20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialPutin, în vizită oficială în China, pentru două zile

Putin, în vizită oficială în China, pentru două zile

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ajuns marți, la Shanghai, acolo unde a fost primit de președintele chinez Xi Jinping.  Cei doi președinți urmează să participe la un forum pe teme de securitate regională şi să asiste la manevre navale comune în Marea Chinei de Est. Putin va sta două zile în China.

Liderii Chinei şi Rusiei, ţări unite de interese strategice adesea împărtăşite în faţa naţiunilor occidentale, vor căuta astfel să încheie un acord în domeniul gazelor naturale care să deschidă vasta piaţă chineză Rusiei, în momentul în care Europa încearcă să-şi reducă dependenţa faţă de gazele naturale ruseşti.

Aceasta este prima vizită de stat în China pe care Putin o efectuează de când Xi Jinping a preluat conducerea ţării, la sfârşitul lui 2012, ca preşedinte şi şef al Partidului Comunist Chinez, informează BBC, citat de b1tv.
 
Între timp, premierul rus Dmitri Medvedev a afirmat marți că exporturile de gaze naturale rusești care nu vor mai merge către Europa ar putea fi reorientate către China.

„Avem suficiente rezerve, suficiente gaze naturale pentru a efectua livrări şi în est şi în vest. Dar dacă luăm în considerare ceea ce este mai rău, în mod pur teoretic, gazele care nu vor fi livrate în Europa pot fi trimise (…) în China. Aceasta este, subliniez, pentru moment, doar o posibilitate absolut teoretică”, a declarat Medvedev pentru Bloomberg.

Cele mai citite

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...

Premierul Ciolacu dă o majorare de salarii de 10 la sută. Prima tranșă e în iunie, când sunt alegerile

Guvernul PSD - PNL, condus de liderul PSD, Marcel Ciolacu, le oferă unora dintre bugetari o mărire de salarii de zece la sută în...

Planul de pace al Chinei

Din multe rațiuni, Planul de pace al Chinei (2023) este referință internațională astăzi, prin natura lucrurilor și prin el însuși. În primul rând, situația obiectivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă