16.1 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialPuştii cuminţi au ajuns în Liga Campionilor

Puştii cuminţi au ajuns în Liga Campionilor

Într-un campionat intern măcinat de scandaluri, în care la majoritatea echipelor antrenorii sunt schimbaţi de cel puţin două ori în timpul unui ciclu competiţional, iar patronii de cluburi sau principalii investitori nu mai contenesc cu apariţiile de tot felul în toate mijloacele mass-media, Oţelul Galaţi a „tăcut şi-a făcut”, aducând pentru prima dată titlul naţional în oraşul de pe malul Dunării, o premieră şi pentru Moldova, de altfel. Secretul gălăţenilor a stat în muncă, seriozitate şi încredere.

Dacă ne întoarcem puţin în timp, putem spune că reconstrucţia actualei echipe a început, de fapt, în urmă cu aproximativ şase ani, când la conducerea clubului Oţelul Galaţi a revenit Marius Stan, fost jucător de bază al echipei de pe malul Dunării care în 1986 a promovat spectaculos în primul eşalon fotbalistic românesc, iar în 1988 a înfruntat Juventus Torino într-un meci istoric din cadrul Cupei UEFA.

Practic, în istoria zbuciumată a clubului, turul stagiunii 2005-2006 a rămas drept cel mai chinuit de când echipa a evoluat în Divizia A. La finalul turului, Oţelul acumulase doar 9 puncte, şi puţini mai sperau într-o „revigorare”. Revenirea lui, Marius Stan ca director general angajarea tehn-icia-nului Petre Grigoraş şi transfe-rarea unui „tren de fotbalişti”, 18 la număr, au salvat practic situaţia. Surprinzător, formaţia de pe malul Dunării a terminat sezonul pe locul 9, şi a bifat cel mai bun retur pe terenul adversarei din întreaga sa existenţă, reuşind nu mai puţin de şapte victorii din opt partide susţinute în deplasare.

Primul trofeu internaţional din istorie

În 2007, Oţelul Galaţi a cucerit primul – şi singurul – trofeu din istoria clubului de până acum, Cupa UEFA Intertoto. Traseul a fost ireproşabil (0-0 şi 3-0 cu Slavia Sarajevo, 2-1 şi 2-1 cu Trabzonspor)! Imediat după acest succes, „oţelarii” au eşuat însă în UEFA, cu Lokomotiv Sofia (1-3, 0-0). În 2008, roş-alb-albaştrii au rămas însă acasă, fiind trecuţi de pe locul 7 pe 8, în Intertoto, implicit UEFA, mergând FC Vaslui. Următorul sezon a fost unul modest, ocuparea locului 12 obligând conducerea clubului să tragă linie şi să fixeze o nouă ţintă în 2009-2010: revenirea în cupele continentale!

În vara anului 2009, FC Oţelul s-a despărţit de Petre Grigoraş, antrenorul ultimilor trei ani şi jumătate. „Fostul antrenor, Petre Grigoraş, a părăsit Oţelul pentru că a considerat echipa lipsită de perspectivă. De fapt, a fost o lipsă de încredere a lui. A spus că, având acest lot, nu poate face treabă şi nu poate prinde un loc în cupele europene. La prima vedere, lotul Oţelului părea unul lipsit de valori. Echipa a căpătat însă experienţă. Aceşti băieţi au acumulat continuu, iar eu am crezut întotdeauna în ei”, a spus Marius Stan. Fără să ezite, şeful Oţelului l-a angajat pe fostul internaţional Dorinel Munteanu, fotbalistul român cu cele mai multe prezenţe în naţionala de seniori a României!

Omogenitate, cuvânt de ordine la Galaţi

Un alt atu important al campioanei pe tot parcursul acestui campionat a fost omogenitatea formaţiei. „Toţi jucătorii care se află în lot pot intra în orice moment în primul unsprezece”, a explicat în mai multe rânduri Dorinel Munteanu. De pildă, la finala contra Timişoarei, Munti nu l-a putut folosi pe fundaşul central Milan Perendija, unul dintre cei mai constanţi apărători ai Oţelului Galaţi din sezonul de primăvară. Sârbul a văzut, cu o etapă înainte, la Chiajna, în meciul cu Victoria Bră-neşti, cel de-al şaptelea cartonaş galben stagional şi a trebuit să stea un joc pe tuşă, iar în locul său tehnicianul nu a avut nici o emoţie să-l introducă în teren pe Cristian Sârghi, care a prins doar o partidă şi câteva minute din alta în returul acestui campionat. De asemenea, Oţelul nu se poate lăuda, ca Ti-mişoara, de pildă, cu un atacant de top ca Ianis Zicu, care a marcat nu mai puţin de 18 goluri şi conduce în topul golgheterilor . Gălăţenii au însă trei fotbalişti în partea superioară a celor mai eficace marcatori din acest sezon: pe atacantul Marius Pena, autor a 8 goluri, şi pe mijlocaşii Liviu Antal şi Gabriel Paraschiv, cu câte 7, respectiv 6 reuşite.

Ieftini, buni şi cu caracter

Cu un buget în jur de 5 milioane de euro, din care 320.000 de euro au fost obţinuţi de la Primăria Galaţi, Oţelul a adus pe bani puţini fotbalişti cvasinecunoscuţi, dar ambiţioşi.

Viglianti (32 de ani) este unul din cei mai „vechi” şi „scumpi” jucători ai Galaţiului, fiind adus în 2008, pe 100.000 euro, din Argentina, de la Bolivar. Milan Perendija, de 23 de ani, a fost adus de la Rabotnicki Skopje în schimbul a 100.000 de euro.

Liviu Antal, în vârstă de 22 de ani, care mai jucase doar la Chiajna şi la Târgu Mureş a fost adus în 2009 pe 70.000 de euro, iar acum este cotat la peste două milioane de euro. A marcat 7 goluri în 27 de meciuri, inclusiv în finala campionatului, cu Timişoara (2-1). Gabriel Giurgiu (28 de ani) a fost o afacere reuşită pentru Galaţi. A fost vândut pe 500.000 de euro la Rubin Kazan, cu care a câştigat un titlu în Rusia, s-a întors gratis şi acum ia campionatul cu Oţelul.

Gabriel Paraschiv, căpitanul gălăţenilor 33 de ani, este din 2006 la Oţelul. El are 90.000 de euro, cel mai salariu anual de la echipa gălăţeană, dar a cerut anul trecut reducerea cu 30 la sută a salariului.
Silviu Ilie (23 de ani) şi Ionuţ Neagu (25 de ani), produse originale gălăţene, au fost oameni de bază în acest sezon.

Oţelarii, aşteptaţi în Liga Campionilor la Piatra Neamţ

Una dintre probleme cu care se confruntă prima campioană a Moldovei este că, stadionul din Galaţi este departe de normele impuse de UEFA pentru găzduirea meciurilor din Liga Campionilor. Marius Stan a început deja să caute stadionul ideal pentru cele mai tari meciuri din istoria echipei, iar varianta preferată a gălăţenilor e în acest moment arena din Piatra Neamţ. Nemţeni au fost mai mult decât încântaţi de alegere. „Pentru noi, ar fi o bucurie, mai ales dacă pică în grupă cu Barcelona sau cu o altă echipă mare”, a spus Gheorghe Ştefan, preşedintele clubului nemţean.

Stadionul intenţionează să aducă superstarurile din Ligă la Piatra Neamţ, întrucât arena din Galaţi, aşa cum s-a văzut şi aseară, e încă departe. Marea problemă a oraşului care a găzduit ultimul meci al României din preliminariile Euro 2012 este lipsa unor locuri de cazare care să fie la înălţimea pretenţiilor UEFA. Forul continental de specialitate cere minimum două hoteluri de cinci stele, iar Piatra Neamţ are doar unul. „Avem un hotel de cinci stele şi unul de patru, în care să stea echipele. Arbitrii vor fi cazaţi în afara oraşului”, au găsit nemţenii soluţia.

O altă variantă ar fi Naţional Arena din Bucureşti, care va fi cel mai modern stadion al ţării, dar gălăţenii riscă să nu aibă în Capitală aceeaşi susţinere din tribune pe care ar avea-o la Piatra Neamţ.

Fără probleme de licenţiere

Clubul Oţelul Galaţi îndeplineşte toate condiţiile pentru a intra în posesia licenţei de club profesionist pentru ediţia 2011-2012 a Ligii I.

„Am fost chemaţi la licenţiere cu dosarul şi, spre satisfacţia noastră, chiar nu avem probleme absolut deloc. Dimpotrivă, domnii din comisia de predare şi inventariere ne-au zis că ne respectăm locul pe care ne aflăm şi e meritul celor din club care au lucrat şi să ştiţi că n-a fost uşor. Nu avem nici o datorie pe la buget, avem certificat fiscal pe zero, nu avem datorii istorice, aşa că cei care vorbesc mult de noi să aibă grijă mai întâi de ei cu datoriile pe la buget şi la terţi. S-ar putea să aibă probleme. Mari”, a declarat Marius Stan, făcând aluzie directă la FC Timişoara, despre care mai mulţi oameni de fotbal au susţinut că nu va primi licenţa deoarece a efectuat o divizare a societăţii pentru ştergerea unor datorii.

Marea petrecere cu tricouri de campioni, duminică

După victoria cu 1-0 din etapa a XXXIII-a din „finala” cu FC Timişoara, Oţelul a sărbătorit pe străzile Galaţiului cucerirea titlului. Marea bucurie a fost însă puţin umbrită de faptul că LPF nu a înmânat tricourile de campioni gălăţenilor chiar în faţa propriilor suporteri. Oţelul devenise campioană matematic, dar mai avea însă de aşteptat verdictul Tribunalului de Arbitraj Sportiv privind disputarea partidei cu Pandurii Târgu Jiu, din etapa a XIX-a a Ligii I, pe care a câştigat-o la masa verde cu 3-0. Liga Profesionistă de Fotbal nu programase acel meci din cauza datoriei gorjenilor către FC Dinamo din transferul jucătorului Ilie Iordache, iar oficialii Pandurilor au contestat decizia la TAS. Răspunsul TAS, potrivit căruia nu mai trebuia jucat meciul cu Pandurii, a venit la trei zile după partida contra bănăţenilor, dar şefii grupării de pe malul Dunării n-au fost impresionaţi. „Am primit decizia fără nici un fel de emoţie, pentru că era decizia la care mă aşteptam. Acesta este şi motivul pentru care ne-am permis să organizăm, duminică, petrecerea prin care să sărbătorim titlul de campioană”, a spus Stan.

Partida pe care Oţelul o va susţine în deplasare cu Astra Ploieşti, în cadrul ultimei etape a sezonului 2010/2011 a Ligii I, de la ora 17, va putea fi urmărită de suporteri pe un ecran amplasat pe faleza Dunării, iar a doua zi, duminică, sărbătoarea va începe de la ora 15.00, cu concursuri, momente speciale şi un concert Spitalul de Urgenţă. Apoi, începând cu ora 18.00, jucătorii echipei vor traversa oraşul pe o platformă deschisă. „Drumul campionilor” va începe la stadionul „Oţelul” şi se va opri la scena amplasată pe faleza Dunării.

Întreg parcursul echipei prin oraş va fi transmis în direct, pe ecranul amplasat pe faleza Dunării.

Cele mai citite

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit cu generalul Petraeus, fost director al CIA

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, s-a întâlnit cu David Petraeus, fost director al CIA. Întâlnirea a avut loc la București, la sediul...

Oppo Reno 10: Tot ce trebuie să știi despre acest smartphone

Cu siguranță, seria Oppo Reno a captat atenția iubitorilor de tehnologie prin inovație și performanță, iar modelul Oppo Reno 10 nu face excepție. Împărtășind...

Irina Begu, calificare facilă în turul secund la Roland Garros

Jucătoarea română de tenis Irina Begu s-a calificat, luni, în runda a doua a turneului de Grand Slam de la Roland Garros, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă