22.1 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăSpecialRazboi magistrati - SRI

Razboi magistrati – SRI

Asociatia Magistratilor din Romania a acuzat ieri serviciile secrete romane ca au reluat "vechile metehne si practici ale fostei Securitati", interpeland judecatorii cu privire la modul in care inteleg sa-si exercite drepturile.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) sustine ca un angajat SRI a venit la sediul Tribunalului Neamt si a cerut informatii, dupa ce judecatorii au trimis la CEDO o sesizare privind anumite presiuni la care ar fi supus actul de justitie. "S-au reluat vechile metehne si practici ale fostei Securitati, care mie imi dau fiori reci, cu dorinta de a paraliza orice capacitate de reactie a magistratilor", a declarat Mona Pivniceru, presedintele AMR. Sorin Pava, purtatorul de cuvant al SRI, spune ca demersurile institutiei sale "care s-au desfasurat de altfel in mod oficial, nu au alt scop decat protejarea valorilor constitutionale pe care institutia noastra este obligata sa le apere". Activitatile SRI ar viza numai "identificarea aspectelor care pot afecta actul de justitie", au mai precizat oficialii institutiei.

Concomitent cu scandalul magistrati-SRI, presedintele Traian Basescu si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreies, au avut, indirect, un schimb dur de replici. "Judecatorul nu este detinatorul adevarului absolut" si "judecatorii trebuie sa aplice legea, nu sa o creeze", a spus Traian Basescu. Comentand aceste afirmatii, Virgil Andreies a replicat: "Hotararile judecatoresti nu trebuie sa placa sau sa nu placa unor autoritati. Ele trebuie sa fie corecte, drepte si in conformitate cu Constitutia si legea".

Curtea Constitutionala i-a dat dreptate, recent, sefului statului in privinta faptului ca magistratii nu aveau dreptul sa-si acorde salarii si sporuri, intrucat aceste competente apartin autoritatii legislative. Presedintele CSM a refuzat sa comenteze aceasta decizie a Curtii Constitutionale, aratand ca asteapta mai intai motivarea judecatorilor, insa a admis ca afirmatia presedintelui Basescu potrivit careia "judecatorul nu este detinatorul adevarului absolut" ar putea avea legatura cu decizia Curtii. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă