26.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialRaport parlamentar britanic recomandă "încredere în Rohani"

Raport parlamentar britanic recomandă “încredere în Rohani”

Este necesar să se "aibă încredere" în Hassan Rohani în problema nucleară, dar preşedintele iranian să fie "judecat în baza a ceea ce face şi nu a ceea ce spune", recomandă Comisia britanică pentru Afaceri Externe într-un raport dezvăluit luni, preluat de Mediafax.

The Foreign Affairs Committee subliniază că "preşedintele Rohani este necesar să fie considerat ca unul care caută cu adevărat un acord durabil în dosarul nuclear iranian cu Grupul 5+1" (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) şi că acesta beneficiază de o "credibilitate şi o autoritate la cel mai înalt nivel în ţara sa".

Comisia apreciază că actuala "capacitate a Iranului ar trebui să fie limitată astfel încât să aibă nevoie de cel puţin şase luni pentru a produce uraniu îmbogăţit, necesar unei bombe nucleare", ceea ce ar lăsa "suficient timp pentru a-l detecta şi raporta Consiliului de Securitate al ONU".

Capacitatea de îmbogăţire a uraniului şi numărul de centrifuge pe care Iranul le va păstra în baza acordului sunt unele dintre punctele cele mai delicate ale negocierilor. Aducerea uraniului la un nivel înalt de puritate poate servi la fabricarea armei atomice. La un nivel slab de puritate, acesta este folosit pentru alimentarea centralelor nucleare în vederea producerii de electricitate.

Comitetul salută, în acelaţi document,  redeschiderea Ambasadei Marii Britanii la Teheran. Decizia de a o închide, în 2011, când a fost vandalizată, era cu siguranţă "inevitabilă", dar totodată a dăunat "vizibilităţii şi influenţei" Marii Britanii în Iran.

Cele mai citite

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...

Olaf Scholz dezaprobă condițiile impuse de Putin pentru pace în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a denunţat sâmbăta condiţiile impuse de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a negocia cu Ucraina, spunând că acestea echivalează cu...

Conferința internațională din Elveția privind pacea în Ucraina s-a deschis

Conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina, organizată la cererea Kievului, s-a deschis astăzi la Burgenstock, în Elveţia.Şefi de stat şi de guvern şi alţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă