21.5 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Guvernul extrage din economie peste 600 milioane de euro prin...

REVISTA PRESEI: Guvernul extrage din economie peste 600 milioane de euro prin noile taxe pe benzină şi activele companiilor

Revista Capital a realizat ”Harta şpăgii: cât, cum, unde şi de ce plătim”. Mita pe care o achităm diferă de la zonă la zonă şi de la o instituţie la alta. Cele mai mari sume se plătesc în marile oraşe, iar procurorii, judecătorii şi chirurgii par a fi cei mai „scumpi“. În perioada 2003-2007, compania medicală americană Stryker a efectuat 192 de plăţi către oficiali români în schimbul obţinerii sau prelungirii unor contracte publice, se arată într-un raport publicat recent de Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare din Statele Unite. Plăţile ar fi totalizat 500.000 de dolari şi ar fi fost înregistrate drept sponsorizări acordate pentru participarea respectivilor oficiali la conferinţe medicale. În urmă cu un an, o investigaţie a RISE Project dezvăluia că peste şapte milioane de dolari au fost plătiţi de Ericsson, prin intermediul unor firme offshore şi conturi bancare din Elveţia, către politicieni români, în schimbul obţinerii de contracte cu statul.

Tot în Capital citim un interviu cu Barb Samardzich, COO Ford care spune că „Nu toţi cumpărătorii de vehicule electrice vor ca maşina lor să «strige»: sunt diferit!”. Directorul Operaţional al Ford Europa, Barb Samardzich, a discutat cu Capital despre greutatea cu care maşinile electrice se impun pe piaţa europeană şi modul în care constructorul american are în plan să plaseze modelul Focus în acest segment. 

Cât de ”corect” este preţul pentru o călătorie cu metroul? Vezi cum stau lucrurile în marile oraşe europene”, mai scrie Capital. Ca să justifice creşterea tarifelor pentru călătoria cu metroul, care se va produce luna aceasta, reprezentanţii Metrorex au făcut o comparaţie cu tarifele practicate pentru acest gen de transport în alte mari oraşe europene, fără a lua, însă, în calcul şi veniturile lunare ale românilor. Potrivit Eurostat, raportat la puterea de cumpărare, românii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană.

Adevărul scrie despre ”Topul E-urilor din ceaiurile îmbuteliate. Cât trebuie să consumi ca să treci de la aliment, la medicament şi până la otravă”. Băuturile răcoritoare de tip Ice Tea de pe piaţa românească conţin între două şi şapte E-uri. Aşa arată cel mai recent studiu efectuat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în care au fost analizate etichetele a 14 produse de acest gen. Specialiştii atrag atenţia că, dacă sunt consumate în cantităţi foarte mari, ceaiurile din comerţ sunt „otravă pentru organism”.

Cum IA Guvernul Ponta UN SALARIU MINIM din bugetul fiecărei familii de români în 2014”, arată Gândul.info. Românii vor scoate anul viitor mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi acoperi costurile traiului de zi cu zi. Schimbarea metodei de calcul a accizei va duce direct la o majorare a preţului carburanţilor, dar va atrage şi scumpiri în lanţ ale produselor alimentare. Factura la carburanţi va creşte în 2014 cu aproape 470 de lei, potrivit calculelor gândul, iar cea pentru produsele alimentare cu circa 200 de lei. Şi fumătorii vor fi afectaţi de schimbarea modului de calcul al accizei, aceştia fiind nevoiţi să dea cu 10 bani în plus la un pachet de ţigări, al cărui cost mediu este de 14 lei. În total, faţă de 2013, potrivit calculelor gândul, cheltuielile românilor, per familie, ar creşte cu 712 lei, ceea ce se apropie de actualul nivel al salariului minim de 800 de lei.

Guvernul extrage din economie peste 600 mil. € prin noile taxe pe benzină şi activele companiilor”, scrie Ziarul Financiar. Analiştii spun că noile „dijme“ care vor fi aplicate în 2014 vor afecta indirect şi populaţia, lăsând mai puţini bani în buzunare. Noua taxă pe combustibili va aduce la buget 500 milioane de euro, iar taxa pe proprietate pentru construcţiile speciale va strânge 100 mil. euro. Majorările de accize şi redevenţe sau noile taxe pe proprietate sunt certe pentru 2014, în timp ce reducerea CAS – cea mai importantă măsură pentru economie pe care autorităţile ar putea să o aplice anul viitor şi care reprezintă şi un angajament politic asumat în numele Gu­vernului şi al coaliţiei de guvernare – este „în ceaţă“, lipsindu-i susţinerea FMI.

Tot ZF scrie despre faptul că ”Sobolewski, BVB: Investitorii străini nu au pe listă România, dar merg pe pieţe precum Zimbabwe şi Bangladesh”, dar şi despre cei ”Cinci membri noi aduşi în consiliul de administraţie cu zero experienţă în aviaţie”. Niciunul din cei cinci noi membri numiţi în urmă cu două zile în consiliul de administraţie al companiei de stat Tarom, după ce Transporturile au revocat consiliul anterior, nu are experienţă în conducerea unei companii aeriene.

ANALIZĂ. Economia, lovită de cutremurul preţurilor. Ce impact vor avea măsurile convenite de Guvern cu FMI”, scrie Evenimentul Zilei. Toate majorările de salarii şi pensii vor fi anihilate de creşterile de preţuri. Majorarea accizei la benzină şi “taxa pe stâlp” vor genera scumpiri în lanţ la toate produsele. Primele afectate vor fi alimentele şi energia.

Ronaldo i-a arătat lui Bale cine este şeful la Madrid! Faza i-a enervat însă la culme pe fanii lui Real. Momentul critic de la Torino”, scrie prosport. Cu aproximativ 20 de minute înaintea fluierului final al partidei Juventus-Real Madrid, pe stadionul din Torino s-a petrecut un moment care a arătat cine este şeful la gruparea spaniolă. La scorul de 2-2, ibericii au beneficiat de o lovitură liberă extrem de periculoasă, la 20 de metri de poarta lui Buffon.

Salariul minim între stânga şi dreapta”, scrie DW. Dacă peste tot în lume tema salariului minim este promovată de grupările de stânga, în România am asistat la o dezbatere colorată cu nuanţe de dreapta. Una din măsurile importante anunţate de primul ministru după încheierea negocierilor cu FMI a fost mărirea salariului minim pe economie. Este de remarcat perseverenţa manifestată în această privinţă. Anul acesta au fost deja operate două măriri succesive: la 1 februarie salariul minim a crescut de la 700 la 750 de lei, iar la 1 iulie de la 750 la 800 de lei. Guvernul a anunţat că va continua direcţia aceasta proiectând alte două majorări succesive anul viitor. De la 1 ianuarie salariul minim va creşte la 850 de lei, iar de la 1 iulie la 900 de lei.

Deputatul PSD de Iaşi Vasile Mocanu, atac furibund la adresa SUA”, scrie Ziarul de Iaşi. Au reuşit lucruri măreţe, de la cucerirea adâncurilor la cucerirea spaţiului, însă anumite lucruri n-au putut ţine pasul cu avântul economic. De exemplu, deşi au avut şi mari nume în diplomaţie, aceasta nu a fost punctul forte al Statelor Unite. Este suficient să ne aducem aminte, doar în ultimii 25 de ani, de ambasadori americani au fost la post în Bucureşti şi vom vedea că nu s-au înghesuit prea mulţi diplomaţi de carieră, ci mai degrabă varianta americană mai elevată a ‘lipitorilor de afişe’ din România. Adică, oameni care au contribuit, financiar sau altfel, la campaniile prezidenţiale, au primit câte-o sinecură în fruntea ambasadei Unchiului Sam”, a susţinut Mocanu.

Cazul copilului din Dâmboviţa vândut pentru 2.000 de lei”, scrie Clicktvg.ro. Copii vânduţi ca la piaţă. În România, ţară europeană cu pretenţii de stat civilizat, sunt oameni care îşi vând copiii abia născuţi, pe bani cu care bogaţii îşi cumpără o friptură de vită, într-un restaurant pretenţios. Iar statul pare că nu ştie, nu vede şi nu face nimic. Digi24 vă arată cât valoarează viaţa Georgianei, un copil de o lună, într-un reportaj realizat cu camera ascunsă. Părinţii ei au vândut-o reporterilor, fără regrete, cu 2.000 de lei, cu mijlocirea asistentelor care au adus-o pe lume.

”Plata salariilor profesorilor în pragul sărbătorilor de iarnă rămâne o incertitudine”, scrie NewsBV. Asigurarea banilor pentru plata salariilor profesorilor pe ultimele două luni ale acestui an rămâne, deocamdată, o incertitudine. Reprezentanţii Primăriei Braşov au avut o întâlnire cu cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov pentru a vedea care este situaţia exactă. Teoretic, doar pentru plata salariaţilor din sistemul educaţional din municipiul Braşov ar fi nevoie de 8 milioane de lei, în timp ce în proiectul de rectificare a bugetului de stat au fost prevăzut 5,77 de milioane de lei pentru întreg judeţul.

Preţul umilinţei – 30 de lei pe zi”, scrie Gazeta de Sud. Plăteşti un leu şi intri cu maşina la târg. O doamnă bine te întâmpină şi te taxează în momentul în care vrei să parchezi. Un lucru absolut normal, civilizat am zice, însă dincolo de barieră începe calvarul. Prima impresie – un târg situat într-un sătuc uitat de lume. Comercianţi cu legume aşezaţi pe jos, printre pietroaie şi praf, clienţi înjurând, bătrâni cărându-şi căruţul în spate, de frică să nu îl rupă. Bătaie de joc. Umilinţă, spun ţăranii veniţi din localităţile doljene să-şi vândă marfa. Nepăsare şi lipsă de respect pentru clienţi, spun craiovenii întâlniţi ieri în Târgul Municipal Zilnic de pe strada Caracal.

Studenţii reşiţeni chiulesc pe rupte. Vezi cum sunt aduşi să participe la cursuri!”, scrie expressdebanat.ro. Dezinteresul tinerilor pentru şcoală este simţit în cadrul liceelor şi, mai nou, chiar şi în facultate. Dacă promovabilitatea la bacalaureat arată atenţia puţină acordată învăţării, absenţele nenumărate de la cursurile universităţii demonstrează că nepăsarea continuă. Interesul elevilor pentru şcoală scade odată cu înaintarea în vârstă. Asta arată statisticile examenului de bacalaureat şi prezenţa scăzută la cursurile din cadrul universităţii. Pentru a mobiliza studentul şi a-l readuce la viaţa de şcolar, profesorii din cadrul Universităţii „Eftimie Murgu” au iniţiat o amplă campanie de conştientizare.

Poliţiştii germani au arestat o tânără din Lugoj, acuzată de corupţie sexuală şi instigare la viol”, scrie Renaşterea Bănăţeană. Roxana Fazakas şi Călin Alexandru Gurmai sunt autorii unor fapte cumplite care pot fi descrise cu greu în cuvinte. Cei doi au batjocorit o pe copilă, pe care au bătut-o, au dezbrăcat-o, au filmat-o şi au obligat-o să întreţină relaţii sexuale orale cu tânărul. Totul sub ochii a doi minori, chemaţi să “se distreze”. Judecătorii din Lugoj nu au considerat faptele foarte grave, condamnându-i la închisoare cu suspendare pentru că… au fost sinceri.

Monitorul de Cluj povesteşte cum ”O turmă de mistreţi a năvălit în cartierul Mănăştur”. Turma de mistreţi a fost semnalată în zonă încă de luni noaptea de un tânăr care locuieşte în apropierea Dealului Calvaria din cartierul Mănăştur şi care a povestit despre întâmplare pe o reţea de socializare. Nu este prima dată când porcii mistreţi intră în oraş. monitorulcj.ro a semnalat încă din anul 2011 că Parcul Detunata este vizitat pe timpul nopţii de porcii mistreţi care s-au instalat de mai mulţi ani în livada Palacsay.

O româncă şi un italian se bat pe un copil de nici 3 ani”, serie Observator de Constanţa.  Cosmina Cătălina Bălu l-a cunoscut în urmă cu aproximativ patru ani pe Salvatore Schilacci, de care s-a îndrăgostit pe loc. Din dragostea lor a venit pe lume micuţul Angelo Andrei, care în prezent are 2 ani şi 7 luni. În timp, chiar dacă ambii părinţi îşi iubesc copilul ca pe ochii din cap, au început să se certe, astfel că despărţirea a fost inevitabilă. Atunci au început problemele pentru cei doi tineri, hotărâţi să lupte până la capăt pentru a obţine custodia băieţelului. După mai multe înfăţişări în instanţă, magistraţii de la Judecătoria Mangalia au decis ca micuţul de 2 ani şi 7 luni să fie încredinţat mamei.

Cele mai citite

STB, despre un accident produs astăzi, în care a fost implicat un tramvai

Un autoturism a virat, fără să se asigure, pe Șoseaua Ștefan cel Mare/Calea Floreasca din Capitală, sens Banu Manta, în fața unui tramvai din...

Râmnicu Sărat sub asediul delapidărilor și neregulilor cu fonduri europene

Râmnicu Sărat, un oraș considerat până de curând un model de colaborare între autoritățile locale și organizațiile nonguvernamentale, se confruntă acum cu un...

Primar din Buzău și mai mulți funcționari, cercetați penal pentru fals în înscrisuri oficiale

Vasile Săcuiu, primarul PSD al comunei Scorțoasa din județul Buzău, este în centrul unei anchete penale alături de mai multe persoane din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă