14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialRecomandări de weekend: Carte: „Mihai I, ultimul rege al românilor“, Muzică: „Clasic...

Recomandări de weekend: Carte: „Mihai I, ultimul rege al românilor“, Muzică: „Clasic e fantastic“, Cinema: Festivalul Filmului European

Carte: „Mihai I, ultimul rege al românilor“

Sâmbătă, 14 mai, la ora 17.00, monarhiştii şi cititorii pasionaţi de istorie sunt invitaţi la Librăria Humanitas de la Cişmigiu alături Tatiana Niculescu-Bran, Ana Barton, Dorina Chiriac şi Lidia Bodea pentru lansarea cărţii „Mihai I, ultimul rege al românilor“ de Tatiana Niculescu-Bran, recent apărută la Editura Humanitas.

Cel mai tânăr rege al României urcă pe tron într-o vreme în care țărilor din răsăritul Europei li se rezervă „rolul de cobai într-un experiment de un cinism care întrece închipuirea omenească“, cum va spune chiar el. În zilele noastre, mărturia lui despre abdicare e pusă la îndoială de unii, preferându-i-se documente anonime ale regimului comunist instalat la putere prin fraudă, minciună și manipulare.

Este Mihai I un învins? Dacă împlinirea unui destin se mă­soară în succese aclamate public și compromisuri de anvergură, atunci acest rege nu e un model de urmat. Dar, dacă statornicia, răbdarea și modestia definesc viața adevărată, atunci ultimul rege al românilor rămâne pentru generațiile viitoare un reper de înțelepciune într-o lume răscolită de fantasmele puterii.

Muzică: „Clasic e fantastic“

Duminică, 15 mai, ora 11, în cadrul proiectului dedicat copiilor „Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica și teatrul“ este programat spectacolul-concert „O scrisoare pierdută“ de I.L. Caragiale, pe muzică de Dan Dediu. Interpreții sunt : Simonida Luțescu – Zoe, Ștefan Popov – Tipătescu, Andrei Lazăr – Cațavencu, Daniel Filipescu – Farfuridi, Răzvan Georgescu – Dandanache. Ei vor fi acompaniaţi de Dan Dediu la pian şi de Fernando Mihalache la acordeon. Va comenta Cristina Sârbu.

Unul dintre cei mai apreciaţi compozitori contemporani, Dan Dediu este autorul a 147 de lucrări din toate genurile muzicale: patru simfonii, piese orchestrale, cinci concerte (pentru saxofon, violă, vioară, pian), cinci cvartete de coarde, muzică de cameră pentru diverse formaţii, lucrări pentru pian, coruri şi muzică electronică. Dan Dediu este autorul a patru lucrări de operă „Post-ficţiunea“, „Münchhausen»“, „Eva!“ şi această „O scrisoare pierdută“. Este laureat al mai multor premii naţionale şi internaţionale, atât în calitate de compozitor, cât şi de interpret. Cu o astfel de experienţă, creatorului nu i-a fost prea greu  să găsească cheile cele mai potrivite pentru versiunea muzicală a capodoperei lui Caragiale. Partitura operei sale „ O scrisoare pierdută ” dupaă piesa cu același titlu de I.L. Caragiale a avut premiera absolută duminică, 16 decembrie 2012 la Opera Naţională Bucureşti. 

Cinema: Festivalul Filmului European

aventură pornită acum două decenii continuă să pună pe agenda cinefililor din România  filmul european, în luna mai, în plin sezon al festivalurilor. Iar unii nu știu cum să se împartă între Cannes și România.

Proiectul din 1996 al Delegației din România a Comisiei Europene devenit acum o tradiție foarte apreciată de publicul românesc, a fost preluat, din 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, de Institutul Cultural Român cu la fel de mult succes în toți acești ani.

Festivalul durează până pe 29 mai. Proiecțiile au loc în șase orașe din România, printre care și cele patru aflate în cursa pentru desemnarea Capitalei Culturale Europene 2021 – proces ce se va finaliza în septembrie 2016 (București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Timișoara).

Edițiile organizate sub îndrumarea Institutului Cultural Român au încurajat tinerii regizori români să contribuie la promovarea filmului european în România, știut fiind că aparatul de marketing al Hollywood-ului îneacă, de obicei, eforturile de vizibilitate făcute de producătorii europeni, ducând cinematograful european în­tr-un nemeritat con de umbră. Astfel, în fiecare an din ultimul deceniu, câte un regizor român a propus un concept original de promovare, l-a transformat în clip video și radio și l-a pus cu generozitate la dispoziția organizatorilor pentru a ajuta festivalul să ajungă la public. Ei sunt: Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Marian Crişan, Radu Jude, Radu Muntean, Cătălin Mitulescu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu și Anca Damian – autoarea spotului actualei ediții. 

Cele mai citite

Alina Gorghiu salută că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, din dosarul privind accidentul din localitatea 2 Mai, va fi transferată

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat faptul că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, care avea în soluţionare la Judecătoria Mangalia dosarul privind accidentul din localitatea...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă