13.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Scandalul transfuziilor greșite de la Spitalul Filantropia: Asistentele au decongelat pungile...

VIDEO. Scandalul transfuziilor greșite de la Spitalul Filantropia: Asistentele au decongelat pungile cu sânge în chiuvetă. Totuși, Direcția de Sănătate Publică Dolj consideră că s-au respectat procedurile

La începutul săptămânii, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora două persoane ar fi murit la Spitalul „Filantropia” din Craiova, din cauza unor transfuzii greșite. Ulterior, concluziile preliminare ale necropsiei au arătat că cele două persoane ar fi murit din cauza unui infarct miocardic şi a insuficienţei respiratorii. La rândul său, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj a efectua un control, în urma căruia s-a constatat că procedurile privind transfuziile de sânge în cazul bolnavilor au fost respectate.

Primele indicii relevă drept cauză neglijenţa în serviciu a unei asistente medicale. În prezent au fost oprite transfuziile la pacienţii cronici, iar medicii solicită sânge pentru astfel de proceduri doar la urgenţe. 


UPDATE 15.40: Pacienții la Spitalul „Filantropia” din Craiova, despre care au apărut informații în spațiul public că ar fi murit din cauza unor transfuzii greșite, au decedat în urma unui infarct miocardic şi a insuficienţei respiratorii, potrivit concluziilor preliminare ale necropsiei. Totodată, raportul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj arată că procedurile privind transfuziile de sânge în cazul bolnavilor au fost respectate, informează Mediafax.

Potrivit sursei citate, atât femeia, în vârstă de 81 de ani, cât şi bărbatul de 67 de ani au decedat în urma unui infarct miocardic şi a insuficienţei respiratorii. De asemenea, în cazul pacientului în vârstă de 67 ani, în raportul Institutului de Medicină Legală, la cauza probabilă a decesului este consemnată şi boala de care suferea bărbatul, leucemia

Totodată, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, Ştefan Popescu, a declarat că au fost respectate procedurile privind efectuarea transfuziilor.



10.30: Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj a amendat Spitalul Municipal “Filantropia” din Craiova cu 25.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguină și cu câte 1.000 de lei pe medicul de gardă, asistentul de la unitatea de transfuzii și alți trei asistenți din secția de hematologie, în urma controlului efectuat după cele două decese din noaptea de vineri spre sâmbătă apărute în urma transfuziilor de sânge, a declarat, marți, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al instituției, dr. Ștefan Popescu.

Potrivit acestuia, inspectorii DSP Dolj au constat că transfuziile s-au făcut în absența medicului curant, așa cum recomandase comisia de hemovigilență a spitalului încă din luna noiembrie 2016, nu a fost respectat intervalul orar 8.00 — 13.00, iar foile de observație, documentele UTF erau incomplete sau recompletate, nu conțineau acordul bolnavului de a primi transfuzie sau nu aveau menționate ora la care a început transfuzia și ora la care s-a finalizat.

“S-a constatat (n.red. — la controlul DSP Dolj) nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguină. Cea mai mare neregularitate a fost aceea că transfuzia s-a făcut în absența medicului curant, așa cum recomandase comisia de hemovigilență a spitalului încă din luna noiembrie 2016. Recomandarea era ca transfuziile să se facă în intervalul orar 8.00 — 13.00, iar ei au făcut transfuziile după-amiază când medicii curanți nu mai erau la serviciu. De asemenea, au găsit fișe în foile de observație, în documente UTF incomplete sau recompletate, cum ar fi acceptul bolnavului de a primi transfuzie sau ora la care a început transfuzia și când s-a finalizat, deci nu erau completate corect. În urma acestor nereguli spitalul a fost amendat cu suma de 25.000 lei, medicului de gardă, asistentul de la UTF și alți trei asistenți din secția de hematologie cu câte 1.000 lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

Ştefan Popescu a mai spus că inspectorii DSP au verificat dacă spitalul are proceduri privind transfuzia sanguină întocmite în conformitate cu legislația în vigoare, dacă a respectat aceste proceduri și au fost confruntate înscrisurile, foile de observație de la bolnavii care au avut probleme cu documentele din unitatea de transfuzii sanguine a spitalului și cu etichetele de pe pungi. DSP Dolj a constatat că nu au fost greșeli în administrarea sângelui în sensul că pentru fiecare bolnav a fost primit sângele care îi era destinat.

Raportul controlului realizat de către DSP Dolj privind respectarea legislației în vigoare a fost înaintat Ministerului Sănătății.

———-

O anchetă a fost deschisă la Spitalul Municipal „Filantropia” din Craiova, după ce doi pacienți au murit și alți patru au ajuns la terapie intensivă în urma unor transfuzii de sânge. La șase din cei 12 pacienți ai Spitalului Municipal „Filantropia” din Craiova, Secţia de Hematologie, care au fost, vineri, supuși unor transfuzii sanguine au apărut reacții adverse post-transfuzional, iar doi dintre aceștia – o femeie de 83 de ani și un bărbat de 64 de ani – au decedat, ceilalți patru fiind în stare stabilă în secţia ATI, a declarat pentru „România liberă“ purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Dolj, dr. Ștefan Popescu, care a precizat că DSP a fost anunţată sâmbătă dimineaţă printr-o alertă rapidă despre acest incident tragic.

El a menţionat că, în conformitate cu legislația în vigoare, a fost instituită o comisie de anchetă la care participă reprezentanți ai DSP, inspectori sanitari și reprezentanți ai rețelei naţionale de transfuzii sanguine pentru stabilirea circumstanțelor și a cauzei care a dus la aceste reacții adverse.
 
Posibilă neglijență în serviciu
 
Între timp, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Craiova au început o anchetă penală pentru moarte suspectă, corpurile neînsuflețite ale celor doi pacienți fiind depuse la morga spitalului, unde urmează să se efectueze necropsia. Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a spus pentru RL că, potrivit informaţiilor preliminare, este vorba de neglijenţă în serviciu, în acest caz, asistenta medicală care s-a ocupat de pregătirea pungilor de sânge le-a decongelat în apă caldă în chiuvetă, contrar standardelor în domeniu.

“Asistenta a adus masa eritrocitară din unitatea de transfuzii sanguine de la 5 grade, trebuia să o administreze rapid, s-a grăbit să încălzească mai rapid sângele, iar celelalte colege au refuzat să facă transfuzia în tura următoare. Procedura în mod normal durează cel puţin o oră, dar s-a făcut într-o mare grabă, asistenta a sărit peste multe etape, inclusiv peste testarea la patul pacientului, şi există nişte kituri speciale de testare, se iau picăturile din sângele pacientului, o altă picătură din punga de transfuzie şi se văd dacă sunt compatibile. Nu s-a întâmplat acest lucru. Mai mult, sângele a fost pus într-o chiuvetă cu apă fierbinte şi a fost tratat termic acolo şi distrus, iar decesul este iminent în astfel de situaţii” – ne-a explicat Vasile Barbu, care a punctat şi faptul că pacienţii de la Craiova au fost transfuzaţi cu masă eritrocitară în condiţii improprii. El a amintit că în ţară există unităţi de transfuzie la spitale fără un medic hematolog, ci doar asistenţi medicali care, în unele cazuri, nu cunosc standardele privind conservarea şi transfuzarea sângelui şi a componentelor acestuia.
 
Ce prevăd normele de transfuzie
 
Dr. Doina Goşa, şefa Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti, a enumerat pentru „România liberă“ principalele etape privind normele aplicabile procedurii de transfuzie. “În primul rând, transfuzia corectă presupune două lucruri – sângele să fie conform şi să se facă compatibilitatea dintre pacient şi punga de sânge pe care acesta o primeşte. Ca să fie sângele conform este problema centrului de transfuzie, care trebuie să respecte o serie de elemente de siguranţă, pornind de la echipamentul de recoltare, punga, care trebuie să nu fie fisurată, să se afle în termenul de valabilitate, să conţină o cantitate suficientă şi un anumit tip de anticoagulant şi să deţină informaţii despre producător, lot, data de fabricaţie. Apoi, sângele recoltat de la donatori trebuie să fie testat şi validat, iar punga trebuie să conţină o etichetă cu toate informaţiile privind centrul care a recoltat -sângele, ce componente conţine sângele – masă eritrocitară, masă trombocitară, plasmă –, testele aplicate donato-rului, grupa sanguină, Rh-ul şi tot fenotipul, data recoltării sângelui şi data expirării sângelui, ca să ştie medicul, în cazul în care stochează sângele, cât poate să-l ţină. Doar atunci se lipeşte eticheta VALIDAT, o etichetă verde fosforescentă, ca să nu se încurce pungile. Această pungă pleacă la spital, fiind distribuită pe baza unui bon de comandă la unitatea de transfuzie, iar aici asistenta care preia sângele face recepţia. Ea o depozitează în frigider la o temperatură controlată, pentru că punga aceasta de sânge trebuie să fie ţinută la păstrare la o temperatură de 2-8 grade -Celsius”.   
 
Precedente criminale

O femeie în vârstă de 79 de ani a murit, în iulie 2016, la Spitalul de Arși din Capitală după ce medicii au greșit grupa sanguină la o perfuzie. Medicii spun că avea leziuni grave provenite de la muşcături de câine şi, pentru că se afla în şoc hemoragic, avea nevoie urgentă de o transfuzie de sânge. Pentru că a fost greșită grupa sanguină, starea femeii s-a agravat și, ulterior, a murit. Anul trecut, la sfârșitul lunii iulie, o femeie  în vârstă de 39 de ani care suferea de cancer de col uterin în fază incipientă a avut o hemoragie internă după operație. Medicii de la CF2 au decis că pacienta are nevoie de o transfuzie, doar că sângele primit a fost dintr-o grupă greşită. O eroare de care familia susţine că a aflat mult mai târziu, de la medicul anestezist. Mai mult, chiar pacienta este cea care a semnalat greșeala personalului medical, când deja primise o unitate de sânge AB4 pozitiv, deși grupa de sânge a acesteia era 0 I pozitiv. După aproape o lună, femeia a fost externată de la Spitalul Universitar unde fusese transferată.
 
SOLUŢIE

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor a mai declarat pentru „România liberă“ că, după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, „s-a convenit constituirea unui grup de lucru pentru analizarea modului în care sunt respectate regulile în domeniu şi stabilirea unor sancţiuni administrative ferme, la care să participe asociaţiile de pacienţi, societăţile profesionale medicale, reprezentanţi ai centrelor de transfuzie sanguină şi ai Ministerului Sănătăţii – care au foarte multe nemulţumiri legate de calitatea donării şi stocării sângelui şi faptul că ei nu pot controla ce se întâmplă cu pungile de sânge pe traseu până ajung la bolnav, pentru că ei respectă protocoalele, dar nu acelaşi lucru se întâmplă întotdeauna când sângele este transferat la unităţile sanitare”.   

 

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Alina Gorghiu salută că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, din dosarul privind accidentul din localitatea 2 Mai, va fi transferată

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat faptul că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, care avea în soluţionare la Judecătoria Mangalia dosarul privind accidentul din localitatea...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...
Ultima oră
Pe aceeași temă