28.3 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSpecialRegizorii Radu Mihaileanu si Ruxandra Medrea, laureati cu Oscarurile franceze

Regizorii Radu Mihaileanu si Ruxandra Medrea, laureati cu Oscarurile franceze

Radu Mihaileanu a obtinut pentru "Concertul" doua Cesaruri mici (pentru Sunet si Coloana sonora), iar Ruxandra Medrea, coregizoare la "Infernul lui Henri-Georges Clouzot", a luat premiul pentru  Cel mai bun documentar.

Cum era de asteptat, "Profetul" lui Jacques Audiard, pornit din pole-position cu 13 nominalizari si cu un Premiu al Juriului la Cannes, a luat caimacul Cesarurilor de anul acesta: noua trofee, printre care si cele pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor si Cel mai bun scenariu original. Filmul prezinta istoria devenirii unui detinut francez de origine araba care soseste la inchisoare anonim, iar in lumea dura a inchisorii ajunge sa se formeze ca om si caracter, castigand pretuirea tovarasilor de detentie si a traficantilor corsicani de droguri ce sfarsesc prin a-l adopta. Personajul Malik, jucat convingator de Tahar Rahim, i-a adus actorului doua trofee, atat premiul pentru Cel mai bun debut, cat si distinctia pentru Cea mai buna prestatie masculina intr-un rol principal.

Compozitorul muzicii din "Concertul" i-a multumit lui Mihaileanu pentru fidelitate
"Concertul" lui Radu Mihaileanu, nominalizat la sase categorii (pentru Film, Regie, Scenariu, Sunet, Montaj, Muzica), a convins juriul doar in privinta calitatilor sale colaterale, obtinand premiile pentru Cea mai buna coloana sonora si Cel mai bun sunet.  Coloana sonora ii apartine lui Armand Amar, compozitor cu care Mihaileanu a colaborat la mai multe filme. Acesta i-a multumit regizorului pentru fidelitate. Trama filmului este direct legata de muzica, pelicula spunand povestea lui Andrei Filipov, dirijor titular la Balsoi Teatr, care in timpul comunismului este dat afara pentru ca s-a opus disponibilizarii muzicienilor sai evrei. Dupa 30 de ani, in Rusia "noilor imbogatiti", il regasim tot la celebrul teatru moscovit, insa in calitate de om de serviciu.

 

El sustrage din biroul directorului un fax in care orchestra este invitata sa cante la Paris si alcatuieste o orchestra din fostele glorii ale Balsoi Teatr care i-au impartasit destinul. Planul este sa plece cu totii la Paris pretinzand ca sunt filarmonica celebrului teatru moscovit. Mihaileanu a mai prins doua nominalizari la Cesar: in 1999, pentru scenariul filmului "Trenul vietii", si in 2006, pentru "Traieste"/"Va, Vis et Deviens", cand a si castigat premiul pentru Cel mai bun scenariu original.

Ruxandra Medrea: din jurist, regizor de Cesar
Un premiu important, pentru Cel mai bun documentar, a obtinut cuplul regizoral format din Ruxandra Medrea si Serge Bromberg. Documentarul "Infernul lui Henri-George Clouzot" reconstituie povestea din jurul ultimului film al rivalului european al lui Hitchcock, "Infernul", ramas neterminat. Ruxandra Medrea a plecat din Romania in anii ‘80 si, inainte de a-si face intrarea in lumea filmului, a lucrat ca jurist specialist in copyright.

Cele mai citite

Apple amână lansarea funcțiilor bazate pe inteligență artificială în Europa

Apple va amâna lansarea a trei noi funcții de inteligență artificială, deoarece normele de referință ale Uniunii Europene în domeniul tehnologiei îi cer să...

OUG ce aduce modificări Legii concediului paternal, promulgată

Președintele Klaus Iohannis a promulgat OUG ce modifică Legea concediului paternal și decrete de pensionare a mai multor angajați din armată. Potrivit unui comunicat de...

Edi Iordănescu, înainte de România – Belgia: “Ne aşteaptă o nouă provocare”

Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Edward Iordănescu, a subliniat într-o conferință de presă susținută în Germania, că echipa sa se confruntă cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă