23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialProteste în Coreea de Nord. Manifestanţii cer lumină şi orez

Proteste în Coreea de Nord. Manifestanţii cer lumină şi orez

Manifestaţii au avut loc în trei oraşe nord-coreene, un lucru foarte rar în această ţară, demonstranţii denunţând lipsa alimentelor şi întreruperea electricităţii, informează un ziar sud-coreean citat de Mediafax.

“Nu mai putem trăi. Daţi-ne lumină şi orez!”, au strigat protestatarii, conform ziarului Chosun Ilbo.

Manifestaţiile au avut loc cu două zile înainte de ziua lui Kim Jong-Il, care este pe 16 februarie, în oraşele Jongju, Yongchon şi Sonchon, în vestul Coreei de Nord.

“La început eram doar unul sau doi, însă treptat au ieşit mai multe persoane care ni s-au alăturat”, precizează o sursă nord-coreeană.

Protestele sunt extrem de rare în Coreea de Nord. Ultimele proteste cunoscute au avut loc la sfârşitul anului 2009.

Potrivit publicaţiei Chosun Ilbo, Ministerul nord-coreean al Securităţii Statului a anchetat incidentele din 14 februarie.

Protestatarii erau nemulţumiţi că electricitatea fusese întreruptă în regiunea lor pentru a fi direcţionată spre Phenian, unde era nevoie de un volum mai mare de curent electric cu ocazia zilei lui Kim Jong-il. De asemenea, lumea este nemulţumită pentru că preţul orezului a crescut foarte mult.

Însă analiştii consideră puţin probabilă o mişcare de revoltă similară cu cele din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu.

Conform studiilor, nord-coreenii nu au acces la suficiente mijloace de comunicare pentru a organiza şi a începe o rebeliune. “Nu văd nimic în societatea civilă care să conducă la o mişcare după modelul egiptean”, declară Stephen Haggard, profesor la Universitatea San Diego din California.

Cele mai citite

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă