16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPromisiunile parlamentarilor, subiect de roman SF

Promisiunile parlamentarilor, subiect de roman SF

Au promis marea cu sarea în campania electorală de acum patru ani, dar de majoritatea promisiunilor s-a ales praful.  Afirmaţia este valabilă pentru toţi politicienii, indiferent de partid. Unii dintre ei dau vina pe faptul că au fost în opoziţie, alţii pe criză. Alegătorul este singurul care se simte minţit şi care a avut de suferit.

Politicienii constănţeni care au fost votaţi acum patru ani au promis pensii şi salarii mai mari, construirea unui spital, transformarea unor localităţi în staţiuni turis­tice, TVA mai mică, ctitorirea de biserici, dezvoltarea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare, reabilitarea sistemelor de irigaţii, înfiinţarea de noi secţii de poliţie, chiar şi un refe­rendum în ceea ce priveşte câinii comunitari. Dacă ar fi fost îndeplinite toate promisiunile electorale, în Constanţa ar fi curs lapte şi miere.

Salarii şi pensii mai mari

Comunicatele de presă de acum patru ani ale PNL Constanţa anunţau cum candidaţii Puiu Haşotti şi Gheorghe Dragomir sunt “întâmpinaţi cu deosebită bucurie” de sute de locuitori în cadrul periplurilor electorale. “Cei doi candidaţi liberali la alegerile parlamentare au reamintit locuitorilor din Lumina, Corbu şi Săcele că PNL a dublat valoarea pensiilor şi a salariului mediu şi i-au asigurat că «aceste măsuri vor continua şi în următorii patru ani de guvernare, pe măsură ce economia va continua să se dezvolte datorită măsurilor liberale»”.

Cei doi au promis şi lucruri mai punctuale, cum ar fi introducerea sistemului de canalizare în localităţile care nu beneficiau de el, drumuri mai bune, rezolvarea problemei alimentării cu apă potabilă şi introducerea unui sistem modern de irigaţii. “Nu în ultimul rând, ne vom implica pentru ca dumneavoastră să aveţi locuri de muncă bine plătite, pentru că pentru a trăi bine înseamnă să ai şi un salariu bun”, declarat atunci Gheor­ghe Dragomir. În Năvodari, acesta propunea, ca o soluţie în ceea ce priveşte liniştea şi siguranţa publică, suplimentarea numărului de poliţişti şi cumpărarea de autovehicule cu girofaruri şi cu însemnele poliţiei comunitare, astfel încât echipajele să fie văzute atât pe perioada zilei, cât şi noaptea, în scopul măririi gradului de siguranţă a oraşului. Dragomir a promis şi înfiinţarea unui spital modular la Năvodari, pentru care iniţiase chiar un proiect de lege. Urma să aibă 63 de paturi şi să includă o maternitate. Dragomir a promis, în comunele Grădina şi Târguşor, că se va implica în atragerea de investiţii pentru infrastructura din localităţile pe care le reprezintă, în susţinerea cadrelor tinere din învăţământ şi sănătate, a tinerilor în vederea construirii de locuinţe ieftine şi în repartizarea de terenuri pentru construcţia de case de către aceştia.


Nuntaşi şi Hârşova – destinaţii turistice

Dragomir şi Haşotti au mai promis introducerea satului Nuntaşi în circuitul turistic, construcţia aşa-numitului “Drum al Deltei”, dar şi, punctual, în localităţile din colegiu, iluminat stradal, asfaltări de drumuri, dar şi de trotuare, construirea de biserici. Şi liberalul Mihai Lupu a promis, în localităţile din colegiu, că va găsi soluţii pentru rezolvarea problemei siguranţei cetăţenilor, a asfaltării străzilor, a iluminatului stradal. Deputatul Lupu spunea că are, pentru localitatea Hârşova, un proiect privind dezvoltarea turismului, prin crearea unei staţiuni balneo-climaterice, folosind astfel resursele naturale prezente în zonă. Hârşova şi Nuntaşi sunt şi astăzi  departe de noţiunea de staţiuni turistice.

Mircea Banias, pe atunci preşedinte al PDL Constanţa, anunţa că va iniţia un proiect intitulat „Singur acasă” – un soi de after school de stat. “Menit să le aducă părinţilor linişte şi siguranţă, în timp ce copiilor le va oferi un climat protector şi prielnic instruirii, proiectul «Singur acasă» presupune că învăţământul tradiţional să preia din metodologiile de învăţământ alternativ ideea de şcoală după orele de clasă”, se spunea într-un comunicat de presă. „Înainte de a fi oameni politici, suntem cetăţeni, suntem părinţi, şi ca atare ne confruntăm cu toate problemele semenilor noştri”, spunea Banias. Proiectul trebuia să aibă două componente: una pentru familiile cu posibilităţi restrânse, alta pentru cele cu bani, şi ar fi avut în vedere atât instruirea copiilor conform programei de învăţământ, cât şi preocupări extraşcolare, cu caracter vocaţional şi de relaxare. Cel mai frumos lucru în acest proiect au rămas declaraţiile de presă: „Suntem conştienţi de importanţa covârşitoare pe care o au copiii şi tinerii pentru viitorul acestei ţări… […] Fără şcoală, România este pierdută. Cu atât mai mult avem nevoie de şcoală şi după şcoală”, susţinea Mircea Banias.

PSD a promis egalarea pensiei CAP cu cele din oraşe, din prima lună

Nici candidaţii PSD, aflaţi la guvernare până spre finele anului 2009, nu s-au lăsat mai prejos în ceea ce priveşte promisiunile. Cristina Dumitrache, aleasă deputat în Colegiul 3 cu 57,97% din voturi, spunea: „Avem soluţii pentru toate acele sectoare ale vieţii sociale şi economice care merg prost, iar câteva dintre ele, pe care noi le apreciem prioritare, pot fi puse în aplicare chiar din prima lună de guvernare. Este vorba despre egalarea pensiei celor care au lucrat la CAP cu pensiile de la oraş, despre majorarea alocaţiei pentru copiii de până la 18 ani la valoarea de 200 de lei, despre majorarea subvenţiei pentru agricultură şi de diminuarea preţului la motorina folosită pentru lucrările agricole”, declara aceasta. Tot atunci, senatorul Nicolae Moga spunea că România are nevoie de stabilitate politică. Cristina Dumitrache mai spunea că planul de guvernare propus de PSD presupune renunţarea la cota unică de impozitare şi aplicarea unui impozit de 10% celor care au un salariu brut mai mic decât media nivelului naţional.  Deputatul mai amintea de alte proiecte ale PSD, unice în ţară: locuinţe ieftine pentru tineri, şoseaua de coastă, programe sociale unice în ţară. “Toate aceste lucruri sunt reale, nu sunt promisiuni. PSD Constanţa vine în faţa oamenilor numai cu lucruri concrete”, declara aceasta.

Fonduri europene în zona rurală

Zanfir Iorguş, deputat PDL, deplângea, în campanie, pensiile mici ale agricultorilor. „În calitate de deputat, voi facilita accesul tuturor localnicilor de la ţară la fondurile europene pentru modernizarea sistemului de irigaţii şi voi milita pentru pensia minimă de 350 de lei pentru foştii angajati ai CAP-urilor”, afirma acesta. Punctual, acesta a promis implicarea în rezolvarea unor probleme locale, cum ar fi alimentarea cu apă potabilă, realizarea unui drum, etc. Colaborarea dintre Iorguş şi fostul primar, PSD-istul Claudiu Tusac, a fost însă inexistentă în aceşti ani. Dimpotrivă, scandalurile dintre ei s-au ţinut lanţ.

TVA de 5% şi scăderi ale facturii la energie cu 33%

Senatorul Alexandru Mazăre şi deputatul Matei Brătianu, ambii PSD, au vorbit în tandem, acum patru ani, despre siguranţa locului de muncă, salarizare, pensii.  Matei Brătianu, sindicalistul din Poşta Română, a prezentat obiectivele PSD: creşterea salariilor minime la 1000 lei, recalcularea pensiilor, eliminând discrepanţele uriaşe, însă depăşind minimul de 500 de lei, indiferent dacă sunt în mediul urban sau rural. Potrivit unui comunicat din 2008, cei doi au promis TVA de 5 % pentru produsele de bază, scăderea cu 33 % a facturii la energie, impozitarea diferenţiată în funcţie de salariu cu valori între 10 şi 16%. De asemenea s-a vorbit despre constituirea unui fond de solidaritate socială, prin impozitarea profitului marilor companii. Matei Brătianu a promis poştaşilor că va rezolva şi problema câinilor vagabonzi. “Un subiect care a născut controverse a fost acela al câinilor comunitari, convenindu-se în final ca problema să se rezolve printr-un referendum”, se mai arată în comunicatul de presă.

Manuela Mitrea a promis realizarea unei noi secţii de poliţie în municipiul Constanţa, în cartierul CET, care nu a fost însă nici până acum înfiinţată. Tot ea a promis un parc dotat cu locuri de joacă pentru copii, A fost realizat, devalizat după câteva săptămâni, lăsat în paragină câţiva ani şi refăcut, numai cu câteva băncuţe, acum câteva luni. Fără locuri de joacă pentru copii. Mitrea a promis.  

Chirilă dorea investitori străini

Deputatul PDL Constantin Chirilă anunţa, în campania de acum patru ani, că vizează atragerea de investitori străini în zona oraşelor Murfatlar şi Ovidiu. Spunea chiar că a demarat discuţii cu oameni de afaceri interesaţi. “Am identificat o parte din resursele pentru susţinerea lor, astfel încât să nu rămână doar în stadiul bunelor intenţii, a schiţelor creionate pe hârtie sau promisiuni”, declara deputatul în presa locală, în 2008.

Cartea lui Moga

Senatorul Nicolae Moga, PSD, este singurul parlamentar, până acum, care a avut ideea de a tipări o carte în care să prezinte activitatea din ultimii patru ani. Intitulată „Din Parlament, în terioriu pentru oameni”, cartea de 281 de pagini este un adevărat raport. Cuprinde toată activitatea parlamentară, programele şi proiectele derulate, articolele de presă. Moga a precizat, cu ocazia lansării volumului, că nu a reuşit să îndeplinească tot ceea ce a promis, şi anume darea în folosinţă a Centrului de permanenţă de la Băneasa, demararea lucrărilor la Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nuclearelectrice Cernavodă, alimentarea cu gaze a localităţilor din sudul litoralului.

Cele mai citite

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă