14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialRebelii sirieni au anunțat că vor coopera pozitiv, pentru încetarea focurilor în...

Rebelii sirieni au anunțat că vor coopera pozitiv, pentru încetarea focurilor în Siria

Acordul pentru încetarea focului pe teritoriul sirian va intra în vigoare luni, la asfințit, după ce, în acest weekend, în Siria au avut loc mai multe raiduri aeriene sângeroase, soldate cu moartea a aproximativ 95 de civili, la Idleb și Alep, informează BBC, citat de News.ro.

Armistițiul a fost negociat de șefii diplomației americane și ruse, după care a fost aprobat de Guvernul de la Damasc.

Luni dimineața, armata Liberă Siriană a precizat că va „coopera pozitiv” la acordul de încetare a ostilităților, deşi există îngrijorări cu privire la lipsa garanţiilor, a mecanisemelor de monitorizare sau a sancţiunilor împotriva încălcării armistiţiului.

„Rebelii care au luptat şi au suferit timp de şase ani nu pot accepta jumătăţi de soluţii. Cei din grupările revoluţionare îşi reconfirmă poziţia şi comportamentul pozitiv daţă de ideea unui armistiţiu. Însă, acest interval de timp va permite bombardierelor regimului să provoace pagube uriaşe asupra zonelor civile şi forţelor noastre militare”, se arată într-o scrisoare adresată autorităților de la Washington.

Totodată, grupările rebele au condamnat faptul că armistiţiul exclude gruparea jihadistă Jabhat Fateh al-Sham, care a fost anterior afiliată Al-Qaida, însă nu şi miliţiile străine sprijinite de iranieni. Rebelii moderaţi atrag atenţia asupra unui dublu standard, care ar putea să contribuie la prăbuşirea armistiţiului şi să ofere forţelor guvernamentale şi aliaţilor ruşi un pretext pentru lansarea de atacuri.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, Statele Unite şi Rusia au anunţatcă au ajuns la un acord pentru reluarea procesului de pace din Siria, inclusiv un armistiţiu naţional care va intra în vigoare luni seară, acces sporit pentru ajutorul umanitar şi operaţiuni militare comune vizând grupări jihadiste.

Potrivit secretarului de stat american, baza acestui acord este angajamentul regimului sirian de a nu desfăşura misiuni aeriene într-o zonă convenită, sub pretextul că atacă luptători ai grupării jihadiste Jabhat Fateh al-Sham, care au fost anterior afiliaţi Al-Qaida. În baza acordului, forţele guvernamentale siriene, sprijinite de militarii ruşi, precum şi grupările de opoziţie, susţinute de Statele Unite,, vor pune capăt temporar luptelor, ca măsură de consolidare a încrederii.

În această perioadă, combatanţii de opoziţie vor avea şansa să se separe de grupările militante din zone precum Alep. Dacă armistiţiul care intră în vigoare luni va rezista, atunci Statele Unite şi Rusia vor începe şapte zile de lucrări de pregătire pentru a înfiinţa „un centru comun de implementare”, în cadrul căruia vor împărtăşi informaţii pentru a identifica teritoriul controlat de Jahbat Fateh al-Sham.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, a anunţat deja că va trimite după implementarea armistiţiului un convoi umanitar, format din peste 30 de tiruri cu alimente, haine şi jucării pentru copii, în metropola Alep. 

Cele mai citite

Proliferarea în mediul online a imaginilor cu abuzuri sexual asupra copiilor, creștere alarmantă

Proliferarea în mediul online a imaginilor ce înfățișează abuz sexual asupra copiilor sau cele care prezintă conținut dăunător s-a accentuat în primul trimestru al...

VIDEO. Meryl Streep a primit Palme d’Or onorific, premiul ce subliniază “locul ei de neşters în istoria cinematografiei”

Meryl Streep, una dintre cele mai remarcabile actrițe din industria cinematografică de la Hollywood, laureată cu trei premii Oscar, a fost onorată marți seară...

Percheziții ale Parchetului European în Capitală, pentru fraude cu echipamente medicale în timpul pandemiei

Parchetul European anunţă că a efectuat, astăzi, cinci percheziţii în Bucureşti, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 8 milioane de euro care...
Ultima oră
Pe aceeași temă