20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialRăzboiul psihologic intră în linie dreaptă, înaintea alegerilor prezidenţiale

Războiul psihologic intră în linie dreaptă, înaintea alegerilor prezidenţiale

Echipa de campanie a lui Barack Obama îşi revendică victoria cu cinci zile înaintea alegerilor prezidenţiale şi susţine că Mitt Romney nu mai poate câştiga având în vedere artimetica electorală, în timp ce republicanii persistă în a evoca un “entuziasm” care le-ar fi favorabil, relatează AFP, potrivit Mediafax.

 

Intimidarea adversarului? Tentative de a influenţa acoperirea mediatică? Sau chiar metoda Coué? Războiul psihologic intră în linie dreaptă în cadrul alegerilor în care fiecare tabără a mizat pe ambiţii, cariere şi sute de milioane de dolari.

Până în ziua scrutinului, Obama şi Romney vor parcurge cele nouă state care ar urma să determine rezultatul, aceasta fiind consecinţa unui sistem de vot universal direct care oferă importanţă disproporţionată teritoriilor care ar putea înclina balanţa de partea democrată sau republicană.

Ohio (nord) este cel mai important stat: niciun republican nu a reuşit să se instaleze la Casa Albă fără să obţină majoritatea în acest stat. Pentru Romney, care face campanie aici de câteva săptămâni, câştigarea acestui stat i-ar permite să îşi atingă uşor obiectivul de a câştiga cei 270 de “mari electori” necesari din totalul de 538.

Dar sondajele nu par să îi surâdă candidatului republican. Anchetele recente realizate de CNN, Time şi New York Times îl creditează la o diferenţă de cinci puncte în Ohio în spatele lui Obama, iar media realizată de site-ul RealClearPolitics (RCP) îl plasează cu 2,3 puncte faţă de preşedintele în exerciţiu.

Fostul guvernator de Massachusetts pare mai bine plasat în Florida şi Virginia. Fără Ohio, el ar trebui să câştige în aproape toate celelalte state cheie, între care Wisconsin, Nevada şi Iowa, unde Obama pare să domine.

Specialistul în statistici al New York Times, Nate Silver, îi acordă 79 la sută şanse lui Obama să obţină un al doilea mandat. “Sondajele la nivel naţional continuă să sugereze că Obama rămâne favorit pentru câştigarea majorităţii marilor electori”, potrivit lui.

În timp ce avertizează de mai multe luni în privinţa unor alegeri “strânse”, echipa lui Obama s-a lăsat dusă de un fel de triumfalism. “Suntem într-o poziţie de forţă (…) şi vom câştiga aceste alegeri marţi”, a asigurat miercuri strategul David Axelrod.

Republicanii nu împărtăşesc această evaluare. “Cursa este exact acolo unde speram să fie” în apropierea alegerilor, a declarat un consilier apropiat al lui Romney, Russ Schriefer.

“Alegătorii noştri sunt incredibil de motivaţi. Factorul intensităţii are tendinţa să încline lucrurile în favoarea noastră”, a declarat directorul politic al campaniei republicane, Rich Beeson, salutând “energia şi entuziasmul pe care îl vedem pe teren”.

Romney a recuperat o parte din diferenţă graţie prestaţiei sale în cadrul primei dezbateri televizate din 3 octombrie, în faţa unui candidat inert. Republicanii evocă o “extindere” a hărţii electorale, cu investiţii publicitare în state precum Michigan (nord), considerate deja câştigate de Obama.

Dar media sondajelor RCP pare să arate o uşoară descreştere în defavoarea lui Romney. Analiştii independenţi nu îl consideră favorit, chiar dacă el conduce cu foarte puţin în sondajele naţionale graţie statelor republicane.

“Obama are mai multe modalităţi prin care poate obţine 270 de voturi, altfel nu am spune acest lucru”, afirmă Bruce Buchanan, de la Universitatea din Texas.

“Obama are un avantaj, chiar dacă este mic, în statele cheie. El a fost şi rămâne favorit”, apreciază Thomas Mann, de la institutul Brookings, în opinia căruia tentativele lui Romney de a duce lupta în afara statelor cheie actuale sunt prea optimiste.

Acest expert în ştiinţe politice crede, de asemenea, că uraganul Sandy care a devastat nord-estul Statelor Unite ar putea să-i dea o mână de ajutor preşedintelui. “Aceasta i-a consolidat avansul şi a făcut victoria lui Romney mai improbabilă”, adaugă el.

Necunosta va rămâne rata şomajului, estimările urmând să fie publicate vineri dimineaţa. Chiar dacă vor fi proaste, va fi “prea târziu pentru ca acestea să poată face o diferenţă” în aceste alegeri, apreciază Mann, în timp ce milioane de americani au profitat deja de votul anticipat.

Cele mai citite

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...

Allen Coliban(USR) îl provoacă pe George Scripcaru(PNL-PSD) la o dezbatere privind viitorul Brașovului

Primarul USR al Braşovului, Allen Coliban, care candidează pentru un nou mandat, l-a provocat, sâmbătă, la o dezbatere privind viitorul oraşului pe principalul său...

VIDEO. Andreea Marin a dezvăluit secretul prin care își ține soțule aproape: “Construim în continuare”

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu alcătuiesc unul dintre cele mai discrete cupluri din showbiz-ul românesc, evitând expunerea excesivă în mediul public și preferând să-și...
Ultima oră
Pe aceeași temă