22.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialRenovare: Cum vopsim pereţii din casă

Renovare: Cum vopsim pereţii din casă

Refinisarea suprafeţelor interioare, cum sunt pereţii şi tâmplăria, este cea mai comună operaţie de renovare.

Pentru a o realiza cu succes este necesar ca suprafaţa care trebuie zugrăvită să fie în bună stare, fără mucegai sau eflorescenţe şi să nu prezinte denivelări. De asemenea, trebuie să fie curată şi uscată, să aibă o culoare uniformă şi un grad de absorbţie cât mai redus. Dacă peretele este umed vor fi tratate cauzele, cea mai sigură soluţie fiind izolarea lui. Dacă peretele este sfărâmicios, se recomandă regletuirea lui în totalitate sau doar pe porţiunile afectate. Fisurile trebuie curăţate şi astupate cu ipsos. În cazul celor mai adânci, se va aplica bandă de armare din fibră de sticlă. După uscarea ipsosului, suprafaţa reparată se şlefuieşte cu hârtie abrazivă.

Se recomandă vopsirea cu mişcări de sus în jos, în pătrate succesive cu latura de 1 m, începând de la un colţ al camerei din partea de jos a peretelui, de exemplu, dinspre colţul drept spre cel stâng, dacă sunteţi dreptaci. Operaţia se repetă şi în partea superioară a peretelui. După aplicarea benzilor verticale, se revine la aceeaşi suprafaţă cu mişcări orizontale. La final, se netezeşte cu mişcări verticale.

Vopsirea pereţilor în baie şi bucătărie

În aceste încăperi cu grad ridicat de umiditate se pot folosi vopsele speciale. Acestea sunt vopsele lavabile, colorate, pe bază de latex. Emulsia se întinde uşor şi formează un strat permeabil la vaporii de apă, permiţând pereţilor să respire. Sunt rezistente la spălare şi frecare, lucru ce face ca pereţii să fie curăţaţi cu uşurinţă fără ca aspectul lor să aibă de suferit.

Vopsirea tâmplăriei

Dacă vechile straturi de vopsea de pe tâmplărie sunt într-o stare bună, atunci vopseaua poate să fie aplicată peste ele. Dacă însă ele sunt deteriorate este recomandat să fie îndepărtate. În acest scop se poate folosi o lampă specială care doar înmoaie stratul de vopsea, fără să afecteze lemnul. Vopseaua înmuiată poate fi uşor îndepărtată cu un şpaclu.

Suprafaţa curăţată de vopsea se şlefuieşte cu glaspapir cu granulaţie mică. Cu ajutorul acestuia sunt eliminate şi particulele minuscule de vopsea, fără ca lemnul să fie afectat. Neregularităţile se chituiesc cu un chit special pe bază de răşină, care nu îşi schimbă forma şi nu se dilată. După uscare, suprafeţele se şlefuiesc şi se grunduiesc. Abia după aceste operaţii se poate trece la vopsirea tâmplăriei. Vopseaua se aplică în două straturi, cu ajutorul pensulei.

Cele mai citite

SUA se pregătesc pentru un val de căldură sufocant

Vaste regiuni din centrul şi estul Statelor Unite se pregătesc pentru un val de căldură sufocant săptămâna viitoare, cu temperaturi ce ar urma să...

Sute de mii de oameni sunt în stradă în Franța împotriva ascensiunii extremei drepte la alegerile europarlamentare

UPDATE: Sunt violențe între manifestanți și polițiști la Paris după ce un agent al forțelor de ordine a smuls un steag al unuia dintre...

EURO 2024: Ungaria-Elveția 1-3. Căpitanul maghiar Dominik Szoboszlai a intrat în istorie

Ungaria - Elveția, cel de-al doilea meci al Campionatului European din Germania, s-a încheiat cu succesul elvețienilor, scor 3-1, potrivit Digi Sport 1. Partida de...
Ultima oră
Pe aceeași temă