14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialRA-APPS favorizeaza fundatii discrete

RA-APPS favorizeaza fundatii discrete

» Fundatii obscure, cu lideri anonimi,
dar si fundatii cu lideri consacrati si activitati discrete au devenit chiriasele RA-APPS.
» Chiriile, chiar si dupa majorarea tarifelor regiei, sunt de cinci ori mai mici decat preturile pietei libere.
» Printre rasfatati: Catalin Harnagea, Dorel sandor, Razvan Theodorescu, Radu Bogdan, Liviu Tanase, Bartolomeu Finis.

RA-APPS s-a dovedit mama buna nu doar pentru VIP-uri precum Mihaela Geoana, Calin si Ioana Popescu Tariceanu, Cristian Iordanescu sau Manuela Mitrea, carora le-a acordat spatii ultracentrale pentru fundatiile pe care le prezideaza – executiv sau onorific – pentru cabinete de avocatura sau notariate. si alte fundatii, cu activitati discrete sau obscure, cu lideri consacrati sau anonimi, beneficiaza de spatii al caror pret, si dupa majorarea tarifelor regiei, sunt de 5 ori mai mici decat preturile pietei libere. De fundatiile "Turism european in Romania" si "Mana in mana" n-au auzit nici macar portarii imobilelor. Despre Fundatia pentru Progres am aflat din scriptele blocului cum ca ar fi condusa de Catalin Harnagea, dar sediul era inchis. La fundatia "Grigore Alexandrescu", la "Loja Demnitatii Nationale" si la Fundatia pentru Arte, numele presedintelui este secret de stat. La Asociatia "Centrul de Studii Strategice si Analiza Comparativa", Dorel sandor ne-a trimis la plimbare, n-are timp pentru jurnalisti decat "peste cateva zile". Fundatia "Nine O’Clock" pare a fi o locuinta, dar directorul Radu Bogdan sustine contrariul. Singurul care a dovedit transparenta este fostul director de la "Atac", Liviu Tanase. Superba casa repartizata in scripte celor care urmau sa faca la Vlasia un parc Dracula, in frunte cu Bartolomeu Finis, e inchisa, dar are, spun vecinii, "proprietari misteriosi".

"Nu stiu nimic despre vecinul"
Fundatia "Turism european in Romania" a primit 147 de metri patrati in "buricul targului", pe strada Mihai Eminescu. Informatiile despre institutia cu pricina sunt aproape inexistente, putandu-se afla doar ca "promoveaza prin actiuni locale si peste hotare turismul in Romania". Mai trebuie remarcat ca adresa indicata ca pagina de Internet are legatura cu orice altceva numai cu promovarea turismului pe plaiuri mioritice nu, iar pe site-ul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, la rubrica "Organizatii Nonguvernamentale din Turism", chiriasa RA-AAPS apare ca avand sediul intr-un apartament din sectorul 6. Chiria perceputa lunar pentru apartamentul din str. Eminescu era, in februarie 2005, de doar 100 dolari. Abia ulterior, Consiliul de Administratie al RA-APPS a scumpit tarifele spatiilor inchiriate asociatiilor si fundatiilor: 4 euro/mp/luna pentru spatiile folosite in exclusivitate si 2 euro/mp/luna pentru suprafetele de folosinta comuna. si asa, chiria in zona Eminescu pentru muritorii de rand care ar dori sa inchirieze un spatiu este de cinci ori mai mare, adica 20 euro/ mp/luna. La adresa indicata, nici urma de vreo fundatie. Am aflat de la un vecin ca s-a mutat de curand o persoana care nu este trecuta nici in evidenta locatarilor de la poarta imobilului. "Aici nu e ca la bloc. Nu vorbim intre noi. Aici stau parlamentari, diplomati. Nu stiu nimic despre respectivul", ne-a spus discreta vecina.

Progresul lui Harnagea
Contra aceleiasi sume (100 de dolari, pana in februarie 2005, majorata ulterior la 4 euro/mp/luna) o alta organizatie "cunoscuta" a devenit beneficiara unui apartament administrat de RA-APPS. Este vorba de Fundatia pentru Progres. Ea a primit, tot in strada Mihai Eminescu, un apartament de 173 metri patrati. Nici o informatie despre conducerea fundatiei si obiectul de activitate. Am descoperit totusi ca de respectivul apartament este responsabil fostul director al Serviciului de Informatii Externe (SIE), Catalin Harnagea. Nu a fost de gasit la sediul propriei fundatii, care promoveaza progresul. Alte informatii legate de respectiva organizatie apar in cartea de telefon, unde in dreptul numelui fundatiei sunt trecute o adresa din Bd. Aviatorilor si doua numere de telefon, dintre care unul coincide cu numarul de fax pe care l-a avut Actiunea Populara a fostului presedinte Emil Constantinescu.

"Cel mai bine este sa va sune sefu’"
Alt apartament in strada Mihai Eminescu, alta organizatie, aceeasi situatie. Este vorba de Fundatia "Grigore Alexandrescu", beneficiara a 148 metri patrati. Despre aceasta, n-am reusit sa aflam decat ca ar avea-o, printre membrii fondatori, si pe cantareata Anda Adam. Nici urma de firma sau banner publicitar. Merita subliniat insa ca, pana la scumpirea din 2005, chiria platita lunar pe acest spatiu era de doar 71 dolari, adica aproximativ 2 milioane lei vechi! La sediul Fundatiei "Grigore Alexandrescu", ne-a raspuns, in prima faza la telefon, o domnisoara. Cand a auzit ce ne intereseaza, a inceput sa sovaie. "Stati un pic, sa vi-l dau pe sefu’…" Am auzit, in fundal, discutia purtata de interlocutoare: "Mihai, poti sa vii?" Dupa care i-a povestit cine suna si in ce problema. Tocmai cand ne asteptam sa-l auzim la celalalt capat pe "sefu’", ne-a raspuns tot domnisoara: "Imi pare rau, este ocupat. Lasati dvs. un numar de telefon si va cauta el. Eu sunt de doar trei zile aici si nu stiu nimic…", ne-a mai spus, pe nerasuflate, fata. Am insistat. "Puteti sa ne spuneti macar cum se numeste seful dvs.?" A urmat o pauza lunga. "Cel mai bine este sa va sune el", a recitat partitura constiincioasa domnisoara. sefu’ nu s-a "eliberat" nici in urmatoarele trei zile.
Dorind, totusi, un punct de vedere, ne-am deplasat la sediul institutiei in speranta ca ne va deschide cineva. Nici vorba. Un caine a inceput sa latre din interiorul imensului apartament. O persoana s-a apropiat incet de vizor, a "scanat" holul si s-a indepartat, tiptil, de usa. Aceasta este activitatea, constatata de noi, a fundatiei Grigore Alexandrescu.

Demnitate in pantaloni scurti
La fel de "cunoscute" sunt si alte fundatii si asociatii care au reusit sa convinga RA-APPS ca merita spatii in centrul Capitalei pe sume de nimic. De exemplu, Fundatia "Loja Demnitatii Romanesti" a primit un apartament de trei camere, cu suprafata de 142 metri patrati, in str. Mihai Eminescu nr. 124. Suma perceputa drept chirie? In februarie 2005 era de 120 dolari. In ciuda numelui pompos, am descoperit cu greu adresa. Nici macar in registrul de imobil de la poarta nu figureaza. Ne-a "salvat" factorul postal, care ne-a indicat un numar de apartament. Am sunat si, spre surprinderea noastra, ne-a deschis o batranica. I-am spus pasul si a disparut imediat. Ne-a deschis apoi o alta persoana, o doamna care ne-a masurat din priviri si ne-a invitat sa asteptam. Intr-un final a aparut un individ imbracat in pantaloni scurti si tricou, cu ochii carpiti de somn. Ne-am exprimat doleantele si intentia de a discuta cu presedintele fundatiei. S-a intors in locuinta si, dupa cinci minute, s-a intors cu un biletel cu un numar de telefon si un nume, dupa care a disparut, furios de deranj. Am incercat ulterior sa-l contactam pe secretarul general al fundatiei, domnul Eugen Zdarna. si-a inchis telefonul.

Intermediarul unei sponsorizari a Loteriei catre o firma a familiei Voiculescu
In acelasi imobil cu "Loja Demnitatii Romanesti" si-a gasit un spatiu generos (143 metri patrati) si Asociatia "Generatia Mileniul III". Informatiile despre aceasta sunt putine la numar. Singurul lucru notabil din ultima vreme ar fi obtinerea unei sponsorizari de la Loteria Romana, de 15.000 euro, pe care i-a virat apoi unei firme apartinand familiei Voiculescu, in vederea lansarii, in octombrie anul trecut, a catalogului "Marci romanesti de succes". La adresa indicata am dat peste asociatia lui Liviu Tanase, fost director al cotidianului "Atac". Calculatoare, birouri, cativa angajati. Era binevoitor, dar si suspicios in legatura cu ancheta noastra. "Am avut probleme cu site-ul asociatiei. Nu a mers saptamana trecuta, de asta nu am fost de gasit. Promovam copiii defavorizati, fara posibilitati", ne-a declarat Tanase. Acesta a recunoscut ca, desi are "cinci sau sase angajati", nici un copil nu este inclus momentan in program. De patru ani, asociatia ocupa respectivul spatiu al RA-APPS si a platit chiria pe ultima luna 19 milioane lei vechi. De remarcat ca este singura fundatie verificata de noi care are montata la poarta o placa cu numele si adresa.

Sandor, suparat ca n-avem clopotei
Doua etaje mai sus de "Generatia Mileniului III", si-a gasit spatiu cu ajutorul RA-APPS o alta asociatie: Asociatia "Centrul de Studii Strategice si Analiza Comparativa". In imobilul din str. Mihai Eminescu, asociatia a primit patru camere, insumand 145 metri patrati, in conditiile in care figureaza la Ministerul Finantelor ca avand sediul in str. Sagetii nr. 9. Potrivit MFP, la nivelul anului 2005, asociatia avea doi angajati si desfasura activitati fara scop patrimonial si activitati de consultanta pentru afaceri si management. La adresa am dat peste o angajata care nu ne-a putut oferi prea multe amanunte despre activitatea fundatiei. Atmosfera de lucru in birou, multe insemnari, dosare, calculatoare. Cand sa plecam, a aparut Dorel sandor, presedintele fundatiei. Despre sandor se stie ca, din 2005, se ocupa de imaginea PNL si a premierului Calin Popescu Tariceanu. Analistul s-a declarat nemultumit ca nu ne-am anuntat prezenta, chiar daca fundatia nu este de gasit nici macar la un numar de telefon fix. Ne-a rugat sa revenim peste cateva zile, deoarece nu are zece minute libere pentru a sta de vorba cu noi.

Arta la secret
Semne de intrebare ridica si inchirierea unui apartament cu cinci camere in str. Polona nr. 1-5, de 181 metri patrati, in favoarea Fundatiei "Pentru arte". Inregistrata in evidenta Ministerului Finantelor in data de 22 decembrie 2004, organizatia nu si-a depus de atunci nici macar o declaratie privind obligatiile de plata, caz in care se pune problema desfasurarii sau nu a vreunei activitati. Am ajuns la adresa, aproape orbecaind la o intrare fara numar. Ne-a deschis o doamna care, la randul ei, a chemat pe altcineva. Intre timp, am aruncat o privire prin usa intredeschisa. Nici urma de obiecte de arta. Un imens apartament gol si cateva cosuri de gunoi. "Nu va pot da nici un fel de declaratii. Presedintele fundatiei este plecat din tara. Pana nu se intoarce, nu va pot spune nimic", ne-a declarat doamna consilier juridic care promoveaza arta. Secret este si numele directorului fundatiei. Ne-a lasat un numar de telefon pentru a suna mai tarziu. Nu era al directorului, ci al ei. In logica consilierului juridic al Fundatiei "Pentru arte", orice informatie ar trebui obtinuta prin intermediari.

"Stau aici!"
In aceeasi zona "cu staif" a Bucurestiului, RA-APPS a considerat potrivit sa inchirieze un alt apartament cu cinci camere, de 181 metri patrati. Beneficiarul? Fundatia "Nine O’Clock". Chiria platita? Simbolica la nivelul anului 2005. La adresa respectiva, nici un indiciu despre fundatie. Cu greu am nimerit apartamentul din care ne-a raspuns o femeie in varsta. Nu prea stia ce sa ne spuna. "Stau aici. Am grija si eu pe aici…", s-a scuzat femeia, care ne-a indrumat pentru mai multe informatii catre Radu Bogdan, presedintele fundatiei. Anterior am sunat la vecini pentru a afla mai multe detalii despre activitatea fundatiei. "Nici nu am stiut ca este un sediu de fundatie. Locuieste o familie aici", ne-a declarat un vecin. Apartamentul era amenajat pentru locuinta, nicidecum nu semana a sediu de firma.
Informatiile noastre au fost infirmate de presedintele organizatiei, Radu Bogdan, directorul publicatiei cu acelasi nume. "Acolo este sediul fundatiei. Nu locuiesc la adresa respectiva deoarece eu am alta locuinta. Ati vorbit cu ingrijitoarea", ne-a asigurat Radu Bogdan. Despre chiria modica de pana in 2005, nici vorba. "Cum 20 de dolari pe luna? Asta este chiria pentru locul de parcare! Pe luna trecuta am platit 23 milioane de lei. Intotdeauna a fost un pret foarte ridicat", s-a plans Radu Bogdan. Reamintim ca pe piata libera a imobilelor un metru patrat in zona strazii Mihai Eminescu se inchiriaza cu 20 euro, adica de cinci ori mai mult decat platesc privilegiatii RA-APPS.

"Poate o fi americanu’ de la 24?"
Ajutor de la aceeasi regie de stat a primit si Fundatia "Mana in mana". Organizatia, ce are ca scop declarat oferirea de asistenta sociala copiilor, este beneficiara unui spatiu administrativ in sectorul 1, str. Niculae Racota nr. 12-14, cu suprafata de 127 metri patrati. Nimeni din bloc nu a auzit de respectiva fundatie. Nici macar portarul nu stia numarul apartamentului cu pricina. "Aici in bloc sunt doar doua fundatii. Dar nu cunosc nici una cu numele asta. Poate o fi americanu’ de la 24?", s-a intrebat, mirat, portarul. Una dintre organizatiile inregistrate in imobilul RA-APPS ii apartine lui Razvan Theodorescu. Am sunat la apartamentul 24, in spatele usii inchise s-a auzit un zgomot discret, dar "americanu’" a preferat sa nu se arate.

Fundatia pentru Turism Romania, client "gras"
Fundatia pentru Turism Romania este un client mai vechi al RA-APPS.
Organizatia beneficiaza de un spatiu administrativ de 11 camere si 513 metri patrati in str. Docentilor nr. 10. Totodata, numele organizatiei a aparut in scandalul Parcului Turistic si de Agrement Snagov – planuit a fi creat pe terenul Complexului Agrozootehnic Vlasia – ai carui principali eroi au fost oamenii ex-ministrului Dan Matei Agathon, in frunte cu Bartolomeu Finis.
La mijlocul anului trecut, Guvernul anula constituirea parcului si constata incetarea dreptului de folosinta a "Parcul turistic si de agrement Snagov" asupra terenului de 457,89 ha, aferent Complexului Agrozootehnic Vlasia. Prin aceeasi hotarare de Guvern, terenul se intorcea in administrarea RA-APPS, deoarece Autoritatea de Control constatase ca nu se realizase nici o investitie din cele prevazute in studiul de fezabilitate si ca titlul de parc industrial fusese acordat fara respectarea legislatiei in vigoare. De altfel, intre timp, Fundatia pentru Turism Romania a avut grija sa devina asociat unic al societatii "Parcul turistic si de agrement Snagov", sa hotarasca dizolvarea si radierea acesteia si sa preia intreg patrimoniul.
La impunatorul sediu era liniste deplina la ora vizitei noastre. Poarta inchisa, doar o pisica neagra ne privea sfidator. De la vecini am aflat ca in trecut a functionat acolo o ambasada si ca, de curand, s-au mutat niste proprietari misteriosi.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă