29 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăSpecialPutin si Voronin s-au inteles la vin, dar le-a cazut greu Transnistria

Putin si Voronin s-au inteles la vin, dar le-a cazut greu Transnistria

"Guvernul rus a trimis instructiunile necesare pentru livrarile de vinuri moldovenesti pe pietele Rusiei", a declarat presedintele rus, care l-a primit la resedinta din Novo-Ogarevo, langa Moscova, pe omologul sau de la Chisinau. Afirmatia lui Vladimir Putin marcheaza incheierea impovaratorului embargo instituit de rusi in martie 2006 impotriva uneia dintre cele mai sarace tari din Europa.
In prezent, a spus Putin, relatiile economice dintre Rusia si Republica Moldova "nu se dezvolta rau". Cele doua tari au facut "primii pasi privind deblocarea colaborarii pe unele domenii din agricultura, precum reluarea importurilor de carne si produse vegetale", a adaugat liderul rus.
Voronin a primit cu usurare anuntul ca exporturile de vin catre Rusia vor fi reluate, mai ales ca, a afirmat el, partea moldoveneasca a indeplinit toate cerintele autoritatilor ruse din domeniul sigurantei alimentare. Liderul comunist de la Chisinau s-a declarat multumit si de solutionarea problemei livrarilor de gaze naturale, cumparate de la rusi cu 160 de dolari mia de metri cubi. "In ultimul an au fost inlaturate, practic, toate barierele in relatiile bilaterale", a afirmat Voronin, care s-a intalnit cu Putin pentru a doua oara in mai putin de doua saptamani.
Daca divergentele economice intre Moscova si Chisinau au fost aplanate, problema Transnistriei ramane in suspensie. Pozitia Moscovei in conflictul transnistrean, sublinia ITAR-TASS, ramane neschimbata: respectarea integritatii teritoriale si a suveranitatii Republicii Moldova cu acordarea unui statut convenit si garantat pentru Transnistria. Respectivul statut a fost botezat "Planul Kozak-2", in amintirea documentului elaborat in 2003, dar ramas nesemnat intre Moscova si Chisinau.
Putin ar dori ca solutionarea problemei din stanga Nistrului sa fie consemnata in prezenta sa, intr-un document pe care sa-si puna semnaturile Voronin si liderul transnistrean Smirnov. Planul ar conferi un statut de neutralitate Republicii Moldova, fapt ce corespunde intereselor Moscovei ca mica republica sa nu adere vreodata la NATO. In plus, transnistrenilor li s-ar rezerva 18 sau 19 locuri din 101 in Parlamentul de la Chisinau.

» BALET DIPLOMATIC
Inainte de vizita la Moscova, Voronin a mers la Bruxelles, unde s-a pronuntat pentru inlocuirea contingentului militar rusesc din Transnistria cu observatori civili sub mandat international. Acest proiect este sustinut de SUA si UE. Voronin a promis si o colaborare "mai activa" a Republicii Moldova cu NATO.

CONSECINTE

» "RAZBOI FEROVIAR"?
Incheind razboiul vinului, Chisinaul risca un "razboi feroviar" cu Transnistria, estima "Nezavisimaia Gazeta". O sursa din guvernul de la Tiraspol declara ca saptamana viitoare ar putea fi blocat tronsonul transnistrean al caii ferate pe care se desfasoara transportul de marfuri din Federatia Rusa, Belarus si Kazahstan.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 828: Berlinul autorizează Kievul să folosească arme germane împotriva unor ținte din Rusia

Guvernul german a anunţat astăzi că a autorizat Ucraina să utilizeze arme furnizate de Berlin împotriva unor ţinte de pe teritoriul Rusiei, pentru a...

Tandemul militar Covaliu-Boroi a „tocat” și „îngropat”, în 7 ani, peste 145.000.000 de euro de la COSR

De aproape opt ani de zile, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) este feuda tandemului militar-comisar șef de poliție Mihai Covaliu-președinte și colonelul...

Rusia – Ucraina, ziua 828: Berlinul autorizează Kievul să folosească arme germane împotriva unor ținte din Rusia

Guvernul german a anunţat astăzi că a autorizat Ucraina să utilizeze arme furnizate de Berlin împotriva unor ţinte de pe teritoriul Rusiei, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă