25.9 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialRăzboi diplomatic în alianţa monarhiilor din Golf

Război diplomatic în alianţa monarhiilor din Golf

Un război diplomatic a izbucnit la lumina zilei între patru monarhii arabe petroliere din Golf – Arabia Saudită, Bahrein şi Emiratele Arabe Unite de o parte şi Qatar de altă parte. Până în prezent, cei patru erau parteneri economici şi aliaţi militari în cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), organizaţie cu vocaţie securitară creată în 1981, din care fac parte şi Kuweit şi sultanatul Oman.

 

După o reuniune furtunoasă a miniştrilor de Externe ai celor şase state membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) – Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein au anunţat rechemarea ambasadorilor lor din Qatar. Singurul precedent este cel din 2002, când Riadul şi-a chemat ambasadorul din Doha în semn de protest contra unei campanii considerată defăimătoare a canalului tv qatariot, Al-Jazeera.

Cert, nu este prima oară când tensiunile apar în cadrul CCG. De o parte, Arabia Saudită şi ţările care îi sunt apropiate sau foarte apropiate, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein. Şi de cealaltă parte Qatar, a cărei diplomaţie adesea agresivă şi politica sa deschisă favorabilă mişcării Fraţilor Musulmani din regiune nu sunt pe gustul Riadului. Dar este pentru prima oară când o criză ia o asemenea amploare. Ea trenează de câteva luni, de când şeicul egiptean Youssef al-Qardaoui, predicator-vedetă la televiziunea ­Al-Jazeera,unul dintre cei mai influenţi imami ai islamului sunnit, a acuzat violent Abu Dhabi de ostilitate faţă de Fraţii Musulmani. Ceea ce a agravat diferendele dintre cei doi poli ai CCG a fost faptul că bogatul Qatar susţine cauza Fraţilor Musulmani egipteni, înlăturaţi de la putere în Egipt, în timp ce celelalte trei ţări susţin politic şi financiar noua putere de la Cairo.

Este vorba de o criză de anvergură între patru aliaţi ai SUA, din care doi – Qatar şi Bahrein – găzduiesc importante baze americane, ce riscă să aibă consecinţe imprevizibile asupra întregii regiuni, inclusiv asupra crizei siriene, unde Riad şi Doha se află în rivalitate pentru leadershipul rebeliunii armate. Chiar dacă bogatele monarhii petroliere şi gaziere din Golf se păzesc să amestece politica şi finanţele, o astfel de criză, dacă va continua, ar putea avea consecinţe pe termen lung asupra ţărilor din CCG, ale căror economii înregistrează deja o încetinire. Specialiştii în spaţiul Orientului Mijlociu estimează însă că această criză, deşi majoră, nu riscă să degenereze.

Vinerea trecută, Riad a clasat Fraţii Musulmani şi grupările djihadiste drept „organizaţii teroriste” şi a lansat un ultimatum acestor resortisanţi ce luptă în străinătate să revină în ţară. Decizia constituie o escaladă majoră contra Fraţilor Musulmani egipteni, cărora Riadul le este ostil, şi demonstrează temerea crescândă a regatului saudit privind revenirea în ţară a saudiţilor deveniţi mai extremişti în războiul din Siria. Chiar dacă Riadul susţine insurgenţa contra regimului lui Bashar al-Assad, acest apel se adresează saudiţilor care luptă în Siria alături de grupuri djihadiste.

Cele mai citite

nu l-a și spălat, când l-a scos din mocirlă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a explicat de ce Partidul Național Liberal (PNL), care stă drepți, de ceva...

Charles Leclerc câștigă Marele Premiu al Principatului Monaco

Pilotul monegasc Charles Leclerc, reprezentând echipa Ferrari, a obținut duminică prima sa victorie în carieră în Marele Premiu al Principatului Monaco, marcând astfel a...

Ministrul Agriculturii: România ar putea obţine 30 de milioane de tone de porumb anual

România ar putea obţine într-un an 30 de milioane de tone de porumb de pe două milioane de hectare de teren, după finalizarea programului...
Ultima oră
Pe aceeași temă