25.3 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialRegulile jocului

Regulile jocului

Politicienii nostri au invatat, mai bine decat alte categorii de profesionisti, ca prin modul cum faci regulile, poti determina rezultatele. Nu degeaba lustruiesc, de ani buni, regulile cu privire la formarea, inregistrarea si reinregistrarea partidelor, coalitiilor si aliantelor. Nu degeaba parlamentarii adauga, aproape in fiecare sezon de lucru, cate o pietricica la temelia bunastarii lor pe perioada mandatului, dar si la cea a vieturii lor dupa ce eventual n-ar mai prinde un loc pe liste. Nu degeaba ocupa spatiul dezbaterii publice cu probleme care ii privesc doar pe ei si pe nimeni altcineva.
Relativ recent, un proeminent lider politic banatean, acum in Opozitie, lansa, la testare, o ipoteza: ce-ar fi ca la viitoarele alegeri sa nu se mai admita pe listele de candidati la Parla-ment persoane care au “in spate” doua mandate? Propunerea a facut mici valuri in zona noastra, dar atat. Mai ales cei vizati direct au bombanit, provocati de presa, ca e cam devreme sa discutam despre regulile unui joc fara data anuntata.
In fond, daca alegerile anticipate nu bat la usa, daca 2006 trece fara alegeri, in 2007 doar pana prin vara se mai pot provoca alegeri anticipate. Dupa care legislatia noastra actuala prevede ca nu se prea pot face anticipate. Mai precis, cu sase luni inainte de alegerile la termen (in cazul de fata, 2008) nu se mai convoaca alegeri anticipate.
Revenim la ideea cu limitarea numarului de mandate. Politicianul care a lansat ideea pornea de la ipoteza ca nu se schimba nimic altceva. Ori societatea civila preseaza de ani buni sa se modifice radical regula alegerilor pe liste si sa se treaca la alegeri uninominale. Sa votam oameni, nu partide. Iar alesul sa fie mai strans legat de glie. Sa nu mai avem la Timis, Arad, Hunedoara sau Caras-Severin fel de fel de Dandanache, parasutati din alte zone, prin vointa liderilor politici nationali. Sa ii putem revoca pe cei care ne dezamagesc. Sa nu le permitem sa scape de povara responsabilitatii fata de cei care le-au dat votul si increderea.
O alta ipoteza de lucru por-neste de la initiativa privind Legea lustratiei. Daca ea va fi adoptata asa cum a rezultat din dezbaterile Senatului, multi din parlamentarii actuali nici n-ar mai putea candida. Functii mari si mici in partidul comunist Ð obtinute inainte de 1989 Ð sunt “bilele negre” care scot de pe liste sau chiar din inregistrarea la scrutin uninominal o multime de candidati.
O alta ipoteza este ca redimensionarea Parlamentului si alegerile pentru Parlamentul European creeaza altfel de terenuri de confruntare. Regulile jocului politic sunt in… tranzitie. Iar in aceasta situatie dezbaterea publica s-a transformat in vacarm.

Cele mai citite

Taylor Swift, comparată cu Madonna, Michael Jackson sau Beatles. Marius Moga: “Cred că este un fenomen”

Taylor Swift este un fenomen global și un adevărat titan în industria muzicală. Cu 14 premii Grammy la activ, dintre care patru pentru albumul...

Două organizații criminale care se ocupau cu introducerea ilegală de cetățeni chinezi în Spania au fost desființate

Europol a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în desființarea a două organizații criminale care au introdus ilegal sute de cetățeni chinezi folosind o...

Captură de peste 4 milioane euro în portul Constanța. Poliţiştii de frontieră au descoperit 18.000 de parfumuri

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, colaborând cu inspectori de la Biroul Vamal de Frontieră Constanţa, au descoperit un transport impresionant de...
Ultima oră
Pe aceeași temă