21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialREFERENDUM 2012. Preşedintele PPMT:Mă aştept ca Traian Băsescu să fie motorul normalizării...

REFERENDUM 2012. Preşedintele PPMT:Mă aştept ca Traian Băsescu să fie motorul normalizării relaţiilor româno-maghiare

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, declară că aşteaptă din partea lui Traian Băsescu să fie “motorul normalizării relaţiilor româno-maghiare”, care presupune un dialog eficient despre probleme “care dor” şi identificarea unor soluţii, dând ca exemplu proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

 

“Eu aştept de la Traian Băsescu să normalizeze relaţiile româno-maghiare, să fie un preşedinte jucător în acest caz, motorul normalizării. Normalizarea relaţiilor româno-maghiare nu înseamnă să uităm toate scopurile strategice ale comunităţii maghiare, ci să purtăm un dialog eficient despre problemele care ne dor şi să găsim soluţii împreună”, a declarat presei, luni, la Sfântu Gheorghe, preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, citat de corespondentul MEDIAFAX.

În opinia liderului PPMT, Traian Băsescu poate contribui la normalizarea relaţiilor româno-maghiare prin adoptarea unor poziţii foarte ferme.

El a amintit, în acest context, declaraţiile lui Victor Ponta şi Crin Antonescu din ultima perioadă, care, în opinia lui, “au alunecat către un discurs mai mult naţionalist şi xenofob”.

“Preşedintele Băsescu poate să pună lucrurile la loc, pentru că este un lider politic a cărui voce se aude departe. Partidul domnului preşedinte nu are majoritate politică, dar ne poate sprijini în a pune aceste probleme pe ordinea de zi a discursului politic şi a celui public, acesta fiind primul pas către o soluţie. În aceşti ani, cei care acum suntem liderii PPMT nu am prea reuşit să punem pe ordinea de zi o serie de probleme importante şi strategice pentru noi”, a afirmat Toro.

El a dat ca exemplu proiectul de lege al statutului privind autonomia Ţinutului Secuiesc, care se află în Parlament de mai mulţi ani.

“Vă dau un singur exemplu. În urmă cu mulţi ani, am înaintat în Parlament, împreună cu alţi colegi, un proiect de lege privind statutul autonomiei Ţinutului Secuiesc. Pur şi simplu nu am reuşit să purtăm un dialog despre această problemă, pentru că nu am avut cu cine. În acest caz, preşedintele Băsescu nu poate să voteze singur sau să pună problema pe ordinea de zi, dar dacă noi vorbim despre aceste doleanţe poate amplifica cererile şi poate genera un dialog care poate deveni fructuos”, a spus preşedintele PPMT.

Traian Băsescu a declarat, duminică noapte, că le mulţumeşte cetăţenilor români de etnie maghiară, precizând că a înţeles semnalul dat de aceştia.

“Dincolo de a le mulţumi românilor, permiteţi-mi o menţiune şi pentru cetăţenii români de etnie maghiară. Le-am înţeles semnalul şi nu îmi rămâne decât să le mulţumesc şi lor, ca de altfel tuturor românilor”, a spus Băsescu.

În judeţele cu populaţie semnificativă de etnie maghiară prezenţa la urne la referendumul de duminică a fost cea mai scăzută din ţară: Harghita – 13,6%, Covasna – 18,56 %, Mureş – 35,07 %.

Cele mai citite

Loviturile Rusiei asupra regiunii ucrainene Harkov au făcut cel puțin 11 morți

Rusia a lovit duminică o stațiune aglomerată de la marginea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și a atacat, de asemenea, satele...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...
Ultima oră
Pe aceeași temă