17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialReconstructia sediilor institutiilor culturale se lasa asteptata

Reconstructia sediilor institutiilor culturale se lasa asteptata

Cateva din cladirile reprezentative ale Bucurestiului, care adapostesc importante institutii culturale precum Opera Romana, Teatrul National sau Muzeul Taranului Roman, urmeaza sa fie renovate, in cadrul unui program al Ministerului Culturii. Cu toate acestea, inceperea constructiei Bibliotecii Nationale se lasa asteptata, iar in alte cazuri nu exista termene clare privind inceperea si realizarea restaurarilor.

Ministrul Adrian Iorgulescu a prezentat pe 29 ianuarie 2008, in cadrul unei conferinte de presa organizate la sediul Ministerului Culturii, proiectul final de refacere a cladirii Bibliotecii Nationale, impreuna cu macheta noii constructii. Ministrul a estimat cu acea ocazie ca lucrarile la constructia cladirii vor incepe in aprilie 2008 si se vor termina in mai 2011, desi in mai 2007 spusese ca acestea vor incepe in toamna aceluiasi an. "In loc sa ne grabim si sa incepem constructia, am preferat sa pierdem un an si sa reproiectam aceasta cladire", a spus ministrul. Trei luni mai tarziu, in luna iulie, cladirea de pe Bulevardul Unirii este in acelasi stadiu, iar lucrarile nu au inceput. Contactat telefonic, Bogdan Trimbaciu, directorul Unitatii de Management al Proiectului din cadrul MCC, ne-a explicat ca la sfarsitul lunii aprilie a fost lansata licitatia pentru achizitia publica a lucrarilor de refacere, reamenajare si refunctionalizare a Bibliotecii Nationale. Bogdan Trimbaciu ne-a explicat ca achizitia se face prin intermediul unor experti independenti si ca asteapta de la acestia raportul privind rezultatul licitatiei, pe care spera sa il primeasca in cursul acestei luni. Potrivit directorului UMP, inceperea lucrarilor a fost intarziata de obtinerea tuturor avizelor necesare, dar, odata finalizata licitatia, constructia poate incepe imediat. Bogdan Trimbaciu spera ca acest lucru se va intampla chiar in cursul lunii iulie.
Pentru constructia cladirii este prevazuta suma de 78.349.023 euro, finantare asigurata de Guvernul Romaniei prin programul "Reabilitarea monumentelor istorice si a cladirilor de interes national din Romania". Proiectul initiat de MCC va fi finantat prin imprumut extern de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei si cofinantat de Guvernul Romaniei (cu 20% din suma totala). Termenul de realizare a constructiei este de doi ani si jumatate din momentul inceperii. "Banca ne obliga sa terminam in 33 de luni", a spus ministrul Iorgulescu in cadrul conferintei de presa din luna ianuarie.

Un alt proiect de renovare derulat de Ministerul Culturii este cladirea Teatrului National "I.L. Caragiale". Portivit directorului acestei institutii, Ion Caramitru, inca nu se poate estima o data la care vor incepe lucrarile in cazul acestui proiect. Studiul de fezabilitate privind renovarea cladirii a fost finalizat, iar proiectul asteapta avizul unei comisii interministeriale, dupa care va fi emisa o hotarare de guvern. Abia apoi va fi realizat un studiu tehnic, dupa care va putea fi stabilita etapizarea lucrarilor. Potrivit lui Ion Caramitru, informatia potrivit careia lucrarile de renovare urmau sa inceapa cu Sala Mare a teatrului si cu Sala Amfiteatru, in primavara sau cel mult in toamna acestui an, este eronata.
Unitatea de Management a Proiectului din cadrul MCC mai deruleaza alte sapte proiecte de reabilitare sau constructie numai in Bucuresti, precum si in alte sase judete. Printre constructiile din Bucuresti se numara Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Istorie, Opera Romana, Palatul Cantacuzino si Sala Omnia. Potrivit website-ului UMP, ultimele licitatii de executie, lansate la sfarsitul lunii iunie, sunt cele pentru Palatul "Alexandru Ioan Cuza" din Ruginoasa, judetul Iasi, si pentru Muzeul National "George Enescu" – Palatul Cantacuzino, din Bucuresti.

Cele mai citite

One United Properties, inclusă de Nicușor Dan în ”mafia imobiliară”, hărțuiește în instanță jurnaliști și ONG-uri

Compania One United Properties, fondată de foștii bancheri Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, se remarcă în ultima vreme prin acționarea în judecată a...

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, 23 mai, într-o conferință de presă că lipsa apei calde în mai multe sectoare din...

Halterofilele Loredana Toma şi Mihaela Cambei s-au calificat la Jocurile Olimpice

Halterofilele Loredana Toma şi Mihaela Cambei au obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, unde vor participa la categoriile 71 kg, respectiv 49...
Ultima oră
Pe aceeași temă