25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialPutin construieşte un pod către Crimeea de trei miliarde de dolari

Putin construieşte un pod către Crimeea de trei miliarde de dolari

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia va construi un pod între teritoriul său şi Peninsula Crimeea, conform Interfax, relatează Mediafax. Guvernul estimează valoarea proiectului la suma de trei miliarde de dolari, informează AFP.

“Ne trebuie un pod pentru automobile şi trenuri”, a subliniat Putin într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri, potrivit agenţiei Interfax.

Citeşte şi: FOTO: Şeful marinei ucrainene, capturat de militanţii proruşi. Militarii ucraineni din Sevastopol s-au predat

Traversarea Strâmtorii Kerci, care atinge 4,5 kilometri în cel mai îngust punct, în estul Crimeei, al braţului de mare care leagă mările Azov şi Neagră, este singura modalitate de a ajunge pe peninsulă de pe teritoriul rusesc, fără a trece prin Ucraina.

Legătura este asigurată în prezent de un bac. Trenurile continuă să circule pe teritoriul ucrainean, a anunţat ministrul Transporturilor Maxim Sokolov.

El a anunţat că un tunel este, de asemenea, în studiu.

Citeşte şi: FT: Oamenii de afaceri ruşi se pregătesc să împartă prada din Crimeea

Potrivit ministerului, citat de Intefax, proiectului îi este alocat un buget global în valoare de trei miliarde de dolari (2,16 miliarde de euro). Sursa nu a precizat ce infrastructuri include acest buget.

Un oficial local a declarat la începutul lunii că podul este proiectat la o lungime de 7,5 kilometri. Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat un decret prin care încredinţeză gestionarea unui grup public, BTP. Valoare evocată atunci era de 24 de miliarde de ruble (470 de milioane de euro).

Citeşte şi: Kievul pregăteşte evacuarea ucrainenilor din Crimeea

Crimeea, un teritoriu cu populaţie majoritar rusofonă, în sudul Ucrainei, şi-a proclamat independenţa în urma schimbării puterii de la Kiev şi s-a pronunţat cu aproape 97% din voturile exprimate pentru alipirea la Rusia, într-un referendum, duminică, denunţat de Kiev şi Occident.

Curtea Constituţională rusă a validat miercuri, în unanimitate, tratatul privind integrarea Crimeei în Federaţia Rusă, semnat marţi de către Putin.

Cele mai citite

Cum să alegi bateria potrivită pentru panoul tău fotovoltaic

Într-o lume unde există o evoluție a energiei regenerabile, cunoașterea elementelor esențiale ale sistemelor fotovoltaice este vitală. Articolul de față evidențiază factorii pe care...

FOTO. Nicușor Dan plantează copaci în campanie, dar lasă iarba înaltă de peste un metru, în centrul Capitalei. Ciucu îi calcă pe urme primarului...

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, vrea să arate, în campania electorală, că este preocupat de spațiile verzi, filmându-se plantând copaci, în timp ce...

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă