13.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialRăzbunările jihadiștilor

Răzbunările jihadiștilor

Statul Islamic afirmă că a doborât avionul civil rus care a căzut sâmbătă în peninsula Sinai, ca represalii la intervenţia Rusiei în Siria. Şi a decapitat doi ziarişti sirieni în Turcia.

Un avion Airbus A321 al companiei ruse Metrojet, a percutat o zonă muntoasă din peninsula egipteană Sinai şi a dispărut de pe radare la puţină vreme de la decolare. Avionul civil transporta 224 de persoane, majoritar ruşi, şi autorităţile egiptene au anunţat că nu există supravieţuitori. Airbusul A321, ce aparţinea companiei aeriene ruse Kogalymavia sub numele de marcă Metrojet, zbura din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh spre Petersburg.

Aripa egipteană a Statului Islamic, care are fieful în nordul peninsulei Sinai, a declarat într-un comunicat că a doborât avionul „ca ripostă la loviturile aeriene ruse care au ucis sute de musulmani pe solul sirian”. Ministrul rus al Transporturilor a precizat că declaraţiile jihadiştilor „nu pot fi considerate exacte”.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat trimiterea în Egipt de echipe de salvare ruse şi a declarat o zi de doliu naţional. Surse apropiate serviciilor de securitate egiptene au declarat că „nimic nu dovedeşte că avionul ar fi fost doborât” şi potrivit experţilor, altitudinea înaltă la care zbura în momentul în care s-a pierdut contactul cu avionul face puţin probabilă ipoteza că ar fi fost lovit de o rachetă. Primele informaţii privilegiau probleme tehnice, înlăturând speculaţiile asupra posibilităţii unui atac al grupurilor teroriste prezente în nord-estul peninsulei deşertice.

Ministrul egiptean al Aviaţiei civile, Hossam Kamal, preciza că aparatul se afla la altitudinea de 31.000 de picioare înainte de a intra în picaj, iar rachetele anti-aeriene în posesia grupurilor armate din Sinai pot atinge doar 15.000 de picioare. A fost formată o comisie de anchetă şi deocamdată experţii arată că este prea devreme pentru determinarea cauzelor accidentului. Două din marile companii aeriene europene, Lufthansa şi Air France au anunţat că aparatele lor vor evita survolul peninsulei Sinai în aşteptarea unei explicaţii privind cauzele accidentului.

Statul Islamic loveşte inamicii

Doi tineri ziarişti, cetăţeni sirieni, angajaţi în lupta contra Statului Islamic, au fost descoperiţi decapitaţi în apartamentul pe care îl ocupau în Urfa, în sudul Turciei. Ibrahim Abdel-Qader, 20 de ani, era membru fondator al reţelei Raqqa Is Being Slaughtered Silently (RBSS), care reuneşte informatori secreţi asupra vieţii din Raqqa, „capitala” SI în Siria. Tânărul colabora cu Eye on the Homeland, alt colectiv specializat în propaganda anti-SI. A doua victimă, Fares Hamadi lucra, de asemenea, pentru aceeaşi organizaţie. Cei doi militanţi coordonau din Urfa punerea online  de video-uri şi fotografii efectuate de contactele lor clandestine, cu riscuri enorme, care prezintă nu doar torturile perpetuate de membrii SI, dar şi aspectele cotidiene din oraş, lipsa hranei, penuria de electricitate şi bombardamentele, departe de „paradisul panislamist” promovat de propaganda grupării jihadiste.

Potrivit unui membru al RBSS, cei doi activişti au fost împuşcaţi înainte de a fi decapitaţi. Ibrahim primisese ameninţări din partea SI. Situat la circa 40 de km de frontiera siriană, Urfa a servit din 2014 până la debutul anului 2015 ca loc de tranzit pentru recruţii jihadişti şi ca bază pentru unii din combatanţii SI, prezenţa lor întreţinând un climat de tensiune în oraş. Situaţia s-a ameliorat după ce kurzii au alungat SI din Tel Abyad, oraş la frontieră, dar faptul că ucigașii jihadişti au putut lovi în interiorul Urfa fără să fie arestaţi este şocant, susţin surse din Armata siriană liberă, precizând că până acum organizaţia jihadistă nu a reuşit să abată unul din adversarii săi mediatici dincolo de frontierele Siriei.  

Cele mai citite

VIDEO. Ana Porgras, OUT de la Survivor. Vedeta a primit mii de euro de la PRO TV

Ana Porgras a fost nevoită să părăsească competiția „Survivor All Stars” în ediția difuzată pe 2 mai la PRO TV, după ce a suferit...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...
Ultima oră
Pe aceeași temă