16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialRetele de falsificatori la Constanta

Retele de falsificatori la Constanta

» Retele de falsificatori le dau tot mai multe batai de cap oamenilor legii de la Constanta.

» Procurorii de la malul marii au gasit adevarate arsenale pentru falsificarea diverselor bancnote straine, de la scanere si imprimante color pana la matrite speciale.

Modul de operare al falsificatorilor retinuti de ofiterii constanteni difera. Unii plasau banii falsi pe piata prin intermediul unor complici, in timp ce altii vindeau bancnotele altor persoane la preturi derizorii. In cele mai multe cazuri, aceste retele erau destructurate dupa luni de filaj, in care investigatori sub acoperire se infiltrau in aceste grupari si aflau cat mai multe amanunte despre modul acestora de operare. De altfel, cele mai multe grupari au fost prinse in flagrant delict chiar atunci cand plasau banii pe piata sau vindeau bancnotele falsificate cu ajutorul ofiterilor sub acoperire.

Nu exista fals perfect
Potrivit Oficiului National Central pentru combaterea falsului de moneda si cecuri de calatorie din cadrul Directiei de Combatere a Crimei Organizate exista putine falsuri de o calitate foarte buna. Asta, pentru ca bancnotele au incluse o serie de elemente de siguranta, de la textura si compozitia materialului pana la holograme, reliefuri si insemne microscopice, care ies in evidenta doar la un anumit tip de lumina. Mai mult, nici reprezentantii politiei, nici cei ai bancilor nu cunosc toate elementele de siguranta de pe o bancnota in afara de fabricant, ceea ce le face imposibil de reprodus. Unul dintre cele mai recente, dar si de rasunet, cazuri instrumentate de procurori este cel al unei retele din Navodari. Capul gruparii, un individ de 50 de ani, a fost prins in flagrant de oamenii legii cand vindea unui ofiter sub acoperire 5.000 de dolari contrafacuti.

 

Ancheta a inceput la inceputul anului 2009, dupa ce oamenii legii au descoperit ca barbatul ar intentiona sa puna in circulatie bancnote contrafacute de persoane neidentificate la acel moment, obtinand un profit procentual in cuantum de 30% din valoarea lor nominala. In urma cercetarilor efectuate, s-au obtinut mostre ale bancnotelor similare celor ce urmau sa fie puse in circulatie. Prin interceptari s-a ajuns si la ceilalti complici. Astfel, s-a descoperit ca suma care urma sa fie scoasa pe piata era de 12.000 USD, iar investigatorului sub acoperire i s-au inmanat de catre inculpatul Ion Grigore suma de 5.000 dolari USD contrafacuti, primind ca rasplata suma de 35 milioane lei.

Trimisi in judecata
Cei mai multi dintre indivizii prinsi ca falsificau monede au fost trimisi in judecata. Asta, pentru ca probele in astfel de cazuri se obtin relativ repede in comparatie cu alt gen de dosare penale. Asa a fost si cazul a cinci tineri acuzati de falsificare de moneda. Acestia vor fi judecati pentru ca au incercat sa introduca pe piata 20.000 de dolari falsi, dupa ce, in prealabil, dadusera mai multe tepe in moneda nationala. Valentin Piron, Andrei Leonte, Cristian Ariesanu, Nicolae Sergiu Irimescu si Alexandru Rugina au fost prinsi de politisti dupa un flagrant organizat pe terasa unui restaurant din Constanta. Alti patru membri ai unei retele infractionale, cu varste cuprinse intre 17 si 25 de ani, au fost arestati, iar unul este cercetat in stare de libertate.

Dupa mai multe luni de filaj, politistii i-au retinut pe membrii unei grupari infractionale formate din cinci tineri cu virste intre 17 si 25 de ani, toti din judetul Constanta, care falsificau si puneau in circulatie bancnote contrafacute din cupiurile de 100 de lei si 50 de lei. In urma cercetarilor s-a stabilit ca doi membri ai gruparii au confectionat, cu ajutorul unor calculatoare si imprimante performante, mai multe bancnote de 100 de lei si 50 de lei, iar o parte dintre acestea au fost puse in circulatie in judetele Constanta, Ialomita, Galati, Vaslui, Iasi, Suceava si Neamt.

Capturi mai slabe
Au fost si cazuri in care valoarea bancnotelor false puse in circulati a fost una mica. De exemplu, in luna martie a acestui an lucratorii Postului de Politie Poarta Alba au fost sesizati telefonic de catre administratorul SC Vic Val Prodcom SRL Poarta Alba cu privire la faptul ca Munteanu Alexandru a incercat sa plaseze o bancnota de 500 lei care prezenta urme vizibile de falsificare. In urma audierilor, acesta a declarat ca a falsificat bancnota prin folosirea unui scaner si a unei imprimante existente la locuinta surorii sale. Cel mai recent caz s-a petrecut in comuna Garlita, unde un barbat a primit banconte false, dupa ce a vandut doua vite.

RECORD: 20.000 de dolari
Cea mai mare suma confiscata de politistii constanteni a fost de 20.000 de euro. Atat au incercat sa introduca pe piata cinci tineri din Constanta, dupa ce, in prealabil, dadusera mai multe tepe in moneda nationala.

PEDEPSE: De la 3 la 12 ani
Potrivit Codului Penal, falsificarea de moneda se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi. Daca faptele ar fi putut cauza o paguba importanta sistemului financiar, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani.

Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

ELCEN o acuză pe Firea că a mințit la Realitatea Plus, în legătură cu falimentul RADET

Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET, transmit reprezentanții Electrocentrale București. Vă...

Bistrița: Un traficant de droguri este acuzat că a violat o minoră

La data de 16 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița Năsăud au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă