32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialR.Moldova îşi orientează exporturile către România, după restricţiile impuse de Rusia

R.Moldova îşi orientează exporturile către România, după restricţiile impuse de Rusia

Ministrul moldovean al Agriculturii şi omologul său român se vor întâlni, luni, la Iaşi pentru a discuta despre relaţiile comerciale bilaterale, după ce Rusia a suspendat importurile de fructe şi legume pentru peste 100 de firme din R.Moldova, relatează Europa Liberă în pagina electronică, citata de Mediafax.

“Luni voi avea o întâlnire cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România, domnul Mihail Dumitru, la Iaşi, iar noi pregătim un grup de exportatori de fructe, legume, exportatori de struguri, chiar şi exportatori de vinuri. Am solicitat ca din partea română să participe la această întrevedere importatorii de fructe, legume din România, importatorii de struguri şi cei de vinuri. Scopul întâlnirii este ca noi să putem cataliza relaţiile noastre comerciale cu România. România este o piaţă mare, este aproape de noi, trebuie doar să ne promovăm foarte agresiv şi intens produsele noastre pe piaţa românească”, a declarat ministrul Valeriu Cosarciuc, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă.

Această întâlnire are loc în timp ce Rusia a suspendat, marţi, importurile de fructe şi legume a peste 100 de firme moldoveneşti.

Din cele peste 130 de firme moldoveneşti care exportau până în prezent fructe şi legume în Rusia, doar 33 vor mai putea efectua livrări pe piaţa rusă. Lista companiilor a fost întocmită de Ministerul Agriculturii din Rusia.

Întrebat cum au fost selectate aceste firme, Cosarciuc a răspuns că lista i-a fost transmisă de partea rusă şi, după ce a analizat-o, a constatat că aceasta include companii cu capital social de “5.400-6.500 de lei” moldoveneşti şi persoane fizice sau juridice din Republica Moldova.

“Eu am analizat acum câteva şi am văzut nişte repetări de nume, prenume, diferite firme, înseamnă că aici este ceva la mijloc. De aceea s-a discutat şi cu Serviciul de securitate. Adică vom prezenta datele şi urmează ca organele competente să investigheze acest caz”, a explicat el.

Cele mai citite

Pentru vara 2024, românii au pus în topul destinațiilor de vacanță Madeira și Seychelles

Cele mai multe vacanțe, din această perioadă, se desfășoară în familie, de aceea Eturia a conturat un set de oferte care faciliteză călătoriile în Europa pentru...

Coldplay lansează album nou în luna octombrie

Trupa Coldplay a dezvăluit planurile de a lansa cel de-al 10-lea album de studio, intitulat "Music of the Spheres", în luna octombrie. Aceasta va...

Cel mai persistent parfum pentru femei

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă