme ar fi trebuit să se întâmple încă din anul 2009.

Potrivit actului normativ, Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene prevede că răspunderea României pentru încălcarea obligațiilor de transpunere a Directivei 2012/19/UE se poate concretiza atât în plata unei sume forfetare, stabilită pentru 1,740 milioane de euro, cât și a unor penalități achitate periodic și cuprinse între 2.000 și 124.0000 de euro/zi de întârziere, care se vor calcula de la termenul de transpunere, respectiv 14 februarie 2014.

Datele oficiale arată că, la ora actuală, un număr de 35 de județe dețin sisteme integrate pentru deșeuri, însă numai într-unul singur acesta și funcționează. În acest context, viceprim-ministrul și ministrul Mediului, Daniel Constantin, s-a întâlnit la începutul acestei săptămâni cu comisarii europeni pentru mediu și climă.

Pe fondul situației în care Comisia Europeană va sesiza Curtea Europeană de Justiție pentru nerespectarea unor îndatoriri de către România pe domeniul deșeurilor, ministrul Mediului, Daniel Constantin, a anunțat recent că taxa de 80 de lei pe tona de deșeu depozitat la groapa de gunoi, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2017, se va plăti diferențiat de către operatorii de salubritate și se va aplica la diferența dintre ținta de valorificare pe care aceștia și-au propus-o și ceea ce au realizat efectiv, se precizează într-un comunicat de presă remis redacţiei.

România are termen până la finalul anului 2017 să închidă 101 gropi de gunoi neconforme. Termenele UE prevăzute pentru închiderea treptată a depozitelor de deșeuri neconforme sunt programate la fiecare dată de 16 iulie ale fiecărui an, până în 2017. În caz contrar, România ar putea primi sancțiuni din partea forului european.

Sancțiunile europene se decid în urma unui proces în care statul român și Comisia Europeană (CE) se judecă la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg, precedat de o serie de avertismente și ultimatumuri de conformare din partea forului european.

Cele mai citite

Președintele Iohannis a avansat în grad un general și doi colonei din SPP, pregătind, probabil, noua echipă de conducere

Prin decrete semnate de președintele Klaus Iohannis, un general de brigadă a fost avansat la gradul de general maior iar doi colonei au fost...

Candidatul PSD la Primăria Giurgiu, traseistul Nicolae Barbu, este și un stripper talentat

Fostul primar al municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, între 2012 și 2020, mai vrea un nou mandat din partea PSD, dar ceea ce se știe mai...

Fostul mare jucător de handbal masculin s-a stins din viață. Ștefan Birtalan avea 75 de ani

Fostul mare jucător de handbal, Ștefan Birtalan, dublu campion mondial și medaliat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, a decedat la vârsta de 75...
Ultima oră
Pe aceeași temă