15.7 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialRecensământ cu depăşirea planului

Recensământ cu depăşirea planului

Clădiri uitate de recenzori, oameni care au rămas neînregistraţi pentru că aveau domiciliul în altă parte, înghesuială la primării, la două zile după încheierea recensământului – astfel de cazuri au fost întâlnite în Bucureşti şi judeţe unde procentul raportat de INS este de 100%.

Oficial, recensământul s-a încheiat la 31 octombrie, ora 24.00. To-tuşi, oameni care nu au fost găsiţi acasă de recenzori sau care au aşteptat zadarnic să fie înregistraţi au luat şi ieri drumul primăriilor, de teama amenzii pe care o primesc cei care refuză să se recenzeze. „Încă mai vin oameni care acuză faptul că nu a fost recenzorul pe la ei. Îi înregistrăm şi predăm datele la biroul judeţean al Institutului Naţional de Statistică”, spune Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Iaşi. Potrivit acestuia, Prefectura judeţului a decis ca această procedură să se aplice în tot judeţul. „Atâta timp cât sunt persoane care vin la noi, vor să se recenzeze, nu putem să‑i oprim”, spune el. Iaşi este unul dintre judeţele care au raportat încheierea cu succes a recensământului.

„Le luăm datele, dar nu ştiu dacă le mai acceptă Statistica”

Aceeaşi situaţie a fost raportată şi în judeţul Constanţa. Şi, la fel, primăria oraşului Constanţa primea în continuare vizite, ieri, de la cetăţeni nerecenzaţi. „Omului îi e frică de amendă. Astfel de per-soane încă mai vin şi, ca să nu spună că nu vrem noi să-i recenzăm, le luăm datele. Nu ştiu însă dacă le mai acceptă Statistica”, explică Marcela Enache, secretara Consiliului Local Constanţa. Alţi oficiali ai municipalităţii îi sfătuiau încă de marţi pe oameni să nu mai vină la primărie, pentru că procedurile de înregistrare s-au încheiat. Aceasta, în condiţiile în care recenzorii nu au trecut pe la toate locuinţele din Constanţa. Dacă la bloc datele despre apartamente pot fi luate de la administrator sau de la vecini, recenzorii nu pot completa formularele pentru case, pentru că nu au cum să cunoască suprafaţa sau dotările acesteia.

 Nici la Braşov, unde s-a raportat încheierea recensământului cu o zi înaintea termenului-limită, lucrurile nu au mers ca pe roate. Există cazuri de persoane care nu au fost înregistrate pentru că recenzorul le-a spus să-şi completeze fişele pentru persoane în localitatea unde aveau domiciliul şi nu acolo unde se aflau când a venit recenzorul. Iar la domiciliu nu i-a mai căutat nimeni. În Alba şi Bacău, situaţia a fost chiar mai gravă: edilii şi‑au dat seama pe ultima sută de metri că uitaseră să pună pe listă blocuri întregi. Clădirile au fost contabilizate doar după ce  locuitorii acestuia au venit singuri la primărie pentru a se recenza.

Bucureşti: din codaş, campion

Deşi a fost întotdeauna codaş la înregistrare şi a beneficiat de metoda „aproape online” de autorecenzare, Bucureştiul figurează cu 100% din locuinţe recenzate, potrivit datelor furnizate de INS Prefecturii Bucureşti. Aceasta, în condiţiile în care familii întregi au aşteptat zadarnic să le bată recenzorul la uşă. La Sectorul 1 s-au înregistrat toate locuinţele, spune însă consilierul primarului Andrei Chiliman, Alexandru Ichim. Până sâmbătă seara fuseseră recenzate peste 99% din locuinţe. Potrivit datelor INS, însă, procentajul era de numai 68,78% duminică, 30 noiembrie. Totuşi, la această cifră, obţinută de la recenzorii de pe teren, se adaugă şi formularele de autoînregistrare trimise de locuitorii sectorului prin poştă şi e-mail.

Mai puţine locuinţe

O explicaţie pentru procentele furnizate de INS poate fi scăderea numărului de locuinţe recenzabile. În cazul Ca-pitalei, autorităţile estimau, înainte de 20 octombrie, că recenzorii vor trece pe la 807.334 de locuinţe. La finalul recensămân-tului, numărul locuinţelor înre-gistrate era 784.584, cu peste 22.000 mai puţin decât estimarea iniţială. Acelaşi lucru este va-labil şi pentru întreaga ţară: au fost recenzate doar 8.387.153 de locuinţe, faţă de estimarea de 8.425.086 de locuinţe. Biroul de presă al INS nu a răspuns între-bărilor adresate de România liberă până la închiderea ediţiei, iar Ştefan Trică, directorul Direc-ţiei de Statistică şi Recensământul Populaţiei, nu a putut fi contactat.  Text Box:  

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...
Ultima oră
Pe aceeași temă