11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Mărturia unui cetățean român în Italia: „După prima replică...

FOTO + VIDEO. Mărturia unui cetățean român în Italia: „După prima replică a cutremurului nu am reușit să mă dau jos din pat”

Românii surprinși de cutremurul care a lovit Italia își revin din starea de șoc. Fără a fi extrem de volubili recunosc că au trăit momente de panică.

Elena Teslaru – care locuiește la Perugia – a confirmat pentru România liberă acest aspect, dar și faptul că sentimentul de teamă s-a accentuat o dată cu replicile care au urmat seismului principal. „Cutremul a avut la ora 3.40 dimineața și a avut o magnitudine de 6,4 pe scara Richter. Următorul pe care l-am resimțit a fost de 5,3 grade și a avut loc la ora 4.20. Pot să vă spun că unda seismică inițială a fost atât de intensă încât nu am reușit, în primă instanță, să mă dau jos din pat. După prima replică lumea a rămas în casă, la următoarea însă au ieșit pe străzi”, explică românca.

Citește și:  FOTO + VIDEO. Cutremur de 6,2 grade pe Richter, în Italia. Primar Amatrice: Jumătate din oraş a dispărut. Sunt oameni sub dărâmături. 38 de persoane au murit, peste 100 au fost rănite. MAE: Nu sunt cetățeni români printre victime

Elena spune că există reguli clare în ceea ce privește modul în care populația trebuie să se comporte în caz de seism, iar acestea sunt asumate pe baza informărilor venite de la autoritățile italiene.

În acest sens, autoritățile au avertizat că există posibilitatea ca replici de amploare să aibă loc în următoarele 24 de ore. Implicarea autorităților poate fi și o explicație pentru care în Perugia – localitate aflată la aproximativ 130 de kilometri de epcicentru – situația este normală acum.

Citește și: UPDATE: MAE: Nu sunt cetățeni români printre victimele cutremurului din Italia. Verificările continuă

Femeia a precizat că nu are cunoștință ca românii din zonă să fi avut de suferit. „În Norcia, impactul a fost mai mare și pentru că acolo este o zonă de munte. Sunt zeci de oameni morți”. 

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,2 pe Richter a zguduit, în noaptea de marți spre miercuri, centrul Italiei. Cele mai afectate localități sunt Accumoli, Amatrice, Posta și Arquata del Tronto, aflate între Roma și Perugia. Cutremurul a avut, pe parcursul zilei, peste 80 de replici.

Potrivit celui mai recent bilanț al autorităților, cel puțin 38 de persoane și-au pierdut viața în urma seismului. Alte 100 au fost rănite. 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, miercuri dimineața, că nu sunt cetăni români printre victime. 

Citește și: Italia, afectată de peste nouă cutremure puternice, în ultimii 100 de ani

„Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunii diplomatice de la Roma şi al oficiului consular de la Bologna, este în legătură permanentă cu autorităţile locale şi este pregătit să acorde asistenţa consulară. Cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență”, a precizat MAE.

Cele mai citite

Ciolacu, despre creşterile de preţ: Din punctul meu de vedere, nu au niciun fundament economic

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la Constanţa, întrebat despre produsele cărora li s-a micşorat cantitatea şi sunt vândute la acelaşi preţ ca înainte...

Blinken spune că Israelul are nevoie de un plan clar și concret pentru viitorul Gaza

Israelul are nevoie de un plan clar și concret pentru viitorul din Gaza, unde se confruntă cu potențialul unui vid de putere care ar...

Marcel Ciolacu, vizită în Turcia

Premierul Marcel Ciolacu a comunicat miercuri că intenționează să efectueze săptămâna viitoare o vizită oficială în Turcia. În cadrul acestei vizite, în conformitate cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă