3.2 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăSpecialRaport ONU: Stratul de ozon se reface

Raport ONU: Stratul de ozon se reface

Acţiunile întreprinse pe plan mondial pentru protejarea stratului de ozon ar trebui să îi permită acestuia să se refacă până în 2050, a anunţat ONU într-un studiu publicat miercuri, care subliniază însă faptul că omenirea trebuie să rezolve urgent problema încălzirii globale, relatează Mediafax.

"Reconstituirea în câteva decenii a stratului de ozon care protejează Terra se află pe calea cea bună, graţie acţiunilor internaţionale concertate, întreprinse contra substanţelor care distrug ozonul", indică acest raport întocmit de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) şi de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Realizat de aproape 300 de oameni de ştiinţă din 36 de ţări, raportul subliniază rolul capital jucat de Protocolul de la Montréal care a permis evitarea a "două milioane de cazuri de cancer de piele în fiecare an până în 2030".

Fără acel acord, "unul dintre cele mai eficiente tratate de mediu din lume, (…) concentraţiile atmosferice de substanţe care distrug ozonul ar fi putut să crească de câteva ori până în 2050", dezvăluie acelaşi document, care confirmă estimările deja anunţate de ONU în 2010.

Semnat în 1987, Protocolul de la Montréal a permis interzicerea progresivă a clorofluorocarburilor (CFC), substanţe care subţiază stratul de ozon, un scut gazos situat între 20 şi 50 de kilometri altitudine şi care protejează Terra de acţiunea nocivă a radiaţiei solare ultraviolete.

Potrivit studiului, stratul de ozon ar trebui să ajungă la acelaşi nivel pe care îl avea în anii 1980 – perioadă care precede subţierea semnificativă a stratului de ozon – "înainte de mijlocul secolului la latitudini medii şi în Arctica şi ceva mai târziu şi în Antarctica".

Deasupra Antarcticii, gaura din stratul de ozon se formează în fiecare an în primăvară şi specialiştii se aşteaptă ca ea să continue să se formeze în cea mai mare parte a acestui secol, ţinând cont de faptul că substanţele care distrug ozonul persistă în atmosferă, chiar dacă emisiile de aceste gaze au încetat.

"Acţiunile internaţionale în favoarea stratului de ozon constituie un avantaj major în domeniul mediului înconjurător", a declarat Michel Jarraud, secretarul-general al OMM, pentru care aceste rezultate reprezintă o încurajare "pentru ca omenirea să manifeste acelaşi nivel de urgenţă şi de unitate pentru a ataca provocarea, mai mare, a încălzirii globale".

O reuniune a şefilor de state, plasată sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite, va avea loc pe 23 septembrie la New York cu scopul de a încerca mobilizarea tuturor energiilor în favoarea climei.

Cele mai citite

Românii vor în Europa cu partide suveraniste

Rezultatele alegerilor parlamentare ne aruncă într-un peisaj politic fragmentat, cu un PSD care rămâne principala forță politică, dar fără o majoritate suficientă, pentru a...

Trupul neînsufleţit al lui Helmut Duckadam, depus la Arena Naţională! Familia cere respect pentru intimitatea lor

Lumea fotbalului este în doliu după moartea lui Helmut Duckadam, fostul mare portar român cunoscut ca „Eroul de la Sevilla”. Trupul său va fi...

O comisie din Parlamentul European va audia reprezentanţi ai TikTok

Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului din Parlamentul European va audia marți reprezentanți ai platformei TikTok, în cadrul unei sesiuni dedicate aplicării normelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă