12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialRaport: SUA au permis fuga lui bin Laden

Raport: SUA au permis fuga lui bin Laden

Statele Unite l-ar fi putut ucide sau captura pe Osama bin Laden in decembrie 2001, la Tora Bora, in estul Afganistanului, dar administratia Bush a decis sa nu impinga lucrurile prea departe si a permis fuga sa in Pakistan, potrivit unui raport al unei comisii a Senatului american, relateaza AFP, citata de NewsIn.

Raportul intitulat "Tora Bora revizitat: cum l-am ratat pe bin Laden si ce a schimbat aceasta in prezent" a fost redactat de membrii democrati ai Comisiei pentru afaceri externe a Senatului, cu supervizarea presedintelui acesteia, John Kerry, fost candidat democrat la Casa Alba in 2004.

Documentul, ce poate fi consultat pe site-ul internet al comisiei, urmeaza sa fie dat oficial publicitatii luni.

Raportul afirma ca, aplicand strategia secretarului apararii din acea perioada, Donald Rumsfeld, comandamentul american a refuzat sa puna la dispozitia trupelor mijloacele pentru a finaliza capturarea liderului al-Qaida, care se ascundea pe atunci in grotele din Tora Bora.

Potrivit raportului, la trei luni dupa atentatele din 11 septembrie 2001, pe teren se aflau mai putin de 100 de oameni care faceau parte din comandouri americane si au fost cerute intariri pentru a-l urmari pe liderul al-Qaida. Raportul citeaza marturiile unor responsabili militari din teren, potrivit carora solicitarile pentru obtinerea unor unitati de numai 1.000 de puscasi marini, pentru a bloca o vale catre Pakistan sau pentru a cerceta grotele bombardate, erau adesea refuzate.

Rumsfeld spunea atunci ca se teme de un sentiment antiamerican, daca Statele Unite ar lovi prea puternic si opta mai degraba pentru o strategie asa-numita a "amprentei usoare", bazata pe bombardamente aeriene si cooperare, mai mult sau mai putin fidela, cu militiile afgane. "Avem nevoie de soldati americani pe teren!", cerea totusi Gary Bernsten, un responsabil al CIA in Afganistan citat in document. "Am fi putut incheia acolo", da el asigurari in raport.

In decembrie 2001, latul in jurul lui ben Laden se stansese. CIA stia ca se afla in muntii din Tora Bora, insotit probabil de 1.000 de oameni, si ca poate fi prins. A fost lansat un atac aerian exceptional, in care a fost lansata o bomba de 7 tone, armament ce nu mai fusese folosit de la razboiul din Vietnam si care a parut sa se dovedeasca eficient. Mesaje radio interceptate atestau ca grotele ardeau, erau pline de fum, iar ben Laden s-a declarat gata sa moara. Insa aceasta ofensiva nu a fost continuata masiv, iar seful al-Qaida a reusit in cele din urma sa ajunga la granita cu Pakistanul cateva zile mai tarziu.

Opt ani mai tarziu, "al-Qaida s-a reconstruit si bin Laden a supravietuit pentru a inspira o noua generatie de extremisti capabili sa loveasca in numeroase locuri", conchide John Kerry, evocand atentatele de la Londra din 2005.

"Esecul nostru de a finaliza actiunea reprezinta o ocazie pierduta pentru totdeauna, care a schimbat cursul conflictului din Afganistan si terorismul international, lasand poporul american mai vulnerabil la terorism", afirma documentul comisiei Senatului ameerican.

Publicarea acestui text de 50 de pagini intervine in conditiile in care presedintele american Barack Obama isi va anunta marti decizia cu privire la trimiterea de intariri in Afganistan.

Statele Unite au 68.000 de soldati desfasurati in Afganistan. Conflictul, care a costat pana acum Statele Unite 243 de miliarde de dolari, s-a soldat cu 950 de morti in randul soldatilor americani si 600 in randul soldatilor aliati.

Cele mai citite

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă